Linkuri accesibilitate

Cum au pierdut M. Ciolacu și PSD voturile pentru moțiunea de cenzură. Votul s-a amânat


Liderul PSD, Marcel Ciolacu
Liderul PSD, Marcel Ciolacu

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că social-democrații au pierdut treptat voturile necesare pentru dărâmarea guvernului Orban. Calculele de pe hârtie nu s-au transformat și în voturi, deoarece unii social-democrați au absentat de la ședința de plen în care urma să se dezbată și voteze moțiunea de cenzură. Mai mult, nici reprezentanții UDMR, nici cei ai minorităților naționale, 17 deputați, nu au venit la ședința din Parlament. Din cauza acestor absențe, cvorumul de ședință nu a putut fi asigurat, iar votul pentru moțiune a fost amânat. Marcel Ciolacu a declarat că PSD va lua o decizie în următoarele două zile asupra strategiei pe care partidul o va aplica în continuare. Dacă toți parlamentarii PSD și afiliații grupului se prezentau la vot, moțiunea de cenzură putea aduna voturile necesare.

”A fost o strategie de a nu se face cvorum. A fost o strategie a PNL.În acest moment PSD nu are 233 de voturi, am încercat să creăm o majoritate. (..) În două zile vom lua o decizie”, a fost anunțul făcut de Marcel Ciolacu la final.

Au fost 7 voturi lipsă, pe care social-democrații mizau însă în urmă cu două săptămâni.

Depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară, chiar înaintea Congresului extraordinar al PSD în care a fost aleasă echipa lui Marcel Ciolacu, a fost privită chiar și în partid drept un joc de imagine și nu ca un demers care va avea succes. Liderul social-democraților afirma că va reuși să adune în jurul moțiunii aproximativ 250 de voturi. Rând pe rând, voturile necesare dărâmării Guvernului s-au îndepărtat de PSD.

Prima dată au plecat trei parlamentari: Luminița Jivan, Daniel Breaz și Emilia Meiroșu. Cele trei voturi în minus sperau să fie recuperate de social-democrați din rândul grupului minorităților naționale.

În ziua votului, Carmen Dan, fost ministru de Interne, o apropiată a lui Liviu Dragnea, a anunțat pe Facebook că nu se poate prezenta la votul din Parlament, deoarece a fost contact direct cu mama sa, care are coronavirus.

Am obligația de a sta în autoizolare. Asta, pentru că sunt contact direct al unui confirmat pozitiv cu virusul SARS CoV 2! În caz contrar, aș fi pasibilă de dosar penal pentru zădărnicirea răspândirii bolilor! Nu mi-am dorit această situație! Mama mea este în spital, deloc într-o stare bună, motiv pentru care nu-mi arde de postări în care să justific ce fac sau ce nu fac. Cine mă bănuiește de înțelegeri oculte tocmai pe mine cu vreun adversar politic înseamnă că nu mă cunoaște. Iar pentru cei care nu mă cunosc nu am nicio obligație să mă justific”, a fost poziția senatoarei PSD.

Un alt deputat PSD, Adrian Todor, se află în izolare la domiciliu, tot după un contact cu o persoană infectată cu COVID-19.

Cătălin Rădulescu a anunțat și el în această dimineață conducerea partidului că nu se poate prezenta la Parlament, deoarece nu se simte bine. Deputatul a transmis partidului că are o criză acută de bronșită.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va propune Consiliului Politic Național să-i excludă pe cei trei parlamentari din partid, acuzându-i că au lipsit în mod intenționat de la votul pentru moțiunea de cenzură deși nu sunt bolnavi.

"Care colegi? Cei trei îmbolnăviţi? Domnul Potor, domnul Rădulescu şi doamna Carmen Dan. Dacă tot forţăm aşa lucrurile, am să propun Comitetului Politic Naţional excluderea celor trei foşti colegi ai mei.”

Întrebat dacă îi vizează inclusiv pe cei care sunt bolnavi, Ciolacu a răspuns: "Nu e niciunul bolnav".

Din grupul PSD de la Senat, nu a răspuns la telefon în momentul apelului nici senatoarea Roxana Pațurcă. Un alt absent a fost deputatul PSD Dan Ciocan.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că alte două surprize neplăcute au venit din partea Partidului Republican. Deputații Marian Cucșa și Sorin Bota sunt afiliați grupului PSD, dar nu s-au prezentat nici ei la votul pentru moțiunea de cenzură.

Sorin Bota a fost prezent în Parlament, dar nu a dorit să vină la vot, susțin cei din PSD.

Valeriu Steriu era deputat PSD în momentul depunerii moțiunii, dar și-a dat demisia din Parlament săptămâna trecută după ce a fost numit în iunie în conducerea ANRE.

Cele zece voturi lipsă între momentul depunerii moțiunii de cenzură și votarea sa au dus la eșecul demersului inițiat de PSD. Social-democrații au declarat pentru Europa Liberă că aveau patru deputați de la minoritățile naționale care le-au promis că vor vota moțiunea de cenzură. Nici un reprezentant al acestui grup nu a venit astăzi în Parlament.

Potrivit celor din conducerea PSD, un rol important în răzgândirea deputaților de la minorități l-a avut comunicatul dat în această dimineață de Klaus Iohannis. Președintele a criticat PSD, spunând că social-democrații vor să arunce țara în haos pentru a pune mâna pe putere cu orice preț.

Succesul din Parlament menține guvernul Orban cu puteri depline la Palatul Victoria. PSD poate depune o nouă moțiune de cenzură în sesiunea ordinară care începe mâine în Parlament, dar este puțin probabil că acest lucru se va întâmpla în perioada următoare. O altă soluție ar fi reluarea votului la această moțiune de cenzură, impedimentul fiind însă că votul s-ar da în sesiune ordinară, iar moțiunea a fost depusă în sesiune extraordinară, ceea ce ar putea ridica probleme de constituționalitate. De altfel, există o sesizare la CCR în acest sens, depusă de liberali.

Votul asupra moțiunii de cenzură reprezintă primul eșec al echipei lui Marcel Ciolacu în fruntea PSD. Liderul social-democrat a dat asigurări în fața conducerii partidului că moțiunea de cenzură va trece de Parlament.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG