Linkuri accesibilitate

Dan Barna: USR va adopta un regulament prin care va putea susţine candidaţi independenţi în alegeri


Dan Barna, președintele USR
Dan Barna, președintele USR

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat sâmbătă că formațiunea pe care o conduce va adopta un regulament prin care va putea susține candidați independenți în alegeri și a arătat că Nicuşor Dan este unul dintre cei cu şanse mari să câştige Bucureştiul în fața Gabrielei Firea.

Dan Barna a precizat că va fi adoptat un regulament prin care USR va putea susţine candidaţi independenţi, „tocmai pentru a rezolva şi a simplifica paşii procedurali necesari să ajungem la acele alegeri primare, pe care sper să le putem organiza împreună în cadrul alianţei USR - PLUS şi împreună cu eventuali alţi candidaţi din Bucureşti”, potrivit Agerpres.

Dan Barna a adaugat că s-a discutat despre alegerile primare sau „turul unu al societăţii civile”, prin care va fi desemnat un candidat comun al partidelor din Opoziţie. Modelul pe care ar dori să îl folosească este cel de la Budapesta, prin care Opoziția unită a reușit să îl învingă pe candidatul Fidesz.

„Am avut invitat un coleg de la Budapesta, un coleg de democraţie europeană, care ne-a prezentat cum au funcţionat aceste alegeri primare în Budapesta şi cum a fost posilbil să se obţină o victorie în faţa Fidesz şi a candidatului Fidesz. Este un proces prin care cetăţenii Bucureştiului vor fi invitaţi să îşi exprime opţiunea pentru candidatul care ar vrea să fie primarul Bucureştiului, exact aşa s-a întâmplat şi în Budapesta unde candidatul Opoziţiei unite a reuşit să câştige. Au fost cinci sau şase partide care au propus candidaţi. Bucureştenii vor avea ocazia, în corturi aşezate în diverse zone ale oraşului, ca în câteva zile să îşi exprime această opţiune şi în măsura în care va fi un număr relevant de voturi va fi o foarte validă şi puternică legitimare a unui candidat comun”, a spus el.

Dan Barna a afirmat că Nicușor Dan a fost invitat să se înscrie în USR și pentru că astfel atât USR cât și mesajul pe care vor să îl transmit „ar fi mai puternice”, însă acesta nu a dat curs invitației, motivând că „deocamdată este în logica de candidat independent”.

De asemenea, liderul USR a spus că îl consideră pe Nicușor Dan „unul dintre candidaţii pe care noi îi considerăm viabili şi cu şanse foarte mari să poată fi candidatul unic al Opoziţiei în ceea ce înseamnă lupta pentru Bucureşti şi lupta pentru câştigarea Bucureştiului de la Gabriela Firea”, a spus Dan Barna, la finalul primei părţi a şedinţei Comitetului Politic al USR.

Nicușor Dan a fost ales cu 86% din voturi drept candidat pentru primăria Capitalei, de către USR București, cu toate că el nu mai este din 2017 membru al USR. Nicușor Dan și-a lansat site-ul de candidat la primăria Capitalei, avându-i alături pe șeful USR București, Dumitru Dobrev, și pe deputații Cosette Chichirău și Stelian Ion, care au fost prezentanți drept candidați ai USR la primăria Iași, respectiv Constanța.

Evitarea fragmentării opoziției la alegerile locale din vara anului 2020, care deocamdată sunt prevăzute să se desfășoare într-un singur tur, pe sistemul primul clasat ia primăria, este unul dintre marile obiective comune ale PNL, USR și PLUS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG