Linkuri accesibilitate

Cum funcționează rețeaua de trolli și postaci a Chinei împotriva Occidentului


Scopul rețelei este delegitimarea Occidentului, în special a Statelor Unite, și creșterea influenței Chinei.
Scopul rețelei este delegitimarea Occidentului, în special a Statelor Unite, și creșterea influenței Chinei.

O rețea extinsă de peste 350 de profiluri false de pe rețelele de socializare promovează narațiunile pro-China și încearcă să-i discrediteze pe oponenții  Chinei, arată un raport al Centrului pentru Reziliență Informațională (CIR) .

CIR este un grup non-profit care lucrează pentru a contracara dezinformarea și manipularea.

Scopul rețelei este delegitimarea Occidentului și creșterea influenței și imaginii Chinei în străinătate, constată BBC, care a consultat studiul CIR.

Manipularea se face până și prin desene animate

Rețeaua a răspândit un astfel de desen animat care-l înfățișa într-o postură mai degrabă caricaturală pe magnatul Guo Wengui, unul dintre criticii în exil ai Chinei.

Alte figuri controversate prezentate în tușe caricaturale în aceste desene animate sunt omul de știință Li-Meng Yan și Steve Bannon, fost strateg politic pentru Donald Trump, care s-a distanțat de acesta după ce Trump a câștigat alegerile.

Fiecare dintre aceștia este acuzat că ar fi dezinformat în legătură cu Covid-19 iar conturile de pe care erau atacați sunt răspândite atât pe Twitter, cât și pe Facebook, Instagram și YouTube, cele mai multe cu imagini de profil false, în timp ce altele pur și simplu par a fi fost deturnate după ce înainte postaseră în alte limbi.

Nu există dovezi concrete că rețeaua este legată de guvernul chinez, dar, potrivit Centrului pentru Reziliență Informațională (CIR), rețeaua are profilul celor desființate anterior de Twitter și Facebook, iar narațiunile din postări nu doar că sunt pro-China dar sunt similare cu acelea promovate de reprezentanții statului chinez și de presa de stat chineză.

O mare parte din conținutul partajat de rețea se concentrează pe SUA și, în special, pe probleme care divizează societatea, cum ar fi legile armelor și politica rasială.

Una dintre narațiunile răspândite de rețea zugrăvește SUA ca având carențe în ce privește respectarea drepturilor omului și dau ca exemplu uciderea lui George Floyd, precum și discriminarea asiaticilor.

Unele postări de pe aceste conturi neagă în mod repetat abuzurile comise în regiunea Xinjiang împotriva minorităților uigure și altor minorități turcice.

Un raport al Human Rights Watch spune că „guvernul Chinei comite crime împotriva umanității”.

Or, postările menționate numesc aceste acuzații „minciuni fabricate de Statele Unite și Occident”.

„Scopul rețelei pare să fie delegitimarea Occidentului prin amplificarea narațiunilor pro-chineze", a declarat Benjamin Strick, autorul raportului CIR.

Există asemănări foarte mari între această rețea și așa-numita rețea de propagandă „Spamouflage Dragon”, identificată de firma de analiză socială Graphika.

Ira Hubert, analist de investigație senior la Graphika, spune că raportul arată că pe platformele americane chiar nu a existat nici măcar vestita „lună de miere” pentru administrația Biden, care a fost atacată încă din primele sale zile de mandat.

„Rețeaua a creat un amestec constant de conținut anti-SUA, de exemplu, aplaudând așa-zisa înfrângere a SUA prin retragerea sa din Afganistan și zugrăvind SUA ca un aliat slab al cărui ajutor pentru India a fost inadecvat în timpul celor mai dificile luni de luptă cu Covid”.

Cum a fost descoperită rețeaua

CIR a cartografiat hashtagurile răspândite, identificând mai multe conturi care făceau parte din aceeași sferă de influență și care indicau niveluri ridicate de activitate care duceau narațiunile în sfera propagandei, utilizând obsesiv aceleași hashtaguri. Unele profiluri au fost create pentru a posta conținut original, în timp ce altele au distribuit, au apreciat și au comentat doar acele postări originale, pentru a le ajuta să ajungă la un public mai larg.

Acest tip de activitate este adesea denumit „astroturfing”, o tehnică care desemnează o tehnică de propagandă folosită în scopuri publicitare, politice sau din domeniul relațiilor publice care urmărește crearea impresiei aparente a unui comportament spontan în sprijinul unei opinii, pentru a-i conferi o pretinsă „popularitate”, pe care, de fapt, nu o deține în realitate. Pe rețelele sociale, aceasta este instrumentată sub aparența unor comentarii sau intervenții întâmplătoare pe diverse postări.

Conturi false – oameni inexistenți

Multe dintre profilurile false au folosit fotografii generate de AI - un program care permite computerelor să creeze imagini cu aspect realist ale unor oameni care nu există. Spre deosebire de imaginile de profil furate ale unor oameni reali, imaginile generate de AI, sunt create din trăsăturile mai multor chipuri, cu StyleGAN, și tocmai de aceea ele nu pot fi urmărite folosind o simplă căutare de imagini.

Utilizarea imaginilor de profil false în campaniile de dezinformare devine din ce în ce mai frecventă pe măsură ce atât utilizatorii, cât și platformele devin tot mai precauți cu privire la conturile suspecte.

CIR a folosit diverse tehnici pentru a identifica imagini de profil false în rețea. Imaginile sintetice plasează întotdeauna ochii în aceeași locație, astfel încât alinierea tuturor poate ajuta la identificarea unei colecții de imagini de profil false.

Alte semne includ margini neclare în jurul părului, dinți în unghiuri ciudate și obiecte neclare în jurul feței.

Multe dintre conturile de Facebook despre care se crede că fac parte din rețea păreau să aibă nume turcești. Este posibil ca aceste conturi să fi aparținut cândva unor persoane reale, dar ulterior au fost deturnate sau vândute și li s-au oferit noi imagini de profil.

Conturile deturnate au răspândit narațiunile pro-China ale rețelei și pe YouTube, iar unele din ele erau initial în engleză sau germană și au rămas latente de ani de zile pentru ca brusc să înceapă să posteze în limba chineză mesaje de la radiodifuzorii oficiali de stat chinezi.

CIR și-a împărtășit cercetările cu platformele de socializare implicate, iar Facebook a eliminat deja rețeaua de pe platforma sa.

În septembrie 2019, am eliminat o rețea cu activitate de tip spam care postează stiluri de viață și clickbait politic, în principal în limba chineză. Această rețea nu a avut aproape niciun angajament pe platforma noastră și continuăm să lucrăm cu cercetătorii și colegii noștri din industrie pentru a detecta și bloca toate încercările lor de a reveni, ca acele conturi menționate în acest raport”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Și YouTube a închis conturile din rețea pentru încălcarea regulilor comunității.

Twitter a spus că a eliminat aproape toate conturile identificate de CIR, precum și o serie de alte persoane care au un comportament similar. Investigațiile sale sunt încă în curs.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG