Linkuri accesibilitate

De ce a lăsat Guvernul PSD-PNL 90.000 de asistenți ai persoanelor cu dizabilități fără creșterea de 20% a salariilor


Câteva zeci de asistenți personali însoțiți de persoanele cu dizabilități pe care le au în grijă au protestat marți în fața guvernului pentru excluderea de la mărirea salarială cu 20%. Miercuri, asistenții personali vor protesta în fața Ministerului Muncii.
Câteva zeci de asistenți personali însoțiți de persoanele cu dizabilități pe care le au în grijă au protestat marți în fața guvernului pentru excluderea de la mărirea salarială cu 20%. Miercuri, asistenții personali vor protesta în fața Ministerului Muncii.

Sunt peste 90.000 de oameni în România care au nevoie de asistență medicală non stop. Asistenții lor sunt mamele, fiii, rudele, care își dedică întregul timp îngrijirii apropiaților. 100 dintre ei au mers marți în fața Guvernului, pentru că vor să înteleagă de ce au fost excluși de la mărirea salarială din martie 2024.

Camelia David este din Bihor. E asistent personal pentru fiica ei de 16 ani, diagnosticată cu autism. Pentru fiul ei de 13 ani, care are aceeași afecțiune, asisten personal e tatăl. Camelia a ajuns marți, pe 2 aprilie, la protestul de la București împreună cu fata ei. 15 ore au călătorit amândouă cu trenul.

„Terapia am făcut-o de la un an și jumătate din fonduri proprii. Și pentru fetiță, și pentru băiat, pentru că și el are autism. Rezultatele au fost mulțumitoare pentru potențialul lor. Dar din 2017 încoace, tot timpul, noi, asistenții personali, am fost excluși de la orice mărire de salarii”, spune Camelia David.

Camelia și fiica ei au venit de la Bihor pentru a protesta față de excluderea de la măririle salariale din sănătate și asistență socială.
Camelia și fiica ei au venit de la Bihor pentru a protesta față de excluderea de la măririle salariale din sănătate și asistență socială.

Femeia spune că indemnizația de 2.000 de lei net/lună pentru fiecare dintre copii nu ajunge nici pentru traiul zilnic al familiei de patru persoane - terapiile sunt scoase din discuție.

„Ne costă foarte mult pe lună, nu acoperim, că nu avem de unde”, spune Camelia David.

A dat statul în judecată și a câștigat spor de 15%

Camelia David este unul din cei 90.000 de asistenți personali ai bolnavilor cu dizabilități grave - mare parte din aceștia sunt părinții lor sau o rudă apropiată.

Raluca Tănase este mama Irinei, o fată de 22 ani care are epilepsie și paralizie cerebrală. Din acest motiv, este și asistentul personal al fiicei sale.

Raluca spune că asistenții personali au un salariu de 2.096 de lei, la care se adaugă și norma de hrană de 200 de lei.

„Pe mine mă costă lunar 1.800 lei terapiile copilului . Nu există centre de stat în care să poți face terapii pentru adulți cu probleme. Și atunci trebuie să găsești în privat, undeva să se facă ca un fel de terapie ocupațională”, spune Raluca Tănase.

Fiica ei, care probleme grave, are nevoie de terapeuți specializați care să înțeleagă ce anume o doare sau de ce are nevoie.

În urmă cu câțiva ani, Raluca, alături de alți asistenți personali, a dat statul în judecată pentru că nu asigura sporul de 15% pentru condiții periculoase și vătămătoare de lucru.

„Eu lucrez cu un bolnav cu probleme mentale grave. În jur de 2.000 de lei pe lună dăm pe tot felul de suplimente, pentru că fiica mea are multe probleme, înclusiv de salivație, mănâncă mai mult pasat pentru că se îneacă cu mâncarea. La 22 de ani, are 30 de kg, de asta are nevoie de multe suplimente”, detaliază Raluca Tănase situația grea prin care trece.

Raluca Tănase este asistentul personal al Irinei, fata ei de 22 de ani cu epilepsie și paralizie cerebrală.
Raluca Tănase este asistentul personal al Irinei, fata ei de 22 de ani cu epilepsie și paralizie cerebrală.

După ce a câștigat procesul, Raluca a primit sporul de 15% la salariu.

În noiembrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dat o hotărâre prin care a decis ca asistenții personali să nu mai primească sporul de 15% pentru condiții grele de muncă, chiar dacă dau statul în judecată. Cei care au câștigatul procesul înainte de noiembrie 2023 iau sporul în continuare.

„Ni se aruncă în față că «e al tău, ai grijă de el!». Dar noi nu ne putem angaja în altă parte. Nu poți să stai numai 8 ore pe zi. Stai permanent. Mai ales în situațiile grave. Asistenții personali de asta și-au luat certificat - pentru că bolnavul nu se poate descursa singur. Ei se bazează pe faptul că nu îi vom abandona niciodată”, mai spune Raluca Tănase.

Tânăr nevăzător, student la Franceză-Engleză

Cristina Grecu este o altă asistentă personală: îl are în grijă pe fiul ei de 22 ani, nevăzător, în prezent student la master.

Femeia este și secretarul de la Sindicatul Asistenților Personali ai Persoanelor cu Handicap București. Spune că a observat că, din 2018, odată cu noua lege a salarizării, remunerația pentru asistența socială a fost ciuntită.

„Mulți nici nu ne-am dat seama atunci. Dar de atunci nu ni se mai ia în calcul vechimea în muncă. Adică, indiferent că ai o zi sau 30 de ani de când ești asistent personal, salariul este același”, spune Cristina Grecu.

Cristina Grecu și băiatul ei Rares, la festivitatea de absolvire.
Cristina Grecu și băiatul ei Rares, la festivitatea de absolvire.

Doamna Grecu a avut o viață întreagă grijă de fiul ei, Rareș, care nu vede. Băiatul a studiat la Facultatea de Engleză-Franceză, apoi și-a făcut masteratul la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești. Femeia nu are spor pentru condiții grele de muncă. Banii- 2.096 de lei pe lună - tot puțini sunt.

„Este foarte, foarte greu să te descurci cu așa de puțini bani. Copiii noștri au nevoie de tot felul de terapii. Rareș are nevoie de kinetoterapie. Practic, noi trebuie să recuperăm ce nu-i oferă societatea”, spune Cristina Grecu.

A participat la mai multe runde de discuții pentru Ordonanța de Urgență 19/2024, referitoare la mărirea salariilor angajaților din sănătate și asistență socială, dar i s-a părut că discuțiile nu au fost făcute transparent.

„De exemplu, pe 25 martie, lunea trecută, am fost o delegație la Senat, la Comisia pentru drepturile omului, unde se discuta această Ordonanță 19 care ne exclude din grilă, și acolo am aflat că se discută și la comisia de muncă”, mai spune Cristina Grecu.

De ce au rămas asistenții personali pe dinafară

În urma grevelor din sănătate de acum o lună, guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență, care prevedere creșteri de 20% pentru salariile personalulului din sănătate și asistență socială. Actul normativ a lăsat pe dinafară 90.000 de oameni – asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități.

Ordonanța de guvern 19/2024, adoptată în 7 martie, stabilește că salariile de bază ale personalului care ocupă funcţii din domeniul asistenței sociale, precum și ale personalului TESA din unitățile și centre de asistență socială cu sau fără personalitate juridică, se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023.
Această majorare se acordă în două tranșe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024.
Asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități au ieșit marți, 2 aprilie 2024, în stradă.
Asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități au ieșit marți, 2 aprilie 2024, în stradă.

Până la adoptarea acestei Ordonanțe, părintele social, îngrijitorul la domiciliu, asistentul personal profesionist și asistentul personal (de multe ori părintele persoanei cu dizabilități) au primit măririle salariale și toate drepturile împreună, la pachet.

În ordonanța 19/2024, asistentul personal nu mai apare.

Salariul net al unui asistent personal este de aproximativ 2.000 de lei, bani din care trebuie să plătească terapiile și medicamentului bolnavului.

Surse din Ministerul Muncii care au participat la negocierile privind mărirea salariilor din sănătate și asistență socială spun că bugetul nu a permis mărirea salariilor.
Bugetul total pentru mărirea tuturor salariilor din asistență socială era de 600 milioane lei.
Pentru mărirea salariilor asistenților personali era nevoie de alte 1,5 miliarde lei, a mai explicat sursa pentru Europa Liberă.
„Asistenții personali au avut o mărire la 1 octombrie la 3.300 lei brut (2.079 lei net) , la 1 ianuarie 3.465 lei brut (2.086 lei lei), și probabil că la la 1 iulie, odată cu creșterea salariului minim, vor avea o creștere la 3.700 lei brut (2.217 lei net)”, a spus sursa care a participat la negocieri.
Asistenții personali spun că, de fapt, mărirea este, infimă. „Ne-au dat 7 lei în plus, asta a fost toată mărirea din octombrie. Cu asta se laudă că ne-au mărit salariile”, spune Raluca Tănase.

Miercuri, asistenții personali vor protesta în fața Ministerului Muncii.
Miercuri, asistenții personali vor protesta în fața Ministerului Muncii.

Răspunsul oficial al Ministerului Muncii de ce nu a mărit salariile asistenților personali

Într-un răspuns oficial pentru Europa Liberă, Ministerul Muncii susține că personalul încadrat pe funcția de asistent personal a beneficiat de creșteri salariale succesive în anii 2023 și 2024.

Din această cauză, precizează reprezentanții Ministerului, „funcția de asistent personal, care este prevăzută în Familia Ocupațională de Funcții Bugetare Sănătate și Asistență Socială din Legea-cadru nr. 153/2017, nu se regăsește în OUG nr.19/2024, și, prin urmare, nu beneficiază de majorarea salariului de bază conform acestei anexe”.

„De asemenea, menționăm faptul că, în ședința Consiliul Național Tripartit din data de 12 decembrie 2023, Guvernul României împreună cu partenerii sociali au agreat creșterea salariului minim brut pe țară la nivelul de 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024, ceea ce ar conduce implicit la majorarea salariului de bază al asistentul personal la nivelul de 3.700 de lei (brut)”, arată Ministerul Muncii.

Salariul net al unui asistent personal este în aprilie 2024 de 2. 096 lei net lunar.

Răspunsul Ministerului Muncii cu privire la excluderea asistenților personali de la mărirea salarială de 20% poate fi citit AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG