Linkuri accesibilitate

Peste 10 curse TAROM anulate - piloții s-au declarat „inapți de zbor”. Sindicatul piloților a cerut săptămâna trecută majorări salariale


Aeroportul Henri Coandă - zboruri anulate, 8 iulie 2024

Sute de pasageri sunt blocați pe Aeroportul Otopeni din București după ce mai mulți piloți s-au declarat „inapți de zbor”. E o formă de protest, confirmă un comandant de aeronavă pentru Europa Liberă. Sindicatul piloților a cerut, săptămâna trecută, majorarea salariilor și nu a obținut-o.

Actualizare ora 13:26 Reprezentanții Sindicatului Piloților de Linie, ai administrației TAROM sunt la discuții la Ministerul Transporturilor, au confirmat surse, pentru Europa Liberă.

În acest moment sunt 29 de piloți care s-au declarat inapți pentru zbor, conform acelorași surse.

Declararea stării de „inapt pentru zbor” este legiferată, nu poate depăși 48 de ore și nu poate fi sancționată.

Actualizare ora 11:10

Compania TAROM a transmis un nou comunicat în care anunță anularea a zece curse din data de 8 iulie 2024, din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor. În conformitate cu reglementările internaționale de aviație și politicile interne stricte privind siguranța zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat “inapt de zbor”.

Cursele anulate până acum sunt:

  • ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni,
  • ROT167/8 Otopeni -Beirut- Otopeni,
  • OT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni,
  • ROT701/2 Otopeni – Iași-Otopeni,
  • ROT621/2 – Otopeni – Oradea-Otopeni,
  • ROT261/2 – Otopeni – Istanbul-Otopeni,
  • ROT231/2 – Otopeni – Budapesta-Otopeni,
  • ROT 301/2 – Otopeni – Frankfurt-Otopeni,
  • ROT361/2 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni,
  • ROT 381/2 – Otopeni – Paris-Otopeni.

„Compania traversează astfel o situație fără precedent, iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de solutii și protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center și o parte dintre piloți și însoțitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operațională și iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activități s-a alocat deja personal suplimentar”, transmite compania.

„TAROM regretă disconfortul creat și asigură pasagerii că siguranța acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectați de aceste anulări. Echipa noastră de asistență va contacta direct pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile.

Compania TAROM depune toate eforturile și ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați, iar aceștia vor fi informați despre noile aranjamente de zbor”, se menționează în comunicat.

Articolul inițial

Primii piloți și copiloți care s-au declarat „inapți de zbor” au fost cei de pe cursele de Cairo, Amman și Beirut. Au urmat și alții. În dimineața de luni, pe graficul de plecări al Aeroportului Otopeni figurau 20 de curse TAROM anulate.

Compania a comunicat că „depune toate eforturile și ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați, iar aceștia vor fi informați despre noile aranjamente de zbor.”

Tabela de la Plecări, 8 iulie 2024, ora 10:00
Tabela de la Plecări, 8 iulie 2024, ora 10:00

O reacție a avut și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a cerut conducerii TAROM să găsească soluții pentru ieșirea din criză.

Pe 3 iulie, Sindicatul Piloților de Linie din TAROM a avut o întâlnire cu noul Consiliu de Administrație și a cerut majorări salariale, pe care nu le-a obținut.

„Piloții sunt deciși să pună piciorul în prag”, spune comandatul Cezar Osiceanu, pentru Europa Liberă.

VIDEO Aeroportul Henri Coandă București, 8 iulie 2024, zboruri Tarom anulate
Așteptați
VIDEO Aeroportul Henri Coandă București, 8 iulie 2024, zboruri Tarom anulate

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00

Captură plecări Aeroportul Otopeni (luni, 8 iule, ora 09:50)
Captură plecări Aeroportul Otopeni (luni, 8 iule, ora 09:50)

Printre cursele afectate este și cea către Paris, cu care delegațiile ministerelor Apărării și Externelor ar fi trebuit să ajungă în Capitala Franței, pentru a zbura mai apoi către Washington, la Summitul NATO ce are loc între 9 și 11 iulie.

Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu, care ne-a transmis că cele două delegații au plecat până la urmă către Paris cu o aeronavă a Armatei.

Ce revendică piloții?

Revendicările piloților TAROM au fost sintetizate de sindicat.

  • Nu există piloți de rezervă, detașamentul Boeing are cu mai puțin 20 de piloți decât numărul minim necesar, ATR are cu 22 mai puțin, Airbus la fel,
  • Majoritatea pilotilor din Tarom au deja ofertele de angajare imediată la companiile concurente,
  • Piloții au dus greul menținerii companiei pe linia de plutire, iar veniturile lor sunt echivalente, în 2024, cu cele din anul 2007 ,
  • Piloții au fost și sunt forțați să încalce Codul Muncii care obligă la doar cinci zile consecutive de zbor și două libere. Piloții zboară șase și chiar șapte zile consecutive nefiind acoperiți de nimic, din pontajul lor apar cinci zile doar și zilele suplimentare nu sunt plătite conform legii
  • Condițiile de muncă și hrană sunt mizerabilă.

„Vă fac o comparație cu date concrete - un comandant-pilotTAROM are venit net de 4.500 euro la Boeing la TAROM și un copilot de la Airbus de la Wizzair are 6.000 euro în mână. Un comandant de la Wizzair are între 10.000 și 12.000”, spune comandatul Cezar Osiceanu, pentru Europa Liberă.

Iar salarizarea are efect direct și asupra pensiilor.

„Ne afectează la pensie, pentru că acești 4.500 euro sunt venit. Salariul în lei al comandantului de Boeing e de 12.000 lei”, adaugă acesta.

Și nu doar banii sunt problema. Ci și numărul de ore de zbor. Conform sindicaliștilot, TAROM are cu 80 de piloți mai puțin decât ar trebui, ceea ce înseamnă mai multe ore de zbor pentru cei angajați.

„Este o directivă europeană Flight Time Limitation - această directivă permite să se zboare până la 8 zile consecutive cu 2 zile libere. Numai că noi, în România, avem Codul Muncii, care spune că n-ai voie decât 5 zile cu 2 zile libere. În situația aceasta, piloții din România de la TAROM au fost obligați să zboare din anul 2000 și până acum non-stop 6-7-8 zile. Însoțitorii de zbor, la fel”, explică comandatul Cezar Osiceanu.

Iar achiziția noilor Boeinguri BMax nu va schimba cu mult lucrurile. Ba dimpotrivă. Tarom trebuie să angajeze piloți pentru noile aeronave pe care să îi și instruiască.

Liderul Sindicatului Piloților de Linie din TAROM a comunicat administrației, la întâlnirea de pe 3 iulie, că mulți dintre piloți au deja oferte de la alte companii și vor lua o decizie în funcție de rezultatul întâlnirii.

Ce răspuns a dat administrația la solicitările piloților?

Directorul general al TAROM, Costin Iordache susține că „există voință în TAROM dar e nevoie să fie ajustat bugetul”, după cum e scris în minuta întâlnirii din 3 iulie, consultată de Europa Liberă. Iordache a atras atenția că orice modificări salariale vor schimba indicatorii economici ai companiei.

În schimb, unul dintre membrii Consiliului de Administrație (CA), Monica Săsărman, le-a spus sindicaliștilor că e prematur pentru orice promisiuni, deoarece „CA-ul e nou constituit, pe 4 ani, și trebuie stabiliți indici de performanță, plan de administrare și un nou director general”.

Concluzia directorului general TAROM a fost că e nevoie de un nou plan de salarizare al piloților pe termen lung (componenta fixă) și „găsirea unor soluții pe termen scurt în cadrul unui buget care nu permite mult”.

Extras al minutei încheiate după întâlnirea Sindicatului Piloților de Linie din Tarom cu administrația.
Extras al minutei încheiate după întâlnirea Sindicatului Piloților de Linie din Tarom cu administrația.

Știre în curs de actualizare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG