Linkuri accesibilitate

Danemarca a renunțat la ancheta privind exploziile din 2022 de la conductele Nord Stream


În septembrie 2022, două conducte care transportau gaze dinspre Rusia spre Germania au început să piardă gaze în mod inexplicabil
În septembrie 2022, două conducte care transportau gaze dinspre Rusia spre Germania au început să piardă gaze în mod inexplicabil

Danemarca a renunțat la ancheta privind exploziile din 2022 de la conductele Nord Stream care transportau gaz rusesc către Germania. Anunțul autorităților de la Copenhaga vine după ce și Suedia a închis propria anchetă. Dintre cele trei anchete pornite, doar cea a Germaniei a rămas în curs.

Autoritățile daneze au concluzionat că conductele Nord Stream 1 și 2 au fost „sabotate” în septembrie 2022, dar că nu există suficiente motive pentru a continua ancheta la nivel național, scrie Reuters.

„Ancheta a determinat autoritățile să concluzioneze că a existat un sabotaj deliberat al conductelor de gaz. Cu toate acestea, evaluarea arată că nu există motive suficiente pentru a urmări un caz penal în Danemarca”, se arată într-un comunicat al poliției din Copenhaga, potrivit Reuters.

Poliția daneză a transmis însă că a cooperat cu parteneri străini relevanți și că ancheta pe care a efectuat-o a fost „complexă și cuprinzătoare”.

Oprirea anchetei daneze vine la câteva săptămâni după ce Suedia a renunțat la propria anchetă privind exploziile, motivând că nu are jurisdicție, dar anunțat că a predat dovezi anchetatorilor germani.

Procuratura federală germană care a transmis că ancheta sa continuă dar că nu va oferi informații suplimentare. Guvernul german este încă „foarte interesat” să clarifice în întregime cazul exploziilor care au distrus conductele Nord Stream, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului la Berlin.

Anul trecut, Germania a declarat la Consiliul de Securitate al ONU că a găsit urme de explozibili submarini pe un iaht cu vele care ar fi putut fi folosit pentru a transporta explozibilii și că scafandrii instruiți ar fi putut atașa explozibilii la conducte.

Conductele Nord Stream 1 și 2, în valoare de miliarde de dolari, care transportau gaze pe sub Marea Baltică, au fost rupte de o serie de explozii în zonele economice suedeze și daneze în septembrie 2022, eliberând cantități mari de metan în aer.

Exploziile au avut loc la șapte luni după ce Rusia a invadat Ucraina, care a declanșat o gamă largă de sancțiuni economice și financiare occidentale împotriva Moscovei.

Rusia și Occidentul, aflate în conflict cu privire la invazia Moscovei în Ucraina din februarie 2022, s-au acuzat reciproc pentru explozii.

Kremlinul a calificat situația investigațiilor ca fiind „aproape absurdă”.

„Pe de o parte, există o recunoaștere a sabotajului deliberat, pe de altă parte, nu există progrese suplimentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Danemarca a refuzat cererile de a furniza informații despre ancheta sa.

Rusia a acuzat Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina pentru explozii, care au tăiat în mare parte gazul rusesc de pe piața europeană profitabilă. Aceste țări au negat implicarea.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG