Linkuri accesibilitate

Cum se va vota la alegerile anticipate dacă este dizolvat Parlamentul


Ședința de Guvern a durat aproximativ 9 ore.
Ședința de Guvern a durat aproximativ 9 ore.

Guvernul a modificat, în ședința de marți noaptea, legislația electorală, astfel că alegerile anticipate ar putea fi organizate și în 50 de zile de la dizolvarea Parlamentului, românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile, iar numărul parlamentarilor care să îi reprezinte a fost dublat, de la șase la 12.

O altă modificare prevede posibilitatea de a vota la orice secție de votare.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a spus că ordonanța de urgență include prevederile care s-au dovedit benefice la alegerile prezidențiale.

„Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv trei zile de vot în diaspora şi, de asemenea, posibilitatea de a vota la orice secţie de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români", a spus Dancă

Diaspora va fi reprezentată de un număr dublu de parlamentari - patru senatori, față de doi, şi opt deputaţi, față de patru, câți sunt în prezent.

Votul pe liste suplimentare, la orice secție, nu ar încuraja turismul electoral, a explicat Ionel Dancă, pentru că sistemul electronic împiedică fraudele.

„Toate acuzaţiile care au fost aduse în spaţiul public legate de turism electoral şi aşa mai departe sunt pur şi simplu bazaconii. Din moment ce avem sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu, care s-a dovedit că este un instrument eficient, aceste suspiciuni nu au niciun teme real”, a spus șeful Cancelariei.

Cât privește calendarul organziaării alegerilor anticipate, Guvernul a stabilit noi termene. Anunțul că vor fi alegeri anticipate poate fi făcut în cinci zile de la dizolvarea Parlamentului, iar organizarea scrutinului poate avea loc în 50 de zile.

Constituția prevede, la articolul 63 alin. 2 că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat „se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului".

„Sunt contradicţii sau termene necorelate între prevederile constituţionale în această privinţă şi prevederile din legislaţia electorală. Constituţia prevede un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, în timp ce legislaţia electorală prevede un termen de minimum 90 de zile pentru organizarea acestor alegeri. Termenul stabilit prin acest proiect de OUG este de 50 de zile pentru anunțarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, iar anunțul poate fi făcut în cinci zile de la dizolvarea Palramentului", argumentat Ionel Dancă modificările aduse de Guvern.

Modificările au fost adoptate printr-o ordonanță de urgență, alături de alte 24 de astfel de acte, și au fost anunțate într-o conferință de presă susținută la miezul nopții.

Premierul Ludovic Orban a spus, marți, că Guvernul trebuie să fie pregătit în situația în care se va ajunge la alegeri anticipate, chiar dacă nu se așteaptă ca PSD să adune voturile pentru a trece moțiunea de cenzură și a demite Guvernul.

„În cazul în care va exista o majoritate pentru moțiunea de cenzură, în ceea ce privește PNL, decizia noastră este clară ca să nu mai votăm învestirea niciunui dintre cele două guverne pentru a declanșa alegeri anticipate. Asta le spun și parlamentarilor, ca să știe”, a spus Orban.

Dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură depuse de PSD și UDMR sunt programate pentru ședința de miercuri a Parlamentului, începând cu ora 12.00.

XS
SM
MD
LG