Linkuri accesibilitate

Vâslaș pentru Liviu Dragnea și coleg de vânătoare cu Omar Hayssam. Cariera și controversele legate de premierul desemnat Marcel Ciolacu


Marcel Ciolacu (dreapta) a fost propus premier pe 13 iunie 2023. Cariera sa politică a luat amploare sub conducerea lui Liviu Dragnea (stânga), de care s-a dezis însă când a simțit decăderea fostului lider PSD.
Marcel Ciolacu (dreapta) a fost propus premier pe 13 iunie 2023. Cariera sa politică a luat amploare sub conducerea lui Liviu Dragnea (stânga), de care s-a dezis însă când a simțit decăderea fostului lider PSD.

Marcel Ciolacu este noua stea a Partidului Social Democrat. El a ajuns în timp record la vârful politicii mari. Studiile ridică semne de întrebare, a avut primul loc de muncă la 37 de ani, iar cariera politică îi e marcată de două fotografii: „vâslașul lui Dragnea” și „vânătoarea cu Omar Hayssam”.

Cu studii juridice începute la 24 de ani, la Universitatea Ecologică, Marcel Ciolacu și-a completat panoplia de diplome cu studii post-universitare absolvite în 2004 la aceeași Universitate Ecologică, cu altele la Colegiul Național de Apărare și un master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

De menționat este că Universitatea Ecologică, de la care a obținut diploma de studii superioare în 1995, a primit autorizație provizorie de funcționare abia în iulie 1995. Autorizația respectivă a intrat în vigoare în august 1995, după publicarea în Monitorul Oficial. Adică după ce Marcel Ciolacu deja absolvise.

Opt ani lipsesc însă din CV-ul oficial al premierului desemnat, Marcel Ciolacu. Anii 1995-2003, adică perioada dintre terminarea facultății și începutul studiilor post-universitare.

CV-ul de la Camera Deputaților nu precizează că în timpul studiilor de licență, apoi al celor post-universitare, dl. Marcel Ciolacu ar fi lucrat undeva. Nici că și-ar fi înființat vreo firmă sau ar fi profesat ca persoană fizică autorizată. O firmă a fost înființată totuși în acești ani. Pentru că Marcel Ciolacu s-a angajat la primul său loc de muncă, la propria sa firmă, la 37 de ani.

Conexiunile sale la vârful PSD au început cu secretarul general, apoi liderul PSD, Liviu Dragnea, al cărui om de încredere a fost pentru mulți ani. Liviu Dragnea l-a propulsat pe Marcel Ciolacu la conducerea Camerei Deputaților, în legislatura 2016-2020.

Traseul Buzău - București în 7 ani

Marcel Ciolacu a intrat în politică la Buzău, orașul său natal. A fost prefect interimar de Buzău în 2005, apoi director executiv la Urbis Serv – o firmă a Primăriei Buzău (2007 – 2008), apoi viceprimar (2008-2012).

În 2012 ajunge în Parlament, devine deputat de Buzău. Își va păstra mandatul după toate rundele de alegeri. În 2013 este numit consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Actualul premier desemnat a intrat în marea ligă a politicii odată cu intrarea în guvernul Tudose, în 2017, ca vicepremier. A fost momentul în care a schimbat tabăra internă, s-a dezis de Liviu Dragnea, inculpat pentru fapte de corupție, și s-a alăturat grupării Tudose.

După condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, dl. Ciolacu a fost ales, în 2019, președinte al Camerei Deputaților. Erau însă ultimele zile ale guvernării PSD de la acel moment. Viorica Dăncilă a pierdut guvernul în urma unei moțiuni de cenzură orchestrate abil de liderul liberal de atunci, Ludovic Orban, actualmente șeful unei facțiuni liberale desprinse din PNL.

Ascensiunea lui Marcel Ciolacu s-a accelerat după ce Viorica Dăncilă a pierdut prezidențialele din noiembrie 2019; Klaus Iohannis a câștigat atunci al doilea mandat. De numele lui Marcel Ciolacu se leagă presiunea pentru demisia Vioricăi Dăncilă de la conducerea PSD. I-a luat locul acesteia la conducerea social-democraților mai întâi ca interimar, apoi ales în august 2020 de congresul partidului.

