Luni dimineață, timp de două ore, nu a funcționat deloc, ceea ce a creat haos în unele centre de vaccinare și a dus la iritarea oamenilor care încercau să găsească un loc liber.
Între timp Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că a rezolvat problemele și că platforma poate fi, din nou, accesată. Însă de ce la 3 zile de la începerea vaccinării persoanelor de peste 65 de ani și a bolnavilor cronici platforma a început să dea rateuri? Specialiștii în IT consultați de Europa Liberă spun că în spatele platformei se află tot oameni, iar o platformă făcută prost de la început va funcționa tot prost.
Bogdan Bocșe, administratorul companiei de soluții de inteligență artificială Knosis, arată că „rețeta” pentru o astfel de platformă nu este simplă. It-istul susține că s-au făcut compromisuri în privința standardelor tehnice care se folosesc pentru funcționarea platformei.
„Din multe considerente, pe care noi nu le înțelegem, se fac foarte multe compromisuri în ceea ce privește standardele tehnice care se folosesc, chiar și atunci când aceste standarde sunt disponibile în mod gratuit cu sursă publică (open source). Oamenii preferă să lucreze cu instrumentele cu care sunt ei familiarizați la ei în ogradă decât să lucreze cu standardele din industrie. Din aceste motive se ajunge la situații cu disfuncționalități, produse de fapt de incompetență. Greșelile nu sunt niciodată ale calculatorului, ci întotdeauna ale omului, cum spune o lege a lui Murphy”, a explicat așadar Bogdan Bocșe pentru Europa Liberă.
Un site din 2021 ar trebui să aibă norme de igienă a standardizării
Specialistul compară situația construirii unui bloc: dacă e construit prost, atunci cade:
„Faptul că platforma a ținut trei zile poate este un miracol. Dar un lucru făcut prost este prost din prima secundă, nu contează că o să cadă după trei zile sau după trei luni. Noi am încercat, atunci când a început pandemia și izolarea, să contribuim. Am făcut propuneri de contact tracing atunci când începuse pandemia și le-am trimis la toate instituțiile și ne-am oferit ajutorul și expertiza în mod gratuit”, susține Bocșe, care arată că demersul a rămas fără niciun răspuns.
Faptul că platforma a ținut trei zile poate este un miracol
„Din punct de vedere tehnic este rizibil. Eu am testat sisteme care răspundeau la 40.000 de cereri pe secundă, adică pe durata unei secunde, dacă se făceau 40.000 de cereri, se răspundea la toate. În 2021, un site care nu are o soluție cu aceste minime norme de igienă a standardizării, din punctul meu de vedere ,e dincolo de a mai putea fi recuperat. Întrebarea este ce standarde respectăm pentru ca o astfel de penibilitate să nu se mai întâmplă niciodată?”, se întreabă specialistul în inteligență artificială.
Bogdan Bocșe: Ar trebui folosit un contract pentru servicii
Bogdan Bocșe arată că pentru a nu mai cădea portalul, specialiștii care se ocupă de platformă ar trebui să folosească standardele deschise, cu toate că repararea unui lucru făcut prost va lua de cinci ori mai mult timp.
„În primul rând, ar trebui făcută aderarea la niște standarde de definire a acestor aplicații. Sunt niște standarde despre cum se folosesc în interior aplicațiile. Și, practic, prin folosirea unor standarde deschise, prin publicarea a ceea ce se numește un contract pentru servicii, nu un contract juridic, ci între sisteme, s-ar asigura că toate sistemele văd în mod public care sunt specificațiile tuturor celorlalte sisteme”, mai spune specialistul.
Mai ales în contextul în care pe platformă se lucrează cu mai multe instituții publice, acest lucru ar ajuta la interoperabilitate interinstituțională, în limbaj tehnic.
Noi vedem doar butonul de login, dar în spate sunt întotdeauna mult mai multe sisteme, din partea mai multor instituții, care ar trebui să colaboreze
„ Asta e cel mai important. Noi, cetățenii, vedem doar butonul de login, dar în spate sunt întotdeauna mult mai multe sisteme, din partea mai multor instituții, care ar trebui să colaboreze. Prin faptul că aceste integrări, aceste colaborări între sisteme, se programează de mână „se coase” lent și prost. Prima soluție ar fi standardizarea serviciilor informatice folosind standarde deschise. Dar nu poți să vii așa, la sfârșit, să spui pune și asta, trebuis să faci de la început”, conchide specialistul.
Platforma s-a schimbat mult față de prima etapă de vaccinare
Pacienții de peste 65 de ani și bolnavii cronici se pot program pentru vaccinarea anti Covid 19 prin medicii de familie. Aceștia susțin că au dat feedback constat celor de la STS, iar modificările au fost făcute repede comparativ cu ceea ce se întâmplă cu cardul de sănătate
„De vineri, de când a început etapa a doua, până astăzi s-au schimbat foarte multe lucruri. Și din momentul în care s-au vaccinat medicii și până în prezent s-a modificat mult. Pacienții de peste 65 de ani se pot înscrie și singuri. În momentul în care se programează, platforma verifică dacă e dublat”, arată medicul Sandra Alexiu de la Societatea Națională a Medicilor de Familie.
Medicii au învățat din mers, pentru că nu i-a instruit nimeni în mod special să folosească platforma.
Cine va coordona centrelele de vaccinare?
Sandra Alexiu arată că medicii de familie trebuie să știe clar care sunt reglementările legale pentru a putea deschide toate centrele de vaccinare și să le pună în sistemul de programări.
Am colegi care au trimis la DSP disponibilitatea lor de a lucra în centre de vaccinare și nu au primit niciun răspuns
„Deocamdată trebuie să facem centrele de vaccinare. Dar ca să intrăm în centrele de vaccinare trebuie să știm exact care sunt reglementările legale, acum abia au publicat ordonanța cu plățile. Am colegi care au trimis la DSP disponibilitatea lor de a lucra în centre de vaccinare și nu au primit niciun răspuns. Pe mine mă asaltează pe mesajerie medicii de familie că vor să înceapă să meargă în centre de vaccinare și nimeni nu le dă niciun răspuns”, mai spune medicul.
Alexiu arată că centrele de vaccinare trebuie coordonare de un medic de familie timp de 8 ore pe zi. „Ori noi avem toți contract cu Casa de Asigurări, de unde să mai scot 8 opt? Nu știu unde or să găsească ei coordonatori de vaccinare care să facă contract full time, așa ceva nu există. Trebuie să vedem cine dotează centrul, pentru că nu e foarte clar de unde vin materialele. Nu e foarte clar ce ni se distribuie prin achiziție centralizată. Ca să pot deschide centrul eu trebuie să am absolut toate dotările puse la punct. Mai sunt niște lucruri de lămurit”, arată Sandra Alexiu.
Centrul de la „Marius Nasta”, aglomerat de persoanele venite în plus la vaccinare
Unul din centrele de vaccinare la care a fost aglomerație luni la prima oră este cel de la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unde cei care voiau să se vaccineze au stat mai multe ore la coadă. La Europa Liberă managerul Beatrice Mahler a justificat aglomerația prin suprapunerea mai multor probleme:
Platforma nu a funcționat și am început să introducem manual datele. Când funcționeză platforma e mult mai ușor
„Oamenii au venit devreme de la 7.30, dar oamenii au continuat să vină până la ora 8, iar vaccinurile au intrat pe poartă la ora 8.20, iar la 8.30 am început procesul de vaccinare. Apoi platforma nu a funcționat și am început să introducem manual datele. Când funcționeză platforma e mult mai ușor”, explică medicul.
Printre cei veniți la vaccinare au fost și oameni care nu figurau în listele generate de platforma de vaccinare pentru spital.
„Am avut și persoane care au venit suplimentar față de numărul de persoane programate sau care știam că trebuie să vină, iar aceste persoane aveau programarea făcută și printată din sistem, însă la noi pe listă nu figurau. În acest moment sunt niște lucruri care se verifică, am vorbit cu doctorul Gheorghiță. Toată lumea care a venit a fost vaccinată”, a mai spus Beatrice Mahler.
Medicul susține că disfuncționalitățile platformei sunt legate de începutul oricărui lucru care se întâmplă la nivel național:
„Este extrem de mare managementul unei astfel de platforme în atâtea județe, cu atâtea puncte de vaccinare. Eu cred că trebuie să dăm dovadă de simț civic și să înțelegem că lucrurile pot să fie cu mici disfuncționalități, dar important este că ele se reglează extrem de repede”, conchide managerul de la „Marius Nasta”.