Sâmbătă, pe 13 aprilie, când era deja miezul nopții la Teheran și 10 seara la Belgrad, o campanie masivă de dezinformare era pe cale să fie lansată.
În acel moment, Iranul tocmai începea să lanseze unul dintre cele mai mari atacuri cu drone și rachete împotriva Israelului, amplificând tensiunile deja crescute din Orientul Mijlociu.
Întreaga lume urmărea îndeaproape știrile din Orientul Mijlociu, iar o instituție media necunoscută, în limba sârbă, a început să producă articole despre atacul iranian cu o viteză amețitoare: peste 100 de articole pe oră, chiar dacă faptele și detaliile erau puține și evazive.
Multe dintre informații păreau să provină doar de la canale Telegram în limba rusă, de la rețeaua RT (fosta Russia Today) finanțată de Kremlin sau de la alte mass-media rusești de stat.
O investigație de luni de zile a Serviciului Balcanic al RFE/RL a stabilit că publicația în limba sârbă făcea parte dintr-o rețea mai largă de dezinformare pro-Kremlin, care folosește automatizarea pentru a crea rapid sute de știri, adesea bazate pe conținut de la instituții media rusești interzise de Uniunea Europeană (UE).
Cum funcționează rețeaua
În luna februarie a acestui an, VIGINUM, organismul guvernamental francez care monitorizează interferențele digitale străine, a publicat un raport privind o rețea de propagandă pro-rusă pe care a numit-o „Portal Kombat”.
Pentru Rusia, acesta este războiul informațional. La fel ca în cazul dronelor, atacurile cu costuri reduse care eșuează în 99% din cazuri sunt justificate de cele 1% care reușesc.Peter Benzoni, expert în analiza dezinformării
Raportul a identificat aproximativ 193 de site-uri care urmăreau să răspândească pe scară largă informații din surse pro-ruse, precum și din instituții și canale de știri rusești.
Pentru Rusia, acesta este războiul informațional. La fel ca în cazul dronelor, atacurile cu costuri reduse care eșuează în 99% din cazuri sunt justificate de cele 1% care reușesc.
Timp de patru luni, jurnaliștii RFE/RL au urmărit site-uri web în mai multe limbi care vizau publicul din Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia de Nord și Serbia.
Serbia a fost principala țintă a propagandei în perioada monitorizată.
Ancheta RFE/RL a pus în lumină operațiunea globală, arătând cum „articolele” au fost generate automat și lansate în valuri, ajungând pe site-uri web în limbi locale mascate drept surse legitime de știri - o tendință în creștere în războiul mondial de dezinformare.
Simpatii pentru Rusia
Țările din Balcani, în special Serbia, al cărei președinte Alexandar Vucici a întreținut relații de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin, încercând în același timp să obțină aderarea la UE, s-au dovedit mult timp un teren fertil pentru narațiunile pro-ruse.
Un sondaj făcut în Balcanii de Vest de către Institutul Republican Internațional (IRI), publicat pe 14 mai, arată că, în timp ce majoritatea respondenților din Albania, Kosovo, Bosnia, Muntenegru și Macedonia de Nord au denunțat agresiunea Rusiei în Ucraina, 49% dintre sârbi au considerat-o „justificată”.
Versiunile balcanice ale site-urilor „Portal Kombat” erau uimitor de asemănătoare în diferite limbi: toate paginile de știri false din regiunea monitorizată de RFE/RL aveau același aspect, structură și chiar nume: Pravda. În traducere liberă: adevăr.
Analiza arată cât de repede au fost create aceste site-uri. Primul site Pravda, în limba sârbă - Pravda-rs.com - a fost înregistrat pe 20 martie.
Câteva zile mai târziu - și la câteva secunde distanță unul de celălalt - au fost înregistrate alte trei domenii Pravda: în bosniacă, macedoneană și albaneză.
Știri false automatizate: Cât de repede e răspândită informația
Între 22 martie și 20 iulie, un total de 70.719 știri au fost publicate pe cele patru site-uri. Cea mai mare parte a articolelor, peste 67.000, au apărut pe site-ul în limba sârbă.