Din acel moment, destinele social-democraților au fost decise de Marcel Ciolacu. El s-a repoziționat rapid de la un critic fervent al președintelui Klaus Iohannis la colaborarea cu el.

Vânătoarea și pescuitul, momente cheie ale carierei politice

Numit frecvent de presa independentă „vâslașul lui Dragnea”, Marcel Ciolacu apare alături de fostul lider PSD, Liviu Dragnea și Sorin Grideanu, în fotografii făcute la o partidă de pescuit, și postate chiar de Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook, în 2017.

În martie 2017, Liviu Dragnea a postat pe pagina sa de Facebook poze de la o partidă de pescuit. I-a avut invitați pe Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu. Ambii îi dispută acum moștenirea.
În martie 2017, Liviu Dragnea a postat pe pagina sa de Facebook poze de la o partidă de pescuit. I-a avut invitați pe Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu. Ambii îi dispută acum moștenirea.

Este a doua fotografie celebră în care apare dl. Marcel Ciolacu care stârnește controverse.

Chiar în anul în care a fost desemnat secretar al Camerei Deputaților în 2015, presa a publicat o mai veche fotografie în care Marcel Ciolacu apărea alături de Omar Hayssam, omul de afaceri sirian, cu afaceri în zona Buzăului, condamnat ulterior la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism, fiind implicat în răpirea jurnaliștior români în Irak, în 2005.

În urma scandalului Hayssam, Marcel Ciolacu a pierdut funcția de consilier onorific al premierului PSD, Victor Ponta.

În 2021, la B1Tv, Marcel Ciolacu a recunoscut că poza este reală, și că a fost făcută la o partidă de vânătoare.

Revoluționarul care a renunțat la studiile de doctorat

În 2019, jurnaliștii de la Recorder au dezvăluit că Marcel Ciolacu, beneficiar al unui certificat de revoluționar, solicitase preschimbarea sa pentru a beneficia de indemnizație.

Mai exact, din simplu revoluționar, actualul premier desemnat își dorea să devină „luptător cu rol determinant”. Sintagma ar fi însemnat o indemnizație lunară de 2.000 de lei. Anterior, în anii ’90, Ciolacu a primit, în baza titlului de simplu revoluționar, un hectar de teren pe raza comunei buzoiene Săpoca, pe care ulterior l-a vândut.

Un an mai târziu, revoluționarul Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, a făcut plângere la DNA față de modul în care Ciolacu ar fi obținut noul certificat, de luptător cu rol determinant.

Pe 20 martie 2023 a fost dată rezoluția procurorilor anticorupție care au decis clasarea dosarului.

Motivul, deși Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist decisese emiterea actului, acesta nu a ajuns să fie semnat de președintele Klaus Iohannis, deci fapta reclamată nu ar fi existat, în fapt. Deci, plângerea nu avea obiect.

Chiar dacă revoluționarul Moroșanu a pierdut procesul, soluția instanței a însemnat totuși refuzul Justiției de a accepta înaintarea în grad în materie de ... Revoluție a lui Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu la o sărbătoare a PSD.
Marcel Ciolacu la o sărbătoare a PSD.

Marcel Ciolacu a încercat și să obțină un titlu de doctor al Academiei de Informații. G4media a descoperit însă că președintele PSD a fost exmatriculat de la cursurile doctorale.

Faptul a fost confirmat de un răspuns dat pentru jurnaliștii G4media de SRI: „A fost studentul școlii doctorale din cadrul ANIMV între anii 2013 – 2019; nu a finalizat studiile universitare de doctorat întrucât nu a depus cerere de prelungire a perioadei de grație pentru anul universitar 2019 – 2020.”

De la aceeași Academie provine și titlu de doctor al lui Victor Ponta, retras între timp.

Averea și cariera sa profesională

În CV-ul său public, Marcel Ciolacu scrie că primul său loc de muncă a fost la SC ALCOM SRL, consilier juridic, începând cu 2004. Adică de la 37 de ani.

Firma cu pricina, înființată în 1993, este deținută de familia Ciolacu, care mai are în portofoliu și o altă societate, SC Lucia com 94 SRL.

Ambele funcționează la aceeași adresă, în Piața Centrală din Buzău. Marcel Ciolacu a ieșit anul acesta din acționariatul SC Lucia Com 94 SRL. Acționar a rămas doar soția.

Dacă ALCOM SRL are performanțe financiare modeste și înregistrează pierderi în ultimii ani, SC Lucia Com 94 a cunoscut în ultimul deceniu un succes accelerat.

Activitatea SC Lucia Com 94 a început ca brutărie-patiserie, dar între timp a devenit chioșc, după spusele lui Marcel Ciolacu însuși. Cifra de afaceri a chioșcului a explodat în 2015, când a fost de 2,3 milioane de lei, de patru ori mai mare ca în 2014, și un profit de 1 milion de lei.

Societatea nu a mai atins aceeași performanță în următorii ani, dar cifra de afaceri s-a menținut aproape constant la aproximativ 1 milion de lei anual, cu profit ce variază între 16.000 și 100.000 de lei.

Din banii câștigați din funcțiile politice, dar și din afaceri, familia Ciolacu declară că are în proprietate două case și două terenuri în Buzău, 30.000 de euro și aproape 100.000 de lei în conturi. Datoriile către bănci sunt de 35.000 de lei și 85.000 de euro.

Ciolacu-Grindeanu, un tandem politic dublat de interese de afaceri

În mai 2021, Roxana Mihaela Grindeanu - soția ministrului Transporturilor, Mihai Cristian Ciolacu - nepotul președintelui PSD și Mirela Alina Cionca - soția omului de afaceri și membru PSD Adrian Cionca, pun bazele unei firme cu numele COMUNCAS SRL.

Domeniul de activitate declarat este de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale si nerezidențiale. Firma nu a depus, încă, bilanțul la Ministerul de Finanțe.

La 28 august 2021, Marcel Ciolacu a postat o fotografie făcută la Vama Veche în care apare alături de bunul său prieten Sorin Grindeanu cu textul „Florin, noi suntem aici. Tu?”#wewillrockyou
La 28 august 2021, Marcel Ciolacu a postat o fotografie făcută la Vama Veche în care apare alături de bunul său prieten Sorin Grindeanu cu textul „Florin, noi suntem aici. Tu?”#wewillrockyou

În declarația de avere a lui Marcel Ciolacu, depusă în 2022, apare că l-ar fi împrumutat pe Mihai Cristian Ciolacu, nepotul său, cu 450.000 de lei.

Tânărul este, altfel, un prosper om de afaceri, fiind acționar în 6 firme.

● Nicomart Prim Team, deținută împreună cu Neagu Marius Gabriel, printr-o altă firmă, are mai multe farmacii în Buzău, și în 2021 a avut 8,5 milioane de lei cifră de afaceri și un profit brut de 370.000 de lei;

● ADR PARTENER OIL, acționar unic Mihai Cristian Ciolacu, care a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 1,89 milioane lei, un profit net de 52.000 lei;

● CIRO Investment CRF, înregistrată în 2021, deținută în co-acționariat cu Radu Roventa, nu a depus încă bilanț la Ministerul Finanțelor;

● SOLAR ENERGY PRODUCTION, înregistrată în 2021, acționari Mihai Cristian Ciolacu și Adriana Denisa Sandu. Firma a depus bilanț în 2022, când a înregistrat pierdere de 368.000 de lei. Firma este, însă, una dintre cele șase societăți care, în aprilie 2023, a primit aviz de la Transelectrica pentru a dezvolta parcuri eoliene și solare;

● DEVELOPMENT POWER SOLAR ENERGY, înființată în 2022, tot cu obiect de actitate producere de energie electrică, deținută tot în parteneriat cu Adriana Denisa Sandu. În 2022, firma a avut pierdere de 336.800 de lei;

● EVO NUCLEAR - înființată tot în 2022, are acționari pe Mihai Cristian Ciolacu, Neagu Marius Gabriel și Iman Vlad Francisc. Firma are ca obiect de activitate producția de medicamente și nu a depus, încă, un bilanț.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG