Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă verifică cum a fost repartizat aleatoriu dosarul Ferma Băneasa


România - Corina Corbu, președintele ÎCCJ

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Corina Corbu, a anunțat demararea unui control, după informațiile apărute în spațiul public, a modului în care funcționat repartizarea aleatorie în cazul dosarului cunoscut sub numele de ”Ferma Băneasa”.

Inițial, în perioada 28-30 decembrie, se va verifica punctual modul în care a fost repartizat dosarul menționat în care au fost condamnați Remus Truică, Prințul Paul al României, Dan Andronic sau avocatul Robert Roșu.

Ulterior, la începutul lunii ianuarie, se vor efectua verificări cu același obiect la nivelul tuturor secțiilor și formațiunilor de judecată ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totodată, în ceea ce privește dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac, se arată într-un comunicat de presă al Curții Supreme.

Anunțul Corinei Corbu vine după ce unii condamnați din dosar, dar și colegii avocatului Robert Roșu, au acuzat faptul că nu s-ar fi ținut cont de principiul repartizării aleatorii a dosarului.

Completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost format din magistrații Florentina Dragomir (președinte), Ioana Ilie și Ionuț Matei.

Curtea Supremă a pronunțat joia trecută sentința definitivă în dosarul Ferma Băneasa. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein - judecați și condamnați în lipsă - la câte cinci ani de închisoare iar Paul Philippe Lambrino, autointitulat „Al României”, a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare. El a părăsit țara înainte de condamnare și a fost dat în urmărire internațională.

Jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 4 ani. Pe parcursul celor patru ani, el trebuie să muncească în folosul comunității 60 de zile ori pentru dependenții de droguri, ori la Protecția Copilului din sectorul 3, București.

Prejudiciul înregistrat în dosar este de peste 145 de milioane de euro, 135 de milioane de euro reprezentând numai contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa, iar 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov. Gruparea infracțională, despre care procurorii DNA Braşov susţin că ar fi condusă de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, ar fi pus mâna ilegal, împreună cu Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, şi Prințul Paul al României, pe 28 de hectare de teren ale fostei Ferme Regale de la Băneasa şi pe 47 de hectare de pădure la Snagov, spun procurorii DNA.

Românii și politica
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00
XS
SM
MD
LG