Linkuri accesibilitate

De ce revine Ministerul Educației la modelul hibrid, considerat cel mai dificil?


Prima probă a examenului de Bacalaureat la Colegiul Tehnic Transilvania din Brasov, luni, 22 iunie 2020.
Prima probă a examenului de Bacalaureat la Colegiul Tehnic Transilvania din Brasov, luni, 22 iunie 2020.

Cu toate că ministrul Educației declara cu nici două luni în urmă că în România nu va mai fi folosit așa-numitul modelul „hibrid" de învățământ pentru că e cel mai ineficient, acesta tocmai a revenit printre elevii din clasele a VIII-a și a XII-a.

„Nu se vor împărți elevii pe grupe pentru că împărțirea pe grupe echivalează cu sistemul hibrid, echivalează cu a preda în același timp, același profesor, și online și fizic și cred că este de bun simț să acceptăm că încercând să faci două lucruri, riscul de a nu-ți ieși niciunul dintre ele este foarte mare. S-a renunțat la învățământul hibrid”, declara Sorin Cîmpeanu pe 25 ianuarie 2021.

Scenariul „roșu" de funcționare a școlilor a fost însă actualizat la sfârșitul săptămânii trecute de către cele două ministere (al Educației și al Sănătății) responsabile cu regulile sanitare în școli. Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a sunt împărțiți pe grupe și vin pe rând la școală.

În prezent, situația epidemiologică din mai multe localități și județe a dus la intrarea în scenariul roșu. În această situație este și Bucureștiul, unde se află 10% din populația școlară a României.

Numărul mic de elevi de la clasă a fost impus de Ministerul Sănătății

Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației, a spus pentru Europa Liberă că nu sunt prea multe variante să faci educație în condițiile pandemiei, fie elevii merg la școală, fie fac online, sau, în a treia variantă, merg și la școală și învață și de acasă.

Dintre două rele îl alegi pe cel mai puțin rău. În momentul ăsta noi n-am revenit la niciun model hibrid, doar că ni s-a impus prezența cu mai puțini copii la clasele a VIII-a și a XII-a, altă variantă nu există. Profesorul ține ora și pentru cei din clasă și pentru cei de acasă în același timp. În momentul în care începe ora la clasă, pune device-ul pe catedră astfel încât ora să poată fi urmărită și de cei de acasă”, a spus secretarul de stat.

„Materia s-a simplificat degeaba”

Profesorii care predau la clasele terminale spun că programa pentru examenele naționale a fost simplificată și deja au predat cea mai mare parte din materia de examen.

Din punctul meu de vedere nu e ok cu modelul hibrid, pentru că elevii care merg la școală riscă să se îmbolnăvească. În același timp, elevii care doresc la școală sunt foarte puțini și astfel se încurcă sistemul de predare”, spune profesoara de matematică Roxana Goga de la Colegiul Național „Sf. Sava" din Capitală.

Roxana Goga susține că și dacă sunt puțini elevi în clasă, posibilitatea de transmitere a virusului e aceeași. „Rata de infectare nu mi se pare dependentă în așa măsura de înjumătățirea clasei. Evident că e mult mai sigur online. Profesorii și-au făcut datoria online, chiar au predat toată materia, cu zeci de recapitulări din alți ani. Iar Bucureștiul nu e zona care să nu aibă posibilitatea de conectare online. Chiar pot spune ca s- a simplificat materia degeaba, pentru că s-a predat toată materia iar acum se fac recapitulări din anii anteriori”, a mai spus Roxana Goga.

Elevii vor să vină la școală numai pentru materiile de examen

Elevii consideră că e bine că pot alege dacă vin sau nu la școală, mai ales dacă sunt în prag de examene naționale. Numai că ar vrea să poată veni la școală numai pentru materiile necesare examenelor.

Noi am cerut de la început ca elevii să aibă opțiunea să meargă sau nu la școală în clasele terminale. Se impunea scenariul hibrid în cazul în care existau copii care doreau să meargă în online. Acum evident că sunt localități în care rata de infectare este peste trei și este un risc crescut în comunitatea școlară și nu putem să ne asumăm să îi chemăm la școală pe toți cei 30 de elevi. Oarecum e o decizie bună pentru că vor fi elevi care vor merge la școală. Trebuie să avem în vedere și că vor fi clase cu 20 de elevi în care 17 vor merge fizic, iar 3 online, e o discrepanță aici”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Elevilor din Constanța.

Ce prespune scenariul hibrid

Clasele vor fi organizate astfel încât numărul de elevi să nu depășescă maximum 15 elevi la clasa a VIII-a care să vină fizic la școală și maximum 17 elevi la clasa a XII-a.

Pentru clasele primare și pentru preșcolari nu sunt restricții privind numărul de elevi prezenți la școală.

Ministerul Educației a transmis că dacă dintr-o clasă care are 34 de elevi vor dori toți elevii să vină la școală, atunci elevii vor fi împărțiți în două grupe care vor învăța în sistemul o săptămână cursuri la școală, o săptămână cursuri online.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG