Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă a SUA dezbate imunitatea penală a lui Donald Trump. Decizia va afecta cel mai important proces al fostului președinte


Donald Trump a solicitat Curții Supreme SUA imunitate penală completă, în calitate de fost președinte al SUA.
Donald Trump a solicitat Curții Supreme SUA imunitate penală completă, în calitate de fost președinte al SUA.

Curtea Supremă a SUA a discutat, joi, imunitatea penală a fostului președinte Donald Trump. Judecătorii urmează să ia o decizie în această chestiune, cu efecte directe asupra celui mai important proces penal în care este implicat Donald Trump.

Judecătorii Curții Supreme a SUA, majoritar conservatoare, s-a arătat sceptici față de solicitările fostului președinte Donald Trump de a beneficia de imunitate absolută, transmit Știrile ProTV.

În urmă cu două luni, Curtea a hotărât să ia în discuție chestiunea imunității de care se bucură președinții SUA. Decizia a amânat desfășurarea procesului în care fostul președintele republican este acuzat de tentativă de schimbare ilegală a rezultatului alegerilor din 2020, câștigate de democratul Joe Biden.

În timp ce instanța a părut să respingă pretențiile de imunitate, s-a arătat în același timp de acord cu ideea că președinții SUA ar trebui să se bucure de o anumită formă de imunitate.

În funcție de modul în care judecătorii se pronunță, ar putea însemna că unele dintre acuzațiile cu care se confruntă Trump ar putea fi eliminate din rechizitoriul său, cum ar fi cele conform cărora fostul președinte ar fi încercat să-i convingă pe oficialii Departamentului de Justiție să accepte afirmațiile sale de fraudă pe scară largă.

Dacă judecătorii Curții Supreme ai SUA vor decide o nouă formă a imunităților de care se bucură președinții americani, atunci acest lucru ar schimba elemente fundamentale din procesul în care Trump este acuzat de complot pentru răsturnarea alegerilor din 2020.

Refacerea documentelor și reluarea procedurilor ar fi un proces de durată, ceea ce ar face ca Donald Trump să nu mai poată fi judecat în dosarul de complot înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

„Chiar dacă Curtea îi administrează lui Trump o înfrângere decisivă şi fără apel, cred că acuzarea va avea de furcă să ajungă la un proces înaintea alegerilor”, a declarat profesorul de drept constituţional la Universitatea Illinois din Chicago, Steven Schwinn, pentru AFP.

Judecători ai Curții au căzut de acord că decizia privind imunitățile de care se bucură președinții SUA este una cu implicații majore.

„Noi redactăm o regulă pentru posteritate”, a spus judecătorul Neil Gorsuch, în timp ce al magistrat al Curții Supreme, Brett Kavanaugh, a spus că „acest dosar are implicaţii uriaşe asupra viitorului preşedinţiei şi ţării”.

În momentul dezbaterilor de la Curtea Supemă, Donald Trump se afla la New York, unde este judecat pentru presupuse plăți ilegale către o actriță de filme pentru adulți, a spus că imunitatea penală este indispensabilă pentru ca președinții să își poată exercita puterea.

„Fără imunitate, nu vei face nimic, devii un preşedinte onorific”, de frica de a fi „inculpat odată ce pleci din funcţie”, a declarat Trump.

Astfel, dilema în fața căreia se află judecătorii Curții Supreme este că, în cazul unei imunități totale a președintelui, acesta ar putea ajunge să acționeze împotriva sistemului democratic, în timp ce lipsa imunității ar putea să paralizeze activitatea Guvernului, care nu va mai lua unele decizii din cauza posibilelor repercusiuni penale.

Dosarul legat de acuzațiile de complot pentru răsturnarea rezultatului alegerilor din 2020, cel mai important din punct de vedere politic, este suspendat până la pronunțarea Curții Supreme.

Donald Trump e implicat în alte trei procese penale separate, iar observatorii spun că fostul președinte și avocații săi urmăresc să le tergiverseze până după alegerile prezidențiale din noiembrie.

În cazul în care ar fi ales din nou, Donald Trump ar putea, după învestire, să ordone oprirea urmăririlor penale împotriva sa, după cum notează The Washington Post.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG