Linkuri accesibilitate

CCR a anulat turul I al alegerilor prezidențiale.
CCR a anulat turul I al alegerilor prezidențiale.

Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale. Care sunt consecințele și primele reacții politice

Alegerile prezidențiale au fost anulate, au decis judecătorii Curții Constituționale vineri, cu două zile înainte de turul al doilea și în timp ce votul din diaspora începuse deja de 14 ore. Decizia este definitivă și nu poate fi contestată.

19:10 6.12.2024

Klaus Iohannis anunță că va rămâne la Cotroceni până va depune jurământul viitorul președinte

Președintele Klaus Iohannis a relatat, într-o declarație făcută vineri seară la Cotroceni, cum a ajuns să ia decizia desecretizării documentelor clasificate ale SRI, SRI, MAI și STS care au dus la decizia din aceeași seară a Curții Constituționale de anularea a alegerilor prezidențiale și a întregului proces electoral.

După primul tur al alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie, spune președintele, a primit „semnale, la început doar telefonice, de la servicii că anumite lucruri sunt ciudate”.

„Am dispus imediat să se aprofundeze, să se verifice tot ce poate fi verificat, și în scurt timp am primit informările scrise. Am fost foarte îngrijorat de ce am citit acolo și am convocat de urgență ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Acolo am avut patru materiale, de la SRI, de la SIE, de la STS și de la Ministerul Afacerilor Interne, materiale pe care între timp majoritatea le cunoașteți.”

CSAT a luat act de aceste materiale, le-a discutat, „și concluziile au fost grave”, spune președintele Iohannis.

„Am dat un comunicat în sinteză a chestiunilor care au fost găsite atunci. Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele 2 zile când, conform legii, acest lucru este interzis, sâmbăta de dinaintea alegerilor și chiar în ziua alegerilor. Acest lucru încalcă legislația electorală.

Același candidat a declarat cheltuielile pentru campania lui zero, cu toate că a derulat o campanie foarte sofisticată. Mai mult, am primit informațiile de la servicii că această campanie a acestui candidat a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României. Toate acestea sunt lucruri grave”, spune Iohannis.

Ceea ce a urmat a devenit deja public: „la puține zile după aceea, un grup relevant, un grup mare de organizații neguvernamentale mi-a cerut declasificarea și publicarea tuturor materialelor care au ajuns în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. După discuții cu conducerile instituțiilor care au întocmit aceste materiale, s-a convenit declasificarea lor și publicarea. Așa, toată lumea a putut să vadă ce s-a discutat în ședința CSAT”, spune președintele.

El nu a spus de ce nu a luat nicio decizie înainte ca organizațiile civice să-i ceară declasificarea documentelor, dar a spus că „este important de reținut că CSAT nu are atribuții în domeniul alegerilor, dar semnalele care au parvenit CSAT, că această campanie a fost sprijinită ilegal din afara României, ne-a dus la concluzia că aici avem de-a face cu o chestiune de securitate națională și asta este tema Consiliului Suprem de Apărare a Țării.”

După mai multe contestații din diverse părți trimise către Curtea Constituțională, astăzi Curtea Constituțională a decis că se anulează toată procedura alegerilor Președintelui, a explicat președintele Iohannis.

El a făcut și un scurt calendar al evenimentelor care vor urma până la organizarea de noi alegeri prezidențiale. „(...) urmează, după validarea alegerilor parlamentare, care au avut loc între timp, convocarea noului Parlament, convocarea de consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului guvern al României după alegerile parlamentare. Noul guvern al României va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi ale alegerii Președintelui României. Deci, încă o dată: se convoacă noul Parlament, se alege noul guvern, noul guvern stabilește când vor avea loc alegerile prezidențiale în noua variantă.”

Iohannis a spus și că, potrivit art. 83 din Constituția României el trebuie să-și exercite mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales. El a negat să va fi premier și a spus că-și dorește doar să ducă mandatul „la bun sfârșit”.

„Mă voi implica, ca și până acum, pentru România, pentru români. Până în ultima zi, mă voi implica pentru o Românie democrată, liberă, modernă, sigură, europeană, o Românie europeană. România este o țară stabilă, o țară sigură și o țară solidă. Spun asta pentru economie, pentru investitori, pentru piețele financiare. Spun asta pentru Uniunea Europeană. România este și rămâne o țară sigură, solidă, proeuropeană. Spun asta pentru NATO. România rămâne un aliat sigur, solid. Și cred că este foarte important să știm cu toții: România nu este în dificultate”, a încheiat Iohannis.

19:00 6.12.2024

Ludovic Orban: Decizia CCR are caracterul unei lovituri de stat. Parchetul General ar trebui să-i ancheteze pe judecătorii CCR

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, afirmă vineri că CCR a distrus democraţia din România, iar decizia de anulare a alegerilor prezidenţiale are caracterul unei lovituri de stat.

El spune că Parchetul General ar trebui să se autosesizeze şi să declanşeze o anchetă penală contra judecătorilor Curţii.

„CCR a distrus democraţia din România! Nouă indivizi care ocupă vremelnic funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale au anulat complet abuziv actul de voinţă al cetăţenilor români, care şi-au exprimat opţiunile prin votul acordat candidaţilor în turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Culmea, aceeaşi Curte Constituţională care validase luni turul 1. După ce a dispus în primă fază renumărarea voturilor, validarea fiind decisă înainte de finalizarea procesului de renumărare”, a scris Orban într-o postare.

El arată că, „în baza acestui precedent, putem să ne aşteptăm ca orice alegere făcută de cetăţenii români să fie anulată, adică putem să ajungem în situaţia în care CCR nu va mai pofti să se aleagă vreun preşedinte în România”.

„Decizia de astăzi a CCR are caracterul unei lovituri de stat! Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să se autosesizeze şi să declanşeze o anchetă penală contra judecătorilor CCR. Ţinând cont de componenţa Curţii, 4 judecători numiţi de PSD şi 4 numiţi de Iohannis şi de PNL, îmi pun o întrebare legitimă: oare pentru ca CCR să valideze primul tur trebuie să intre obligatoriu în turul doi candidatul PSD şi PNL?”, mai spune Orban.

18:33 6.12.2024

Președintele CCR: „Luăm totul de la capăt. Liste de semnături, campanie electorală”

Efectul deciziei fără precedent a Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale va fi „reluarea de la capăt a întregului proces electoral”, începând cu strângerea de semnături de către candidați și terminând cu o nouă campanie electorală, a declarat președintele CCR Marian Enache, pentru Hotnews.ro.

„Tot procesul electoral va fi luat de la zero. Luăm totul de la capăt. Candidații vor strânge liste de semnături, cu înscriere la Biroul Electoral, vor fi validate sau invalidate, va fi reluată toată campanie electorală și totul”.

18:15 6.12.2024

Biroul Electoral Central a sistat votul din diasporă și pregătirile pentru vot din țară și a anulat întreg procesul electoral. Alegerile vor fi reluate după un calendar stabilit de Guvern

Biroul Electoral Central (BEC) a decis vineri seară încetarea de îndată a operaţiunilor de votare şi pe cele de pregătire a votării la secţiile de votare din străinătate, anularea procesului electoral și a dispus reluarea sa la o dată stabilită de Guvern și după un nou calendar aprobat de acesta.

Totodată, încetează pregătirea votării la secţiile din ţară şi se sistează activitatea de operare în aplicaţiile informatice utilizate.

Decizia BEC survine deciziei Curții Constituționale de anulare a întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG