Linkuri accesibilitate

De ce negociază PSD în forță cu ALDE. Dăncilă și Tăriceanu se amenință reciproc cu ruperea coaliției. Ce calcule se fac la PSD


Viorica Dăncilă, la CEx PSD.
Viorica Dăncilă, la CEx PSD.

PSD este pregătit pentru ruperea Coaliției de guvernare prin plecarea ALDE, susțin surse din vârful partidului, care afirmă că păstrarea guvernării o să fie posibilă deoarece  „nimeni nu vrea să preia puterea în acest moment”. Viorica Dăncilă a recunoscut că nu știe ce „ce are de gând ALDE”.

Cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale, ruperea Coaliției de guvernare pare un scenariu posibil, fiind luat în calcul în discuțiile din PSD. Totul a plecat de la faptul că social-democrații au refuzat să accepte o candidatură comună la prezidențiale, ceea ce i-a nemulțumit pe cei din ALDE. PSD a insistat cu varianta Dăncilă prezidențiabil, iar ea urmează să fie validată mâine în cadrul Congresului extraordinar.

După ultima ședință a Coaliției, PSD și ALDE au ieșit cu mesaje contradictorii legate de viitorul guvernării. Starea de spirit din PSD este că cei din ALDE nu vor avea curajul să părăsească Palatul Victoria. Oamenii lui Tăriceanu au început însă să lanseze atacuri la adresa partenerilor de guvernare, pe care îi critică pentru deciziile luate în ultima perioadă.

Noi nu credem că pleacă de la guvernare până nu îi vedem că iau această decizie. Dar, dacă pleacă, nouă ne convine. Nimeni nu va dori să preia puterea în acest moment, cine va fi responsabil pentru ținta de deficit? Cel puțin până în decembrie, rămânem la putere. Dacă depun moțiune de cenzură și pică Guvernul, măcar nu pot spune că am fugit de la guvernare. PNL și USR vor avea probleme dacă vin la putere înainte de locale și parlamentare”, susțin surse de la vârful PSD pentru Europa Liberă.

Conducerea social-democraților mizează pe faptul că un Guvern minoritar, cu spriin în Parlament, va reuși să fie menținut până în 2020.

„Noi l-am ținut pe Tăriceanu la putere în 2007 și 2008 și el avea 20% în Parlament, iar Guvernul a rezistat. Putem să încercăm această formulă dacă ALDE pleacă de la guvernare. Plus, că putem prelua în PSD nemulțumiții din ALDE și Pro România”, afirmă sursele citate.

Viorica Dăncilă le-a vorbit în spatele ușilor închise celor din PSD de varianta racolării celor care au fost dați afară din partid în ultimii ani. Social-democrații vor încerca să atragă de partea lor orice parlamentar care îi poate ajuta să rămănă la putere.

Discuția finală între Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu urmează să aibă loc luni. ALDE va convoca săptămâna viitoare structurile de conducere pentru a decide dacă pleacă din Guvern și se aliază cu partidul condus de Victor Ponta.

Singura dilemă pentru actuala conducere a PSD este de unde vor lua votul pentru învestirea noului Guvern în Parlament. Cu toate acestea, ei mizează pe sprijinul parlamentarilor din alte partide. ALDE are, în acest moment, 19 voturi în Camera Deputaților și 12 în Senat.

Majoritatea în Parlament este de 233 de voturi, iar PSD are singur 207 parlamentari. De partea social-democraților, mai vin aproape 10 voturi de la reprezentanții minorităților naționale. Celor de la PSD le lipsesc astfel 16 voturi pentru a guverna singuri.

Dăncilă, în CEX: „Ne jucăm ultima carte"

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut tututor șefilor de organizații implicare totală în campania prezidențială.

„Este foarte important să obținem un scor bun. Va fi un dezastru dacă vom avea un scor sub 25%, scorul de la prezidențiale reflectă capacitatea partidului. Este ultima carte a acestui partid, trebuie să o jucăm bine. Trebuie să arătăm că suntem un partid puternic, trebuie să ieșim printre oameni, să vorbim cu ei. Trebuie să atragem tinerii de partea noastră”, a fost mesajul lui Dăncilă în cadrul Comitetului Executiv, potrivit unor surse participante la ședință.

Liderii de organizații au fost informați că se vor face sondaje în toate județele și, în funcție de acestea, vor primi ținta pe care trebuie s-o atingă la prezidențiale.

„La europarlamentare a fost ca la o negociere, ne-am pus noi singuri targetul, apoi, de la centru, ne-au cerut să punem mai mult. Noi am pus, dar nu am obținut”, a povestit un lider de organizație pentru Europa Liberă.

Coaliții rupte înainte de prezidențiale

PSD a jucat la fel ca ALDE, în 2009, când a forțat ieșirea de la guvernare cu două luni înainte de prezidențiale. PSD-ul condus de Mircea Geoană a depus cu succes și o moțiune de cenzură împotriva guvernului Boc, dar totul s-a lămurit după câștigarea alegerilor prezidențiale de către Traian Băsescu.

Marea construcție politică USL s-a rupt și ea înaintea campaniei prezidențiale din 2014. Totul a plecat de la teama lui Crin Antonescu că nu o să fie susținut de PSD, așa cum era scris în protocolul USL. Ruperea USL și scorul slab de la europarlamentare l-au adus în joc pe Klaus Iohannis, care a reușit să se impună în fața lui Victor Ponta în bătălia pentru Palatul Cotroceni.

Alianța DA s-a rupt și ea în 2007, după puternicul conflict între Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu. PD a ieșit de la guvernare, iar liberalii au reușit să-și mențină puterea doi ani cu ajutorul voturilor PSD.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG