Linkuri accesibilitate

Peste 36.000 de morți în Turcia și Siria. Poliția turcă face arestări pentru „postări provocatoare”. Milioane de oameni, fără casă


 Cel puțin 41 de persoane au fost salvate în ultimele 24 de ore ore, la o săptămână de la cutremur
Cel puțin 41 de persoane au fost salvate în ultimele 24 de ore ore, la o săptămână de la cutremur

Numărul morților în Turcia și Siria în urma cutremurului catastrofal de luni a ajuns la cel puțin 36.217, cu 31.643de morți confirmați doar în Turcia.

Numărul deceselor din Siria de 4.574 include peste 3.160 în regiunile controlate de opoziție și 1.414 decese în zonele controlate de guvern.

Cel puțin 41 de persoane au fost salvate în ultimele 24 de ore, la peste 160 de ore de la cutremur. Salvatorii continuă să caute în moloz, dar autoritățile au avertizat că șansele de a găsi supraviețuitori devin din ce în ce mai mici, transmite CNN.

Organizația Națiunilor Unite a recunoscut eșecurile în sprijinirea victimelor cutremurului din Siria și spune că încearcă să „corecteze” aceste eșecuri. Un înalt oficial al ONU a promis că va îndrepta atenția organizației către oamenii din nord-vestul Siriei, care „se simt pe bună dreptate abandonați”.

Livrarea de provizii urgente în zonă este complicată și de războiul civil dintre forțele de opoziție și guvernul sirian, care durează din martie 2011.

Peste cinci milioane de sirieni ar putea rămâne fără adăpost după cutremurele devastatoare de luni care au lovit țara și vecina ei Turcia, potrivit unui oficial al Națiunilor Unite.

„Aproximativ 5,3 milioane de oameni din Siria s-ar putea să fi rămas fără adăpost în urma cutremurului”, a declarat vineri Sivanka Dhanapala, reprezentantul Sirian al Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR).

„Acesta este un număr mare și se referă la o populație care suferă deja deplasări în masă. Există 6,8 milioane de persoane strămutate deja în țară. Și asta a fost înainte de cutremur. Pentru Siria, aceasta este o criză în cadrul unei crize”, a adăugat el. „Am avut șocuri economice, Covid și ne aflăm acum în adâncul iernii, cu viscol care bate în zonele afectate”.

Supraviețuitorii cutremurelor cu magnitudinea 7,8 și 7,6 s-au adunat în taberele amenajate pentru persoanele strămutate după aproape 12 ani de război din alte părți ale Siriei. Mulți și-au pierdut casele sau sunt prea speriați să se întoarcă la clădirile deteriorate. Majoritatea persoanelor care au rămas fără adăpost în urma cutremurului se află în zone pe care guvernul sirian nu le controlează, unde oamenii au fost deja dezrădăcinați de ani de război.

Vineri, ONU a eliberat încă 25 de milioane de dolari sub formă de finanțare de urgență pentru Siria, ducând totalul până acum la 50 de milioane de dolari, dar o echipă de evaluare aflată la fața locului a declarat deja jurnaliștilor că se așteaptă că nevoile vor depăși cu mult ajutorul acordat.

În acest timp, poliția turcă face mai multe arestări pentru dezinformare online „care răspândește frica și panică în rândul cetățenilor”.

Autoritățile turce au identificat 475 de manageri de cont „ca fiind angajați în distribuirea de conținut provocator” pe platformele de socializare în legătură cu cutremur „cu intenția de a răspândi frică și panică în rândul cetățenilor”. Poliția a arestat până acum 14 persoane.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG