Linkuri accesibilitate

Procurorul Curţii Penale Internaţionale: investigăm presupuse crime de război atât în Israel cât şi în Gaza


O mamă îşi poartă copilul în braţe, după un bombardament al armatei israeliene în oraşul Raffah, din sudul Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.
O mamă îşi poartă copilul în braţe, după un bombardament al armatei israeliene în oraşul Raffah, din sudul Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.

Procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a declarat duminică, la graniţa Fâşiei Gaza cu Egiptul, că instituţia are investigaţii active în derulare cu privire la presupuse crime de război comise atât în Israel, în atacul Hamas din 7 octombrie, dar şi în Gaza şi Cisiordania.

Într-o postare de la punctul de frontieră Rafah de la graniţa Egiptului cu Fâşia Gaza, preşedintele Curţii Penale a deplâns clipele tragice prin care trec civilii palestinieni, „copii, femei, bărbaţi, tineri şi bătrâni”, subliniată şi de ONU şi alte organizaţii internaţionale.

„Avem investigaţii active în derulare cu privire la presupuse crime de război comise în Israel în 7 octombrie, dar şi cu privire la Gaza şi Cisiordania, care au intrat sub jurisdicţia noastră din 2014”, a spus el.

Procuorul Curţii Penale Internaţionale a mai spus că speră să poată vizita Fâşia Gaza şi că va ajunge şi în Israel.

„E un moment de obiectivitate, un moment de reflecție liniștită și trebuie să fie un moment în care comunitatea internațională și arhitectura internațională construită pe ruinele celui de-al doilea război mondial - teribilele camere de gazare şi Holocaustul, ştergerea de oraşe - (să realizeze că , n.r.) a fost menită să creeze instituţii, care să se asigure că niciodată nu vom mai vedea orori, în care oamenii să poată fi atacaţi din cauza rasei lor, a religiei, a culturii lor, a locului de unde sunt sau ce paşaport au. Aceste promisiuni trebuie îndeplinite”, a subliniat Karim Khan.

El a adăugat că instituţia urmăreşte în mod independent situaţia din Palestina şi evenimentele din Israel şi „presupunerile că etnicii palestinieni au comis de asemenea crime.”

„Avem nevoie de cooperare şi asistenţă, dar trebuie să avem determinarea şi vigoarea şi profesionalismul să ne asigurăm că separăm presupunerile de fapte, să putem să ne uităm la dovezi, să investigăm, să incriminăm şi să exonerăm dovezile în mod egal.”

„Nu ar trebui să existe niciun impediment în calea furnizării de ajutor umanitar către copii, femei și bărbați, civili. Sunt nevinovați. Au drepturi conform dreptului internațional umanitar”, a adăugat procurorul.

El a adăugat că „trebuie să fie un moment în care ne arătăm umanitatea, să găsim un teren comun”, indiferent că e vorba de evrei, musulmani, creştini sau atei.

Oamenii care trăiesc acum în teroare trebuie apăraţi, de instituţiile create după cel de-al doilea război mondial şi din punct de vedere legal, lucru pe care instituţia pe care o conduce o va face, a mai spus Karim Khan.

Peste 1.400 de persoane au murit în Israel ca urmare a atacului organizaţiei Hamas din 7 octombrie.

În Gaza numărul palestinienilor ucişi a depăşit 8.000 de persoane, conform celor mai recente date perzentate de Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, care guvernează din punct de vedere politic regiunea.

Armata israeliană a anunţat duminică la prânz că în precedentele 24 de ore a lovit, aerian şi terestru, 150 de ţinte Hamas, după ce cu o zi înainte 100 de avioane israeliene au ţintit 150 de obiective ale organizaţiei.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG