Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a comentat marți decizia CCR care stabilește că nu guvernul ci parlamentul decide care va fi data alegerilor parlamentare din acest an, respingând astfel sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis și de guvernul României.
„Cel mai corupt partid din istoria României, cel care a mutilat justiția, a schilodit instituțiile democratice politizându-le complet și care și-a cocoțat beizadelele și camarila în funcții publice mai primește un cadou: poate să decidă când vor avea loc alegerile parlamentare.
Sunt convins că, dacă ar fi după pesediști, alegerile ar avea loc noaptea, la lumina lanternelor, pe buletine deja ștampilate cu numele lor.
Acum, va trebui să facem față și acestei ultime provocări. S-a dovedit că răbdarea și echilibrul pot câștiga alegerile, pentru că lumea s-a săturat de hoți și de incompetenți. Am experimentat destul cu tot felul de populiști care mințeau de dimineața până seara. Avem răbdare și câștigăm indiferent când se vor programa alegerile”, a scris fostul premier tehnocrat pe pagina sa de Facebook.
Curtea Constituțională a respins miercuri sesizările președintelui și guvernului privind legea care oferă Parlamentului dreptul de a stabili alegerile parlamentare.
Judecătorii au decis, cu majoritate de voturi, că cele două sesizări sunt neîntemeiate.
Pe 17 august, Klaus Iohannisa atacat legea la CCR și a cerut să se constante neconstituționalitatea actului în ansamblul său.
Președintele a invocat în solicitarea sa încălcarea mai multor prevederi constituționale, dar și Codul de bune practici în materii electorale, emis de Comisia de la Veneția.
Simultan cu şeful statului, şi Guvernul a atacat legea la Curte, în condiţiile în care premierul Ludovic Orban afirma în 28 iulie, încă de la adoptarea legii, că parlamentarii se află în conflict de interese, în condiţiile în care îşi pot prelungi cât mai mult posibil mandatul şi anunţa că specialiştii analizează temeiuri de atacare la Curtea Constituţională.
Pe 27 iulie, Senatul a adoptat ca prim for sesizat, proiectul de lege care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilita de Parlament și nu de către Guvern. În aceeași zi, Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă, ca for decizional.
Inițiativă legislativă a fost depusă la Parlament de către Marcel Ciolacu, liderul PSD, cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fiind semnată, din partea UDMR, de Cseke Attila.
Ciolacu, Tăricenu și Cseke spun, în expunerea de motive, că „prin decretul prezidențial nr. 1134/2016, Parlamentul ales la data de 11 decembrie 2016 a fost convocat la data de 20 decembrie 2016. Prin urmare, limitele temporale normale ale mandatului actualului Parlament sunt 20 decembrie 2016 -20 decembrie 2020. Întrucât, excepțiile de la durata de 4 ani a mandatului Parlamentului în sensul scurtării acestuia sunt strict prevăzute de Constituție, rezultă că pentru a determina datele posibile pentru organizarea alegerilor parlamentare, termenul de 20 de zile prevăzut de art. 63 alin. (3) din Constituție, trebuie calculat înapoi începând de la data de 20 decembrie 2020.”
Din 1989 încoace guvernul este cel care stabilește data alegerilor, iar aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea in Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.
Guvernul Orban a emis deja hotărâre de guvern prin care alegerile parlamentare sunt convocate pentru 6 decembrie 2020.