Analiza conținutului de pe site-ul din limba sârbă a permis RFE/RL să urmărească modul în care conținutul pro-rus se răspândește, în doar câteva minute, pe mai multe platforme.
Majoritatea conținutului care apare pe cele patru site-uri pare să fi fost preluat de pe canalele Telegram pro-Kremlin.
Procesul de automatizare al rețelei este atât de eficient încât intervalul dintre postarea pe un canal Telegram și apariția pe site-urile Pravda variază între doar trei și 12 minute.
Operațiunea de dezinformare utilizează, de asemenea, platforme rusești precum VK Video și Yandex pentru a traduce, produce și distribui conținutul.
Propagandă rusească low-cost
În ciuda sofisticării sale aparente, VIGINUM notează în raportul său că site-urile din rețeaua Portal Kombat pe care le-a investigat nu atrag un număr prea mare de cititori.
În ceea ce privește site-urile care vizează Balcanii, Similarweb, un serviciu care urmărește vizitele site-urilor înregistrate, raportează că cel mai activ site, Pravda-rs[.]com, a avut mai puțin de 5.000 de vizite în iunie.
Cu toate acestea, expertul în analiza dezinformării Peter Benzoni susține că nu contează dacă campania a fost eficientă sau nu, având în vedere costurile neglijabile pentru generarea dezinformării.
„Pentru Rusia, acesta este războiul informațional. La fel ca în cazul dronelor, atacurile cu costuri reduse care eșuează în 99% din cazuri sunt justificate de cele 1% care reușesc. Aceste site-uri sunt dronele războiului informațional”, spune pentru RFE/RL analistul de date și cercetare în Alianța pentru Securizarea Democrației a German Marshall Fund, cu sediul la Washington.
Dezinformare despre Ucraina
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este cel mai popular subiect pe site-ul sârbesc, cu sute de știri neverificate de pe câmpul de luptă, etichetând adesea soldații ruși drept „ai noștri” și pe cei care luptă de partea ucraineană drept „dușmani”.
În timp ce știrile internaționale nu ocupă, în general, un loc important, deoarece există mai puține canale Telegram dedicate, evenimentele din Orientul Mijlociu din 13 aprilie s-au dovedit o excepție, a constatat analiza RFE/RL.
În noaptea de 13 spre 14 aprilie, atacurile Iranului asupra Israelului au „explodat” nu numai pe site-ul sârb, ci și pe cele în limbile albaneză, macedoneană și bosniacă.
Numărul de articole, care pe site-ul sârbesc era de obicei de aproximativ 500-600 pe zi, a crescut la peste 1.000 pe 14 aprilie. O activitate și mai mare a fost observată pe celelalte trei site-uri din Balcani.
Rețeaua a preluat conținut de la bloggeri ruși populari, iar postările acestora au fost publicate în mod sincron pe toate cele patru site-uri în limba balcanică.
Pe lângă numeroase videoclipuri de o autenticitate îndoielnică, au fost publicate numeroase articole care justificau atacul Iranului, precum și diverse afirmații nefondate cu privire la ceea ce Washingtonul ar fi știut în avans.
RT, pe care Departamentul de Stat al SUA îl descrie drept un actor-cheie în aparatul de dezinformare și propagandă al Kremlinului, a fost blocat în Uniunea Europeană, Canada și alte țări de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
În mai, blocul comunitar a suspendat emisia altor patru instituții media rusești.
Dar mass-media ruse, folosind site-uri de știri false, cum ar fi cele investigate de RFE/RL, au găsit o metodă să ajungă la publicul publicul european, o mare parte din conținutul media interzis fiind încărcat pe aceste site-uri, explică Benzoni.
„Indiferent dacă este sau nu vorba o complicitate, de fapt nu contează cu adevărat - ei consideră că un număr mai mare de telespectatori ai conținutului mass-media rusești de stat reprezintă un beneficiu net, indiferent de vector”, adaugă Benzoni.
Articol publicat inițial pe rferl.org
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.