Linkuri accesibilitate

Cum afectează demisia lui Boris Johnson ajutorul dat Ucrainei? Reacția Rusiei


Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, în timpul unei vizite de-a sa din Kiev, Ucraina, 17 iunie 2022.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, în timpul unei vizite de-a sa din Kiev, Ucraina, 17 iunie 2022.

Biroul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis joi că țara sa se așteaptă să primească în continuare ajutor din partea Regatului Unit al Marii Britanii inclusiv după demisia premierului britanic, Boris Johnson.

„Nu avem nicio urmă de îndoială că sprijinul Marii Britanii va fi păstrat, dar conducerea dumneavoastră și carisma au făcut-o specială”, se arată în comunicatul emis pe 7 iulie, după ce cei doi lideri au vorbit la telefon.

În declarația postată, președintele Ucrainei i-a mulțumit Guvernului Johnson pentru apărarea intereselor Ucrainei după invazia neprovocată, lansată de Rusia. Zelenski a transmis că știrea demisiei premierului britanic a fost tristă nu doar pentru el, ci și „pentru întregul popor ucrainean, care vă poartă simpatie”.

Într-un apel telefonic dintre premierii celor două țări, Boris Johnson l-a descris pe Zelenski ca pe un „erou” și a spus că există un sprijin „neclintit între partide” pentru Ucraina, potrivit unei purtătoare de cuvânt de la Downing Street. Oficialul britanic a adăugat că ajutorul pentru Ucraina va continua atât timp cât va fi necesar.

„I-a mulțumit președintelui Zelenski pentru tot ceea ce face ca să susțină libertatea, pentru prietenia lui și pentru bunătatea poporului ucrainean”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

„Prim-ministrul a încheiat apelul prin a-l lăuda pe președintele Zelenski, spunându-i ‘ești un erou, toată lumea te iubește.’”

Într-un mesaj separat, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a spus că SUA vor continua „cooperarea strânsă” cu Marea Britanie, inclusiv în ceea ce privește sprijinul comun oferit Ucrainei în fața agresiunii ruse.

„Marea Britanie și Statele Unite sunt cei mai apropiați prieteni și aliați, iar relația specială dintre popoarele noastre rămâne puternică și de durată”, a afirmat Biden într-un comunicat.

Premierul Johnson: Prețul pe care l-am plăti dacă Putin ar câștiga ar fi mai mare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Plecarea lui Johnson, motiv fals de bucurie în Rusia

Demisia premierului britanic a fost primită cu amuzament și ușurare de oficialii de la Moscova.

„El nu ne place. Nouă nu ne place de el, de asemenea”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

O reacție similară a venit și din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Afaceri Externe din Rusia, Maria Zakharova, care a spus că „morala poveștii” este „să nu cauți să distrugi Rusia”.

„Rusia nu poate fi distrusă. O să-ți spargi dinții și o să te îneci cu ei”, a scris Maria Zakharova pe Telegram.

Însă indiferent de reacțiile politicienilor ruși, Marea Britanie va continua cel mai probabil să ajute la fel de mult Ucraina ca în timpul mandatului lui Johnson.

Cu puțin timp înainte de votul de neîncredere organizat de deputații conservatori împotriva lui Boris Johnson, Ostap Kryvdyk, expert în relații internaționale din Ucraina, transmitea că o eventuală demisie a lui Johnson nu ar afecta relațiile bilaterale dintre cele două țări.

Cred că Marea Britanie și Ucraina vor continua să-și dezvolte relațiile. Și sper că atunci când vom depăși acest război, momentul de solidaritate va continua, alături de investiții și oportunități reciproce de dezvoltare”, afirma Kryvdyk pentru Europa Liberă la începutul lunii iunie.

Expertul a notat că politicienii britanici, indiferent de culoarea partidului, „au o înțelegere comună față de prejudiciul cauzat de Rusia ordinii globale, rezultat de pe urma invaziei Ucrainei – fie că vorbim de comerț internațional sau de prejudiciile cauzate intereselor economice și de securitate ale Marii Britanii”.

Încă nu se știe cine va concura pentru poziția de lider în fruntea Partidului Conservator și, implicit, pentru funcția de premier al Marii Britanii.

Publicația The Guardian i-a numit pe Ben Wallace, ministrul Apărării, Rishi Sunak, fost ministru al Finanțelor, și Penny Mordaunt, fost ministru al Apărării în 2019, ca fiind conservatorii cu șanse favorabile în cursa pentru Downing Street.

Pe 7 iulie, Ben Wallace declara că drama din Guvernul Marii Britanii nu va afecta sprijinul oferit de Regat Kievului.

„Nu cred că există deloc riscuri. Eu m-am chinuit pe durata întregului proces (războiul din Ucraina, n.r.) să clădesc susținere față de Ucraina de partea tuturor partidelor și am fost norocos să fiu susținut de Partidul Național Scoțian, de Partidul Laburist, de liderul laburiștilor și de liberal-democrați în politicile noastre cu privire la Ucraina”, a transmis Wallace într-un interviu acordat postului de televiziune britanic, Sky News.

Wallace e considerat, de asemenea, ca fiind favoritul colegilor săi din cabinet datorită felului în care a gestionat războiul din Ucraina și evacuările din Kabul, după ce talibanii au revenit la putere în Afganistan în august 2021.

Cu toate acestea, nu se știe exact dacă Wallace își dorește poziția de prim-ministru. Colegii săi de partid, mai precis Sunak, Mordaunt, Sajid Javid (fost ministru al Sănătății) și Liz Truss (ministrul de Externe) au cu toții echipe de campanie.

Liz Truss este prima femeie conservatoare care a fost numită ministru de Externe al Marii Britanii. Ea se face responsabilă de sancțiunile adoptate de țara sa împotriva oligarhilor ruși, însă unele surse o acuză că ar fi fost nepregătită pentru războiul din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG