„Mica amnistie fiscală”, cerută de prim-ministrul Viorica Dăncilă, a fost adoptată marți de Guvern. În jur de 600.000 de români care datorau bani la asigurările sociale de sănătate, pentru perioada 2015-2017, au scăpat de aceste datorii. Este vorba despre cei care câștigau sub 12 salarii minime pe an sau sub nivelul salariului minim pe lună. Din 2018, pentru această categorie de contribuabili, contribuția la asigurările de sănătate a devenit opțională.
„Practic, extindem facilitatea aplicată cu 1 ianuarie 2018 și prevăzută în Codul Fiscal pentru această categorie de contribuabili, anulând obligativitatea de plată a contribuţiei de asigurări de sănătate. Astfel, vom elimina inechităţi pentru aproximativ 600.000 de români, pentru că, aşa cum am mai spus, Guvernul este preocupat ca orice obligaţie fiscală a contribuabilului să fie proporţională cu veniturile obţinute”, a declarat Viorica Dăncilă.
Impactul bugetar al acestei măsuri se ridică la peste 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane de euro), conform notei de fundamentare a proiectului de OUG. Până în prezent, ANAF reușise să emită doar în jur de 220.000 de impuneri de plată pentru categoria respectivă de contribuabili, din perioada vizată de „amnistie”.
Prin același OUG, Guvernul a redus TVA pentru produsele agricole tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii, de la 9% la 5%.
„Avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate, tot mai căutate pe piaţa alimentară. Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, tradiţionale autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin diminuarea cotei TVA pe întreg lanţul de distribuţie, contribuim la reducerea preţurilor acestor produse şi astfel încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase”, a explicat Dăncilă.
Facebook Forum