La finalul a două săptămâni de negocieri și a unei ședințe maraton în Parlament, care s-a încheiat la două noaptea, Ludovic Orban și-a atins obiectivul: a devenit președintele Camerei Deputaților. Alegerea sa vine cu câteva ore înaintea consultărilor de la Cotroceni pentru nominalizarea premierului, dar și înaintea ședinței Biroului Politic Național al PNL.
Ludovic Orban a negociat cu toate partidele obținerea funcției, de la USR-PLUS și UDMR, până la PSD. Au fost negocieri dure, cu multe renunțări și compromisuri, care l-au ajutat însă pe președintele PNL să obțină ce și-a propus: o funcție-cheie în arhitectura instituțională.
Criticii din partid susțin că Ludovic Orban nu și-a urmărit decât propriul interes în aceste negocieri și a fost dispus să le sacrifice pe cele ale PNL, renunțând la ministere importante în favoarea celor de la USR-PLUS. Apropiații săi îi laudă însă capacitatea de negociere și câștigarea acestui pol de putere.
De ce a dorit totuși Ludovic Orban această funcție? Pentru că îi era singura la îndemână, după ce drumul spre Palatul Victoria i-a fost restricționat de președintele Iohannis, dar și de viitorii parteneri de Coaliție de la USR-PLUS.
Din poziția de președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban își asigură o funcție cu vizibilitate, dar și o anumită siguranță până la Congresul PNL. Spre deosebire de poziția de vicepremier, președinția unei Camere reprezintă o perspectivă mult mai stabilă și mai influentă.
De ce atâta grabă pentru Ludovic Orban?
Înaintea alegerilor parlamentare, Ludovic Orban era sigur că va primi nominalizarea pentru funcția de premier și că va câștiga alegerile.
Scorul sub așteptări din 6 decembrie a reconfigurat strategia lui Ludovic Orban. În partid, a apărut o grupare care îi revendică poziția de lider al partidului. Neoficial, contestatarii au sprijinul mai multor filiale din Ardeal, dar și pe cea a președintelui Klaus Iohannis.
În acest context instabil pentru viitorul său, Ludovic Orban a purtat negocierile pentru formarea noului Guvern și a majorității parlamentare.
După ce a primit acceptul USR-PLUS pentru funcția de la Cameră, Ludovic Orban a negociat ieri mai bine de patru ore și cu PSD. Într-o sală retrasă din Parlament, Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, dar și liderii USR-PLUS au împărțit comisiile parlamentare.
Șantajul PSD a fost legat de șefia comisiilor de specialitate. Social-democrații au amenințat că dacă nu primesc comisii importante, activitatea Camerei Deputaților o să fie blocată până după Crăciun.
„Orban și cei din Coaliție au fost prinși pe picior greșit de PSD. Dacă social-democrații nu primeau ce au cerut, Ludovic Orban eșua în planul său chiar pe ultima sută de metri, iar guvernul nu putea să fie învestit în această săptămână. PSD nu a primit Comisia de Sănătate pentru Alexandru Rafila, așa cum a cerut, dar a obținut alte comisii importante”, a declarat un participant la negocierile din Parlament.
Sub presiunea timpului, Ludovic Orban a fost de acord ca PSD să primească comisii precum Transporturi, Agricultură, Administrație sau Învățământ.
Deblocarea situației din Parlament i-a adus lui Ludovic Orban câteva avantaje pentru ziua de astăzi.
- A reușit să semneze acordul de guvernare 2020 – 2024, document ce stă la baza Coaliției care se va instala la Palatul Victoria, înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni. Fără un Parlament validat, Klaus Iohannis nu lansa invitația pentru partide.
- A obținut fără emoții votul colegilor din Camera Deputaților, înaintea convocării ședinței Biroului Politic Național al PNL. De aceea, Ludovic Orban a insistat ca acest vot să aibă loc indiferent de ora la care se termină ședința. Iar aceasta s-a finalizat la două noaptea.
Cu aceste două succese, Ludovic Orban se poate prezenta azi în ședința Biroului Politic Național pentru a dovedi că și-a îndeplinit mandatul de negociere primit: Florin Cîțu o să fie desemnat premier de Klaus Iohannis, iar PNL a obținut șefia Camerei Deputaților.
Strategia lui Ludovic Orban este să nu intre în conflict deschis cu contestatarii săi, cei care sâmbăta trecută, chiar în timpul negocierilor, au încercat un puci.
Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban va prezenta concluziile negocierilor și va cere un vot pentru miniștrii propuși pentru viitorul guvern. El va solicita ca într-un alt Birou Politic Național să se discute problemele politice ale partidului.
„A cedat mult în negocieri pentru această funcție. Toate ministerele cu bani au plecat la USR-PLUS. Vom vota acest guvern, nu există discuții. Dar vom cere o discuție în partid despre ce am pierdut. Sâmbătă reușeam să ne impunem, dar am primit un telefon de sus să ne oprim. La Congres se vor tranșa lucrurile, Orban nu mai poate rămâne în fruntea PNL”, susține un lider din gruparea care i se opune lui Ludovic Orban.
Președintele PNL va trebui să negocieze cu gruparea care îl contestă și numele miniștrilor. Marcel Boloș s-ar putea regăsi în viitoarea structură guvernamentală, după ce PNL a cedat Ministerul Fondurilor Europene.
PSD nu vrea să participe la consultările de la Cotroceni
Surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că este posibil ca social-democrații să nu se prezinte la consultările de la Palatul Cotroceni.
Motivul invocat este că aceste consultări au un rol pur formal, iar la finalul lor urmează să fie nominalizat Florin Cîțu. Decizia finală urmează să fie luată în ședința Biroului Permanent Național al PSD.
Facebook Forum