Un secretar de stat din Ministerul Muncii, Tudor Polak, a declarat că patronii brutăriei din Ditrău au fost amendați cu 10.000 de lei, amenda nu are legătură cu angajarea celor doi muncitori din Sri Lanka, ci a fost dată pentru încălcări privind securitatea muncii.
Controlul inspectorilor ITM continuă la brutăria din Ditrău, județul Harghita, dar secretarul de stat Tudor Polak a declarat că au constatat patru încălcări ale legislației în vigoare, care nu sunt „probleme grave”, „nu reprezintă riscuri care să pună în pericol viața lucrătorilor” și pot fi remediate.
Amenda este de 10.000 de lei.
„În urma controlului de ieri au fost constatate patru încălcări ale legislației în vigoare, pentru care au fost dispuse măsuri tehnice de remediere. Pentru încălcările respective au fost dispuse trei avertismente și o amendă în valoare de 10.000 de lei, aceasta fiind aplicată pentru încălcări de electrosecuritate, respectiv împământarea unor echipamente fiind neconformă. Pentru evitarea unor pericole viitoare s-a dispus sistarea a trei echipamente până la remedierea problemelor”, a declarat secretarul de stat la Digi 24.
Tudor Polak a spus că cei doi muncitori din Sri Lanka au fost angajați în mod legal, iar rezulatele finale ale controlului ITM vor fi cunoscute în cursul zilei.
Angajați ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au început luni un control la brutăria din Ditrău, județul Harghita, pentru a verifica acuzaţiile lansate de câțiva localnici, foşti angajaţi, care s-au plâns de condiţiile de muncă și salarizare.
Inspectorul şef al ITM Harghita, Dorin Male, a declarat, luni, că se verifică "pe linie de relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă" aspectele sesizate de localnici.
Câțiva localnici din Ditrău au spus pe 1 februarie, la o adunare sătească, că ar fi muncit la brutăria din sat mai multe ore decât erau pontaţi, fără să fie plătiţi suficient, şi că patronul s-ar fi purtat urât cu ei.
200 de cetățeni ai comunei Ditrău (județul Harghita) au protestat zile în șir față de angajarea, la fabrica de pâine din localitate, a doi srilankezi, după ce patronii brutăriei au încercat să angajeze, fără succes, localnici.
Proprietarii brutăriei din Ditrău au decis să îi păstraze pe cei doi srilankezi, în ciuda protestelor localnicilor.
Polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru incitare la ură și discriminare în cazul de la Ditrău, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz.