Linkuri accesibilitate

Danemarca: Occidentul ar putea lua până în vară o decizie privind furnizarea de avioane pentru Ucraina


Avioane slovace MiG-29 la baza aeriană Silac din Slovacia. Captură preluată dintr-o înregistrare difuzată de Ministerul Apărării din Slovacia, pe 23 martie 2023.
Avioane slovace MiG-29 la baza aeriană Silac din Slovacia. Captură preluată dintr-o înregistrare difuzată de Ministerul Apărării din Slovacia, pe 23 martie 2023.

Ministrul danez al Apărării a declarat marți că se așteaptă ca țările occidentale să decidă „înainte de vară” dacă vor da Ucrainei avioane de luptă, în condițiile în care au început livrările de MiG-29 poloneze și slovace, relatează AFP.

Discuțiile durează pentru că țările trebuie să acționeze împreună, a declarat ministrul interimar al Apărării, Troels Lund Poulsen, în timpul unei vizite în Ucraina.

„Danemarca nu o va face singură”, a declarat Lund Poulsen, adăugând că o decizie este încă realizabilă „în viitorul apropiat”.

„Trebuie să facem acest lucru împreună cu mai multe țări. De asemenea, vom avea un dialog cu americanii pe această temă”, a mai spus ministrul danez.

Danemarca are o flotă de 43 de avioane F-16 proiectate de SUA, dintre care 30 sunt în serviciu activ. Flota este în curs de înlocuire cu mai modernele F-35, din care Danemarca a achiziționat 27 de avioane.

Slovacia și Polonia au început livrările de avioane de vânătoare MiG-29 de concepție sovietică către Ucraina la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie.

Guvernul de la Varșovia a declarat că este pregătit să renunțe la toate avioanele sale MiG-29.

Dar, în ciuda solicitărilor Kievului, nu au fost promise avioane de luptă moderne, cum ar fi F-16 de concepție americană, iar Washingtonul a declarat până acum că nu va trimite avioane de luptă.

În plus, Olanda și Franța nu au exclus trimiterea de avioane, iar Marea Britanie s-a oferit în februarie să antreneze piloți de vânătoare ucraineni.

De asemenea, Bulgaria spune că nu intenționează să ofere gratuit Ucrainei avioane MiG-29, dar discută despre înlocuirea lor, conform Ukrainska Pravda.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG