Reacţie furioasă a oligarhului prorus Ilan Şor, după ce România a anulat alegerile prezidenţiale
Oligarhul prorus Ilan Şor, condamnat la închisoare în Moldova şi refugiat la Moscova, despre care au existat dovezi că a încercat să influenţeze alegerile recente din Republica Moldova, a avut o reacţie de furie după anunţarea anulării alegerilor prezidenţiale din România.
Liderul blocului de opoziţie „Victorie” din Republica Moldova, Ilan Şor, a declarat sfârşitul democraţiei în România după anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale, unde se afla în frunte Călin Georgescu, un critic al NATO, consemnează agenția rusă de stat TASS.
„Eşti împotriva NATO, împotriva ajutorului militar pentru Ucraina? Eşti pentru parteneriat cu Federaţia Rusă, pentru suveranitatea ţării tale - asta e, nu ai nicio şansă să fii ales pe teritoriul unei ţări aflate sub control. Este ceea ce i s-a întâmplat lui Călin Georgescu”, a scris Şor pe canalul său de Telegram.
Potrivit acestuia, ceea ce s-a întâmplat în România înseamnă sfârşitul democraţiei. „Ce naiba înseamnă „apărarea democraţiei şi a statului de drept”? Un paravan pentru idioţi. Au scuipat şi au şters cu piciorul. (...) S-a terminat cu democraţia. Este un cadavru Rămâne să fie îngropată”, a scris el.
Deşi un admirator declarat al lui Vladimir Putin, Moscova a evitat până acum să se pronunţe asupra candidaturii lui Călin Georgescu, pretinzând că nu ştie prea multe despre acest candidat şi despre programul lui.
După ce au apărut informaţii că în campanie ar fi beneficiat de ajutor din partea Rusiei, Moscova s-a grăbit să nege vehement şi să acuze o „atmosferă de isterie antirusă fără precedent”.
În ceea ce-l priveşte pe oligarhul fugar Ilan Şor, recentele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova, precum şi referendumul constituţional proeuropean din 20 octombrie, s-au desfăşurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată, potrivit autorităţilor, de organizaţia criminală a acestuia, care viza influenţarea rezultatelor celor două scrutine. Conform investigaţiilor, organizaţia „Şor” a mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a influenţa votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancţionată internaţional. Schema care a asigurat deschiderea a conturilor bancare la PSB Bank pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost elaborată de serviciile speciale ruseşti, potrivit autorităţilor.
Decizii controversate luate de CCR în campanie: de la excluderea unui candidat, la anularea alegerilor pe care abia le validase
Curtea Constituțională a României a luat mai multe decizii controversate referitoare la alegerile prezidențiale din România. Prima – scoaterea din cursă a unui candidat. Ultima – anularea alegerilor prezidențiale.
O primă decizie – contestată de mai multe asociații civile și partide politice din România – a fost scoaterea din cursa prezidențială, la începutul lui octombrie, a candidatei SOS Diana Șoșoașă.
Pe 28 noiembrie 2024, la patru zile după alegeri și cu trei înainte de cele parlamentare, CCR decidea renumărarea tuturor voturilor exprimate la scrutinul prezidențial.
Pe 2 decembrie, cu patru zile înainte de a anula alegerile, Curtea Constituțională a validat turul I al alegerilor prezidențiale, considerând că procesul electoral nu a fost unul viciat.
Mai multe detalii în articolul de mai jos:
Ilie Bolojan: Decizia CCR trebuie respectată. A fost luată pe fondul acuzațiilor de ingerință
„Decizia pe care Curtea Constituțională a adoptat-o este una serioasă și pe care trebuie să o respectăm. Aceasta a fost luată pe fondul acuzațiilor de ingerință în alegeri și afectării grave a procesului electoral”, a spus președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, într-un mesaj pe pagina de Facebook.
El a subliniat că „în acest context, e necesar ca motivele care stau la baza deciziei să fie clar explicate”.
„România trebuie să mențină credibilitatea procesului electoral, prevenind interferențele din afară și sancționând încălcările legislației electorale”, a mai spus Bolojan.
El a adăugat că partidul pe care îl conduce interimar va rămâne de partea legii, va susține stabilitatea țării și „funcționarea corectă a instituțiilor și respectul față de cetățeni”.
„În această perioadă e nevoie de calm, de reducerea retoricii agresive și de discuții raționale”, a menționat Bolojan.
Nicolae Ciucă: E un test dificil pentru instituțiile democratice
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a scris pe contul său de Facebook că „situația actuală reprezintă un test dificil pentru instituțiile noastre democratice”.
Președintele demisionar al PNL mai spune că „România are nevoie de stabilitate, viziune și colaborare între toate forțele politice responsabile”.
Nicolae Ciucă a demisionat de la șefia PNL după primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, acum anulate de CCR. Ilie Bolojan a preluat conducerea interimară a partidului.