Analiza vizează principalele canale de Telegram care promovează constant știri false și teorii ale conspirației referitoare la România, potrivit stirileprotv.ro.
Cele 17 grupuri monitorizate sunt, de departe, cele mai active în răspândirea de informații false în rețeaua rusă, și au servit, în perioada electorală, promovării masive a candidaturii la Președinție a lui Călin Georgescu.
Printre temele favorite ale utilizatorilor care se rostogolesc prin intermediul Telegram, se numără cele privind „controlul străin” asupra României, „furtul resurselor” și „fraudarea alegerilor”.
Ce este Telegram, rețeaua socială folosită de Rusia
Telegram este deținută oficial de antreprenorul rus Pavel Durov , însă numeroase voci critice susțin că guvernul de la Moscova exercită o influență directă asupra rețelei.
Printre motivele invocate de critici se numără faptul că Telegram nu e interzis in Rusia, asemeni rețelelor similare din Occident (Whatsapp, Instagram, Twitter, etc).
De asemenea, numeroase canale de propagandă ale Kremlinului sunt extrem de active pe Telegram, care e folosită și de numeroși oficiali ruși.
În 2013, împreună cu fratele său Nikolai, a lansat Telegram, o platformă gratuită care militează pentru protejarea datelor utilizatorilor și concurează cu alte platforme de socializare precum WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat.
Serviciul permite oricui dreptul de a urmări videoclipurile, fotografiile și comentariile utilizatorilor pe așa-numitele "canale" sau grupuri, dar datele utilizatorilor sunt protejate prin criptare.
Există, de asemenea, "canale" private care oferă administratorului grupurilor dreptul de a verifica cine le poate vedea postările.
Durov a refuzat întotdeauna să modereze mesajele pe Telegram, promovând-o ca pe o platformă „liberă".
În 2018, o instanță din Moscova a ordonat blocarea aplicației Telegram, dar nu a avut succes, deoarece protestatarii au înconjurat sediul FSB, aruncând avioane de hârtie, un simbol al Telegram.
Rusia a renunțat la planul său de a bloca Telegram, iar guvernul folosește acum aplicația. Telegram este utilizată de grupuri de opoziție din întreaga lume, care nu doresc să le fie compromise datele sau mesajele. Aceasta a fost o platformă de informare cheie în timpul invaziei Rusiei din 2022 în Ucraina pentru ambele părți ale războiului.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, utilizează Telegram pentru a posta zilnic videoclipuri despre război, iar canalele pro-Moscova conduse de așa-numiții "Z-bloggeri" sunt, de asemenea, populare. Cu toate acestea, Telegram a devenit și o platformă pentru extremiști și teoreticieni ai conspirației.
Grupurile, care permit până la 200 000 de membri, au facilitat răspândirea dezinformării și includ grupuri neonaziste și grupuri pentru pedofili.
Printre motivele invocate de critici se numără faptul că Telegram nu e interzis in Rusia, asemeni rețelelor similare din Occident (Whatsapp, Instagram, Twitter, etc). De asemenea, numeroase canale de propagandă ale Kremlinului sunt extrem de active pe Telegram, care e folosită și de numeroși oficiali ruși.
Pavel Durov a fost arestat anul trecut de autoritățile de la Paris , iar acum se află sub control judiciar în Franța, așteptând desfășurarea procedurilor legale declanșate împotriva sa.
Narativele false propagate pe grupurile de Telegram analizate
Canalele monitorizate promovează știri false, teorii ale conspirației, acuzații nefondate la adresa autorităților, precum și idei naționaliste.
• Acuzații de „control străin” asupra României și a Guvernului
Se susține frecvent că România este o „colonie” controlată de forțe externe (UE, SUA sau “elite globale secrete”). Printre cele mai răspândite se numără afirmațiile conform cărora guvernul român ar privatiza active naționale la cererea UE.
• Narative anti-occidentale și referiri la „oculta mondială”
Cei peste 100.000 de utilizatori ai grupurilor se arată interesați și de o serie de informații false ce fac referire la figuri de anvergură globală precum fondatorul Microsoft, Bill Gates, fondatorul Forumului de la Davos, Klaus Schwab și miliardarul George Soros, acuzându-i că orchestrează crize globale.
Bill Gates, de exemplu, este acuzat că finanțează producția de „carne din plastic” ca parte a unui plan de control global asupra omenirii.
• Acuzații de manipulare a alegerilor și de corupție guvernamentală
Pe grupurile monitorizate, se vehiculează în continuare ideea că alegerile din România “sunt fraudate”, în special pentru a zădărnici o eventuală candidatură a lui Călin Georgescu.
Printre cele mai neobișnuite acuzații se numără aceea că autoritățile române sunt influențate de agenții străine, cum ar fi FBI, care ar avea birouri în Parlamentul României.
• Apeluri la mobilizare publică împotriva Guvernului care vrea „să vândă țara”
Mai multe mesaje încurajează „rezistența publică” împotriva „trădării guvernului”. Numeroși utilizatori cheamă la proteste de amploare pentru a „opri vânzarea României către corporații străine”.
De asemenea, mesajele încurajează organizarea de proteste împotriva guvernului, invocând pretinsa influența străină asupra politicii interne. Retorica folosită în aceste postări sugerează o tentativă de mobilizare similară cu protestele fermierilor din Europa de Vest.
Telegram apare și în documentele desecretizate de CSAT
Rețeaua rusă Telegram a fost menționată și în documentele declasificate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) după alegerile prezidențiale din 2024. CSAT sublinia atunci rolul platformei Telegram în campania de promovare a candidatului independent Călin Georgescu.
SRI dădea ca exemplu canalul de Telegram "@propagatorcg", denumit "Implică-te și tu, Renașterea României, Hrană Apă Energie", care avea rolul de a coordona utilizatorii în ceea ce privește postările și conținutul video distribuit. Abonații acestui canal primeau instrucțiuni detaliate despre comportamentul pe platforma TikTok, inclusiv despre mesajele care trebuiau promovate și despre utilizarea anumitor emoji și numele candidatului pentru a exploata algoritmii TikTok.
Pe de altă parte, raportul DIICOT pe anul 2024, făcut public recent, relevă faptul că România a fost vizată, în anul 2024, alături de alte state europene, de acţiuni de "sabotaj" specifice arsenalului de tehnici hibride ale Federaţiei Ruse.
„Pe parcursul anului 2024, atât România, cât şi alte ţări europene, au fost vizate de diferite acţiuni de 'sabotaj', specifice arsenalului de tehnici hibride pe care Federaţia Rusă îl folosea în România, precum şi în statele aliate. Începând cu anul 2022, cel puţin 50 de incidente au avut loc în 13 ţări din Europa, care ar putea fi operaţiuni hibride ruseşti. Acestea includ cazuri de spionaj, diversiune, vandalism, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare şi trei atacuri asupra infrastructurii subacvatice din Marea Baltică", precizează DIICOT.
Scopul atacurilor hibride a fost de a testa pregătirea de apărare a ţărilor din NATO şi a găsi slăbiciuni în infrastructură, susţine DIICOT, potrivit Agerpres.
De ce este important să semnalăm activitatea acestor grupuri de Telegram
Putem înțelege, astfel, că alături de conturile de TikTok – dovedite ca fiind folosite drept instrumente de manipulare în campania electorală premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 - și Telegram facilitează răspândirea dezinformării, influențând percepțiile publice înaintea alegerilor prezidențiale de anul acesta.
Grupurile monitorizate susțin teme conspiraționiste și strategii de mobilizare, promovând intens candidatura lui Călin Georgescu. Acest fenomen subliniază rolul rețelelor sociale în conturarea discursului electoral și manipularea opiniei publice.