Linkuri accesibilitate

Fostul ministru Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală după condamnarea la 6 ani de închisoare


Pe 8 februarie 2018, Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe și consilier la acea vreme al premierului PSD Viorica Dăncilă, a fost condamnat, în primă instanță la opt ani de închisoare și confiscarea a 6 milioane de lei.
Pe 8 februarie 2018, Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe și consilier la acea vreme al premierului PSD Viorica Dăncilă, a fost condamnat, în primă instanță la opt ani de închisoare și confiscarea a 6 milioane de lei.

Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, în vârstă de 46 de ani, a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă, marți, la șase ani de închisoare cu executare în „dosarul tablourilor”. Pentru că a intervenit prescripția pentru una dintre infracțiuni, pedeapsa a fost redusă față de cea primită la instanța de fond în urmă cu cinci ani. Decizia este definitivă.

Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală, miercuri dimineață, după ce polițiștii nu l-au găsit pe fostul ministru la ultimul domiciliu declarat pe teritoriul țării: Slatina, judeţul Olt.

Poliția Română a publicat pe site-ul său profilul lui Darius Vâlcov la secțiunea persoane urmărite și a demarat procedura de căutare. Motivul: mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

G4Media scrie, citând surse judiciare, că Darius Vâlcov se află în prezent în Italia, unde ar avea în derulare o afacere.

De asemenea, Poliția Română l-a dat în urmărire generală și pe Minel Florin Prina, fost primar al Slatinei, condamnat în dosar alături de Vâlcov.

Prina a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și spălare a banilor.

Potrivit Agerpres, două persoane condamnate alături de fostul ministru în acest dosar s-au prezentat marţi seara la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi au fost transportaţi la Penitenciarul Craiova în vederea executării pedepselor. Este vorba despre oamenii de afaceri Constantin Tomescu şi Bogdan Timofte.

Condamnare cu pedeapsă redusă

Tribunalul București l-a condamnat pe Vâlcov, fost primar al orașului Slatina și ministru de Finanțe în mai multe guverne PSD, la 6 ani de închisoare pentru spălare de bani și trafic de influență, sentință rămasă definitivă și după apelul DNA și al lui Vâlcov la Înalta Curte de Casație și Justiție, judecat marți.

Vâlcov s-a stabilit în Italia și la procesul din România și-a trimis de fiecare dată avocatul.

Față de condamnarea primită în februarie 2018, instanța a descontopit pedeapsa de 8 ani de închisoare în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor: pedeapsa de 4 ani pentru trafic de influență, pe cea de 6 ani pentru spălare de bani și cea de 2 ani pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Pentru ultima dintre infracțiuni, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale, ceea ce explică reducerea pedepsei.

De asemenea, instanța a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal, pe o perioadă de 3 ani.

Cele două alineate se referă la dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și la dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Pe 8 februarie 2018, Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe și consilier la acea vreme al premierului PSD Viorica Dăncilă, a fost condamnat, în primă instanță la opt ani de închisoare și confiscarea a 6 milioane de lei.

Procurorii anticorupție, care l-au trimis în judecată, au cerut pentru fostul ministru pedeapsa maximă, adică 14 ani de detenție.

Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia deținută.

Procurorii spun că Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur de trei kilograme, un Renoir cu ramă aurie, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Anchetatorii spun că bunurile au fost depozitate într-un seif, în casa lui Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru.

Procurorii spun că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina/județul Olt, căruia i-a propus 20% din valoarea unor contracte în schimbul înlesnirii câștigării unor licitații de lucrări din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești,

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanțarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552,15 lei.

Administratorul societății și Vâlcov au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înțelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta 1.200.000 lei (în 3 tranșe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.

În perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul lui Minel Florin, trimis și el în judecată, 2.500.000 lei (în 5 tranșe a câte 500.000 lei fiecare), sume remise acestuia din urmă în municipiul Slatina.

În perioada 2012- 2013, Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

Ca să ascundă proveniența banilor, Vâlcov a inițiat și derulat, cu ajutorul celorlalți inculpați și a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv între firma omului de afaceri și o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altor oameni de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale.

Aceștia au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității.

Acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei și transferul bunurilor provenite din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, sub forma unor opere de artă și sub forma unor servicii, amenajări și bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care inculpatul Vâlcov Bogdan Darius îl deținea și controla prin interpuși.

Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei.

În cauză, procurorii au instituit sechestrul asupra a 3 lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro și 73.077 dolari.

De asemenea au fost puse sub sechestru sumele de 90.000 dolari, 1.322.950 lei și 600.000 lei.

Toate aceste bunuri și sume de bani au ajuns în posesia lui Vâlcov cu excepția sumei de 600.000 lei care a rămas în contul unei societăți comerciale.

Dosarul a fost instrumentat cu sprijinul de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG