Linkuri accesibilitate

Cântărețul naționalist, care vrea să facă jocurile în Croația


 Miroslav Skoro, cântăreț și politician, într-o fotografie de anul trecut când a candidate la prezidențiale
 Miroslav Skoro, cântăreț și politician, într-o fotografie de anul trecut când a candidate la prezidențiale

Foarte popularul cântăreț , Miroslav Škoro, care plânge când cântă despre Croația, împreună cu partidul său naționalist, Mișcarea pentru Patrie, se află pe locul al treilea, după alegerile din Croația. Cu un scor de 10,9%, Škoro spera să fie partidul balama fără de care nu se poate face guvernul

Miroslav Škoro este un radical naționalist și homofob, foarte cunoscut în Croația, fiindcă s-a lansat în politică după ce era deja faimos pentru melodiile populare și patriotice pe care le cânta în fața unor săli pline până la refuz. Melodia lui cea mai cunoscută, cu care de altfel s-a și lansant este „Ne dirajte mi ravnicu” (Nu atinge câmpia mea)

I-a dedicat controversatului general acuzat de crime de război, Ante Gotovina, melodia „Sude mi", adică ”Judecă-mă”, în perioada în care înaltul ofițer a fost acuzat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie pentru presupusa implicare în crime legate de Operațiunea Furtuna lansată de armata croată în timpul Războiului de Independență al Croației (1991-1995). Condamnarea lui Gotovina a fost ulterior anulată printr-o cerere de apel la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, dar suspiciunile au rămas.

Miroslav Škoro ar vrea să interzică avorturile, să facă din Croația o țară fără migranți și, în general, să urmeze linia conservatoare inspirată de Vladimir Putin, chiar dacă lipsesc legăturile directe în acest sens. Totuși, politologul Zarko Puhovski sugerează această conexiune când spune că Škoro „vrea să joace un rol politic fără să aibă abilitățile necesare, ceea ce înseamnă că altcineva o va face pentru el”, adăugând că există zvonuri care vorbesc despre „interesele rusești” care s-ar afla în spatele cântărețului. Puhovski a avansat chiar scenariul potrivit căruia premierul ar putea să-i convingă pe noii deputați de pe lista lui Škoro să susțină viitoare majoritate ,„trădându-și” liderul.

Škoro este un populist de dreapta care a adunat în jurul său un grup foarte radical și extrem de xenofob, deloc inofensiv”, explică Tena Preleci, cercetătoare la Universitatea din Oxford. Iar Mișcarea sa „ar putea fi acul balanţei care va facilita nașterea noii majorități”.

Uniunea Democrată Croată, condusă de premierului Andrej Plenkovici, a înregistrat o victorie solidă în alegerile parlamentare desfăşurate duminică adjudecându-și 66 din cele 151 de mandate parlamentare. Dacă ar face o alianță cu naționaliștii lui Miroslav Škoro, care au obținut 16 fotolii parlamentare, ar avea o majoritate importantă. Totuși, premierului Andrej Plenkovici vrea să rămână la mijloc, mai ales că foștii săi colegi naționaliști au plecat deja în partidul cântărețului.

XS
SM
MD
LG