Linkuri accesibilitate

Tensiune după întâlnirea Dăncilă–Tăriceanu. PSD nu acceptă restructurarea, ALDE decide peste o săptămână dacă rămâne în Guvern


Coaliția de guvernare se poate rupe la începutul lunii septembrie,dacă structurile de conducere ale ALDE vor lua decizia plecării de la Palatul Victoria.
Coaliția de guvernare se poate rupe la începutul lunii septembrie,dacă structurile de conducere ale ALDE vor lua decizia plecării de la Palatul Victoria.

Mesaje contradictorii după întâlnirea Coaliției de guvernare. În timp ce liderii PSD dau ca sigură rămânerea ALDE la guvernare, oamenii lui Tăriceanu spun că Dăncilă i-a dus cu vorba și nu le-a acceptat nici o propunere. ALDE va decide la începutul lunii septembrie dacă mai rămâne în Guvern.

Discuția de la Vila Lac trebuia să fie decisivă în privința continuării guvernării PSD-ALDE. Ea fusese cerută insistent de cei din ALDE, mai ales că la ultima ședință premierul Viorica Dăncilă nu a fost prezentă. Ziua de 20 august era termenul impus de ALDE pentru a primi răspunsurile dorite de la PSD. La capătul a trei ore de discuție, cei din ALDE au plecat nemulțumiți de oferta primită de la partenerii de Coaliție.

„Au fost trei ore de discuție, dar nu s-a luat nici o decizie. Nu au răspuns la nimic din ce am prezentat public săptămâna trecută. Ei insistă să fie făcută remanierea, Dăncilă a spus clar că nu este de acord cu restructurarea. Noi credem în continuare că varianta restructurării Guvernului este cea mai potrivită soluție. Nu am mai discutat despre candidatul la prezidențiale, e clar că Dăncilă are misiunea să meargă până la capăt cu această candidatură”, au declarat surse din ALDE pentru Europa Liberă.

Cei din PSD le-au promis partenerilor de guvernare că vor îmbunătăți relațiile dintre organizațiile locale și că varianta optimă în acest moment o reprezintă remanierea guvernamentală, deoarece ea nu implică riscul testării majorității parlamentare. Dăncilă și cei din PSD au venit cu promisiunea către cei din ALDE că vor veni săptămâna viitoare în Parlament un set de 10 măsuri legislative. Cu toate acestea, în cadrul ședinței Coaliției, social-democrații nu au prezentat decât parțial setul de măsuri.

Nemulțumirea celor din ALDE urmează să fie discutată într-o ședință săptămâna viitoare, iar la începutul lunii septembrie se vor convoca structurile de conducere pentru a se decide dacă rămân la guvernare alături de PSD.

PSD nu cedează în fața ALDE

„ALDE nu pleacă de la guvernare”, a fost mesajul liderilor PSD după întâlnirea de la Vila Lac. Social-democrații spun că lucrurile se vor rezolva în perioada următoare și că ALDE nu poate risca să plece de la Palatul Victoria.

„Ei au nevoie să dea acest mesaj înainte de Congresul de sâmbătă, când este desemnată Dăncilă candidat la prezidențiale. Vor să pară că totul este în ordine și nu sunt probleme în Coaliție. Probleme sunt însă, nimic nu este rezolvat”, au declarat surse din ALDE.

„ALDE ne-au mai amenințat de câteva ori că vor ieși de la guvernare, dar au rămas tot la putere. Ei au probleme în Opoziție pentru că le pleacă parlamentarii, iar cei din ProRomânia nu vor face alianță politică cu ei pentru că sunt tensiuni mari și acolo. Tăriceanu forțează mâna PSD, dar i-am spus clar că nu vom ceda șantajului”, au afirmat surse din conducerea PSD.

PSD și ALDE s-au înțeles în legătură cu amnistia și grațierea

Singurul punct asupra căruia s-au înțeles liderii PSD și ALDE a fost legat de proiectul de lege privind amnistia și grațierea. Acesta urmează să fie respins în Parlament în cadrul sesiunii extraordinare, care a fost convocată pentru săptămâna viitoare.

Discuțiile din cadrul Coaliției de guvernare vor continua și săptămâna viitoare pentru a se vedea dacă pozițiile celor două partide se pot armoniza.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG