Linkuri accesibilitate

Moscova susține că va doborî avioanele MiG-29 trimise Ucrainei de Polonia și Slovacia


Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că acțiunea Poloniei și Slovaciei de a trimite Ucrainei avioane de producţie sovietică seamănă cu o casare a unor echipamente inutile.

Livrarea către Ucraina a unor avioane MiG-29 din Polonia şi Slovacia nu poate afecta rezultatul „operaţiunii speciale" ruse, dar poate provoca necazuri în plus poporului ucrainean, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS și preluat de Reuters.

„În cursul operațiunii militare speciale, toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii”, a spus Dmitri Peskov.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt de la Kremlin a încercat să minimizeze valoarea acestor avioane de producţie sovietică, spunând că planurile Slovaciei şi Poloniei de a oferi Ucrainei aparate MiG-29 seamănă cu o casare a unor echipamente inutile.

„Se pare că toate aceste țări sunt astfel implicate în eliminarea echipamentelor vechi inutile”, a spus el.

El a comentat că decizia de a furniza avioane MiG-29 este un alt exemplu al modului în care o serie de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv Polonia, „îşi sporesc nivelul de implicare directă în conflict".

„Desigur, furnizarea acestui echipament militar, aşa cum am spus în repetate rânduri, nu poate afecta rezultatul operaţiunii militare speciale, dar poate provoca probleme suplimentare pentru Ucraina însăşi şi pentru poporul ucrainean", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Este de la sine înţeles că, în timpul unei operaţiuni militare speciale, toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii", a adăugat Peskov.

Declarațiile de la Moscova vin la o zi după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că Ucraina va primi primele patru avioane de luptă MiG-29 de la Varşovia în zilele următoare, Polonia devenind astfel prima ţară NATO care furnizează avioane Kievului.

Vineri Bratislava a aprobat trimiterea avioanelor MiG-29 pe care le are ţara. Multe dintre ele, scoase din uz, vor fi trimise ca piese de schimb, a precizat premierul Eduard Heger.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG