Linkuri accesibilitate

3 minute | Talibanii și mitralierele românești, statul generos & ora de tăcere a dnei Ursula von der Leyen


Unele dintre armele folosite de talibani au fost produse în România și exportate în Afganistan.
Unele dintre armele folosite de talibani au fost produse în România și exportate în Afganistan.

Bună dimineața,

Principalele știri, pe scurt

Drumul Kalașnikovului din România în Afganistan

V-ați fi gândit vreodată că unele mitraliere folosite de talibani pentru a controla Afganistanul provin (și) din România? Europa Liberă dezvăluie astăzi, la Țară în Service, cum țara noastră a exportat în timpul Războiului din Afganistan armament în valoarea de 80 de milioane de euro. Multe dintre arme au ajuns acum în mâinile talibanilor.

Este vorba în special de mitraliere și muniție despre care contractorii privați sunt siguri că nu au fost exportate ilegal însă despre care admit că e posibil ca „să fi ajuns în mâini greșite”.

Una din 25 de mitraliere Kalașnikov deținute de afgani a fost produsă în România, reiese din investigația realizată de Marian Păvălașc. România nu e singura țară din Estul Europei care a livrat mitraliere în Afganistan. Liderul din zonă e Bulgaria.

Ce nu a spus von der Leyen despre „Starea Uniunii Europene”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut miercuri un discurs despre „Starea Uniunii Europene”. Oficialul european a promis, printre altele, 100 de milioane de euro ajutor Afganistanului, donarea a 200 de milioane de vaccinuri Covid-19, în principal către Africa, și a anunțat un nou „Act European privind Cipurile”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Ursula von der Leyen a reușit cumva să nu spună nimic despre Rusia în cele 60 de minute cât s-a aflat la tribuna parlamentului. Iar cele nerostite în cadrul unui discurs la asemenea nivel sunt, uneori, mai importante decât cele spuse.

O analiză pe subiect realizată de corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, puteți citi aici.

Statul va compensa facturile la iarnă

Un sfert din factura la gaz și 18 bani din fiecare kilowatt-oră consumate la iarnă vor fi plătite de stat. Prim-ministrul Florin Cîțu s-a răzgândit și a spus că Executivul ia în calcul inclusiv o plafonare a prețului gazelor. În Spania – care a luat măsuri similare – companiile care produc energie nucleară amenință cu proteste.

Tot de la stat așteaptă soluții și șoferii care au încheiat polițe auto la City Insurance, firmă aflată în pragul falimentului. Directorul Direcției Generale Asigurări din ASF, Valentin Ionescu, oferă soluții celor afectați de acest crah de pe piața asigurărilor.

La Timișoara, primarul Dominic Fritz a descoperit „cel puțin” șase funcționari care s-au angajat fraudulos la Primărie. Un alt funcționar, binevoitor, le-ar fi redactat acestora probele scrise.

E multă bunăvoință în instituțiile de stat din România.


Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG