Linkuri accesibilitate

40.000 de oameni uciși de cutremure în Turcia și Siria. Medic: Supraviețuitorii vor fi în stare critică de acum


O femeie este salvată de sub dărâmăturile unei clădiri la aproximativ 203 ore după cutremurul devastator de săptămâna trecută, în Hatay, Turcia, 14 februarie 2023.
O femeie este salvată de sub dărâmăturile unei clădiri la aproximativ 203 ore după cutremurul devastator de săptămâna trecută, în Hatay, Turcia, 14 februarie 2023.

Bilanțul confirmat al cutremurelor se ridică la peste 39.000 de morți. Oficialii și medicii au declarat că 35.418 persoane au murit în Turcia și cel puțin 3.688 în Siria.

Câțiva supraviețuitori au continuat să fie scoși de sub dărâmături, marți, la mai bine de opt zile de la producerea primului seism.

Cu toate acestea, menținerea lor în viață după sute de ore sub ruine este o bătălie.

„Este un miracol să găsești un pacient încă în viață sub dărâmături. De acum încolo, supraviețuitorii vor fi probabil într-o stare mai critică. Majoritatea dintre ei vor avea nevoie de un tratament care să le salveze viața”, a declarat medicul Yilmaz Aydin, pentru AFP.

Unul dintre supraviețuitori este o femeie siriană în vârstă de 25 de ani, Abir, care a petrecut 180 de ore blocată sub dărâmături.

„Inima ei s-a oprit de două ori, dar am reușit să o aducem înapoi”, a declarat medicul Nihat Mujdat Hokenek.

Cu toate acestea, mulți sunt devastați de faptul că salvatorii nu au reușit să găsească nici măcar rămășițele celor dragi lor.

„Am ajuns în punctul în care am putea fi pur și simplu fericiți să găsim cadavrele”, a declarat un funcționar public din Antakya, care a cerut să vorbească sub anonimat de teamă că va fi dat afară.

Convoi de ajutoare în Siria

O caravană de 11 camioane ale Națiunilor Unite a intrat marți în Siria prin punctul de frontieră Bab al-Salama, controlat de rebeli și redeschis recent, după ce Damascul a fost de acord să permită organismului mondial să folosească punctul de trecere pentru ajutor.

Înainte de producerea cutremurului, aproape tot ajutorul umanitar crucial pentru cele peste patru milioane de persoane care trăiesc în zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei era livrat printr-un singur punct de trecere.

Camioanele erau încărcate cu asistență umanitară esențială, inclusiv materiale pentru adăposturi, saltele, pături și covoare, a declarat Paul Dillon, un purtător de cuvânt al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a ONU, pentru AFP.

Câțiva bărbați stau printre dărâmăturile caselor distruse cu pancarte în care critică Organizația Națiunilor Unite, în Atareb, Siria, 12 februarie 2023.
Câțiva bărbați stau printre dărâmăturile caselor distruse cu pancarte în care critică Organizația Națiunilor Unite, în Atareb, Siria, 12 februarie 2023.

Activiștii și echipele locale de urgență au denunțat răspunsul lent al ONU la cutremurul din zonele controlate de rebeli, în contrast cu ajutoarele umanitare livrate pe aeroporturile controlate de guvern.

Statele Unite au făcut apel atât la guvern, cât și la rebeli să lucreze pentru a permite intrarea ajutoarelor.

„Toată lumea ar trebui să lase deoparte agendele și afilierile lor în slujba unui singur scop și numai unul, și anume rezolvarea urgenței umanitare - coșmarul umanitar - care se desfășoară în unele părți din nord-vestul Siriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

ONU a afirmat că peste șapte milioane de copii au fost afectați în Siria și Turcia, iar bilanțul morților „va fi halucinant”, a declarat James Elder, purtător de cuvânt al agenției ONU pentru copii UNICEF.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG