Linkuri accesibilitate

De ce ar putea fi noul coronavirus un pretext bun pentru a renunța la fumat


4rChiar dacă ritmul de apariție al noilor cazuri de infectare cu COVID-19 crește mai rapid în afara Chinei decât în interiorul ei, statele lumii ar putea trage niște concluzii de la efectele virusului în țara în care a apărut inițial, scrie Foreign Affairs.

În prezent, China însumează circa 92% din numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Dintre decese, doar puțin peste 120 din totalul mondial de circa 3.100 au survenit în afara Chinei.

În contextul în care COVID-19 se răspândește pe glob, statele afectate ar trebui să privească atent experiența Chinei și să tragă concluziile anumite concluzii.

Oamenii de știință încă studiază factorii care determină răspunsul sistemului imunitar la infectarea cu noul coronavirus. Iar aceste concluzii ar putea fi importante.

Spre exemplu, jumătate din populația masculină adultă a Chinei fumează. Efectele directe ale fumatului asupra răspunsului imunitar la apariția COVID-19 nu au fost încă stabilite, dar studii anterioare pe viruși gripali sau alte tipuri de coronavirus precum MERS arată că fumatul agravează efectele infectării cu acești viruși.

Dintre toate cazurile mortale survenite în urma infecției cu noul coronavirus, 64% sunt bărbați din China. Rata mortalității la femeile din China este mult mai redusă, iar din rândul acestora doar 2% fumează.

Alte lecții aplicabile:

  • Noul virus din China afectează cu precădere persoanele vârstnice. În China, populația cu vârstă de peste 65 de ani s-a dubat din anul 2000 până azi.
  • Cu toate că regimul comunist chinez construiește spitale de la zero sau dedică spitale întregi exclusiv îngrijirii pacienților infectați cu coronavirus, nevoile de infrastructură și personal într-o asemenea epidemie sunt uriașe. Calcule clare ar fi binevenite în orice alt stat pentru a vedea care sunt capacitățile și cum pot fi ele împărțite astfel încât alți pacienți – cu boli cronice grave, de pildă – să nu aibă de suferit.
  • Impunerea carantinei în China s-a făcut brutal de eficient. Poate că altfel nici nu se poate anula libertatea de mișcare pentru 760 de milioane de oameni. Însă aceeași lipsă de preocupare pentru libertăți individuale stă probabil și la baza răspândirii virusului.
  • Comunicarea transparentă este esențială. China, de exemplu, refuză și astăzi să comunice Organizației Mondiale a Sănătății cifrele exacte ale infectării personalului sanitar care intră în contact cu pacienții.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG