Linkuri accesibilitate

Cumpănașu recidivează academic cu un aparent titlu de doctor honoris causa


Alexandru Cumpănașu s-a lansat în cursa prezidențială după ce a fost mediatizat în calitate de rudă a uneia dintre fetele dispărute la Caracal, Alaxandra Măceșanu, despre care ancheta afirmă că a fost ucisă

Înscris la un program de master al unei universități online neacreditate din Elveția, candidatul la funcția de președinte al României, Alexandru Cumpănașu, revine cu precizări despre studiile sale superioare, direct cu un titlu onorific de doctor, care îndeobște nu se obține, ci se acordă onorific

„Dragi români, după ce și-au înghițit limba mercenarii care spuneau că nu am studii superioare prin publicarea de către mine a diplomei mele de absolvire (ziceai că-s de la ospiciu: HÂRTIA, HÂRTIA. DAȚI-NE HÂRTIA...), astăzi mai am o SURPRIZĂ pentru candidații analfabeți în materie de politică externă și geopolitică și mercenarii lor”, scrie într-o postare pe Facebook Alexandru Cumpănașu.

Vernadsky Taurida National University este, de data aceasta, o universitate reală, catalogată drept „mică” în sistemul educațional ucrainean, cu un număr total de studenți de până la 5.000.

Însă un titlu de doctor honoris causa este acordat de orice universitate din lume pentru recunoașterea unor merite deosebite, de regulă pentru activitatea de cercetare într-un anumit domeniu care cuprinde o întreagă carieră.

Cumpănașu susține că ar fi primit acest titlu onorific „pentru meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia”. Nu este clar ce merite a avut candidatul în acea perioadă, cu ce a contribuit sau ce a cercetat în legătură cu invazia Crimeei și nici de partea cui s-a plasat.

Mai mult, însăși universitatea îl contrazice, dar se și contrazice pe sine.

Astfel, pe diploma publicată de Cumpănașu scrie clar că titlul ar fi fost acordat în urma absolvirii unui curs.

Nicio mențiune despre așa-zisele merite ale lui Cumpănașu în legătură cu invazia din Crimeea nu se găsește în documentul publicat.

Apoi, un doctorat onorific se acordă tocmai pentru a excepta persoana respectivă de la rigorile obținerii unui titlu de doctor. Adică recipientul nu participă la cursuri, nu face cercetare sub coordonarea acelei universități și nu își susține disertația.

În plus, numele candidatului este scris greșit în document.

Ceilalți doctori onorifici ai României

Cumpănașu nu este singurul doctor h.c. cu semne de întrebare din România.

O listă exhaustivă a fost elaborată de VICE România. Dintre aceștia:

  • Ion Iliescu - Șapte titluri de doctor h.c.
  • Adrian Năstase - Patru titluri de doctor h.c.
  • Andrei Marga - Cinci titluri de doctor h.c.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG