Linkuri accesibilitate

Piața crypto s-a prăbușit după o postare a lui Elon Musk. Analist: „E ca la ruletă”


Bitcoin este cea mai cunoscută criptomonedă. Valoarea sa a crescut considerabil în ultima jumătate de an, ceea ce a atras înspre piața criptomonedelor foarte multe persoane, inclusiv pe cei care nu înțeleg cum funcționează aceste instrumente financiare.
Bitcoin este cea mai cunoscută criptomonedă. Valoarea sa a crescut considerabil în ultima jumătate de an, ceea ce a atras înspre piața criptomonedelor foarte multe persoane, inclusiv pe cei care nu înțeleg cum funcționează aceste instrumente financiare.

Elon Musk a anunțat că vehiculele Tesla nu vor mai putea fi cumpărate folosind Bitcoin, după ce în februarie acesta cumpărase bitcoini în valoare de 1.5 miliarde de dolari. Piața criptomonedelor s-a prăbușit ulterior anunțului lui Musk. Încă dovadă a volatilității ei.

În februarie, Tesla, compania condusă de Elon Musk, își actualizase politica privind investițiile și anunța că urmează să accepte plăți în Bitcoin.

Suspendarea achizițiilor cu criptomoneda, anunțată acum, se datorează preocupărilor legate de impactul consumului energetic asupra mediului, conform unei postări a lui Musk de pe Twitter.

Suntem îngrijorați de utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția și tranzacțiile Bitcoin, în special cărbunele, care au cele mai dăunătoare emisii din orice combustibili”, a scris Musk.

Acesta a mai spus că investițiile în criptomonede sunt o idee bună și au un viitor promițător dar acest viitor „nu poate veni la costul mare al mediului”. Așadar, compania va păstra portofoliul de Bitcoin achiziționat la începutul anului pentru momentul în care vor fi găsite alternative mai sustenabile pentru tehnologia Bitcoin.

După postarea lui Musk, bitcoinul a scăzut cu mai mult de 10%. Acțiunile Tesla au scăzut de asemenea.

Nu este prima oară când o declarație a lui Elon Musk afectează valoarea unei monede de acest tip. Recent, valoarea monezii DogeCoin a crescut înainte de apariția lui Musk la emisiunea Saturday Night Live ca aceasta să scadă de la 73 de cenți la 46 imediat după.

DogeCoin-ul, care înainte de a fi adus de Musk în atenția publicului era considerat o glumă, a ajuns acum a patra cea mai folosită criptomonedă din lume.

Impactul asupra mediului

Impactul pe care bitcoinul îl are asupra mediului se datorează puterii de calcul necesare pentru a sprijini rețeaua criptomonedei. Această rețea necesită un consum energetic comparabil cu cel al unor țări ca și Suedia, Argentina sau Egipt, conform unei analize efectuate de Universitatea Cambridge.

Consumul energetic al rețelei bitcoin atinge anual 121 de terawatt-hours (TWh). Dacă ar fi o țară, Bitcoin s-ar plasa pe locul 30 la consum energetic anual. Potrivit studiului, cantitatea de energie electrică consumată de rețea ar putea alimenta toate ibricele folosite pentru a fierbe apă în Europa pe o perioadă de 5 ani.

Bitcoinul este condamnat să aibă un consum energetic înalt datorită procesului de mining necesar pentru a genera noi unități ale criptomonedei. Acest proces implică ecuații matematice complexe care necesită cantități mari de putere de procesare ale computerelor.

Volatilitatea monedei

Având în vedere că nu este prima dată când declarația unei persoane schimbă drastic valoarea unei criptomonede, am vorbit cu economistul Dragoș Cabat pentru a înțelege mai bine volatilitatea monedei și ce îi atrage pe atât de mulți oameni să investească în Bitcoin.

Potrivit economistului „criptomonedele sunt un asset foarte volatil” iar valoarea acestora „nu are nici o legătură cu economia sau mersul economiei.” Mai mult, valoarea reală a bitcoinului se află în „tehnologia blockchain care este una de viitor în domeniul inteligenței artificiale și nu în domeniul financiar”.

Valoarea reală a bitcoinului nu este dată de criterii economice, explică Dragoș Cabat. Valoarea reală este dată „pur și simplu de sentimente, de declarația unui om sau a altuia.” Acest lucru explică schimbările văzute în ultima perioadă în valoare monedei în urma anunțurilor făcute de Elon Musk.

Criptomonedele nu sunt un activ real în care ar trebui să investească niște investitori prudenți și numai niște instrumente pur speculative.

Dragoș Cabat ne mai spune și că băncile de investiție au o datorie față de clienții lor să nu le propună astfel de active. „Și cu toate acestea o fac”, adaugă dânsul.

De unde vine deci interesul unor investitori în acest tip de monede?

Este un alt fel de joc de ruletă sau la cazino dar nimic mai mult decât atât”, explică economistul.

Investitorii cu amănuntul „sunt interesați doar de partea de speculativă” și de potențialul unui câștig foarte mare. Se ajunge deci la situația în care „investitorii fără educație financiară confundă investiția în acest activ cu o investiție în celelalte tipuri de active, care nu au legătură cu economia.”

Ce riscuri există când vine vorba de investiții în Bitcoin?

L-am rugat pe Dragoș Cabat să ne explice care sunt riscurile când vine vorba de investiții în astfel de criptomonede.

  • În primul rând există riscul fluctuației foarte mari a valorii. Acest lucru poate rezulta în pierderi finaciare foarte mari, a explicat acesta.
  • În al doilea rând există și riscul de fraudă. Dragoș Cabat ne spune că au existat mai multe cazuri de fraudă. Tot mai mult vedem cazuri în care suspecții folosesc monede virtuale pentru a ascunde banii obținuți ilegal.
  • În al treilea rând se poate ajunge la situații în care indivizii „participă cu sau fără știința lor la spălare de bani pentru că foarte mulți bani negri se spală prin intermediul acestor monede”, spune Dragoș Cabat. Așadar nu vorbim doar de un risc legal dar și despre „un risc de reputație personală dacă nu neapărat legală”, mai adaugă economistul.
  • În al patrulea rând există riscul de lichiditate datorat faptului că magazinele din mediul virtual își pot retrage oricând oferta de achiziție prin Bitcoin, cum s-a întâmplat miercuri cu Tesla.

„Poți să te trezești că ai la un moment dat criptomonede de o valoare foarte mare în euro sau dolari dar că nu ai ce să cumperi de fapt cu ele.”

  • În al cincilea rând mai există și riscul pe care consumul energetic cauzat de tehnologia blockchain îl prezintă mediului înconjurător. În spatele tehnologiei blockchain se află procesul de data mining care generează un consum foarte mare de resurse informatice și energetice. Așadar investitorii pot decide să retragă oferta de achiziții prin Bitcoin tocmai datorită acestui risc prezentat de consumul energetic.
  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG