Linkuri accesibilitate

81.600 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în România


Vaccinul AstraZeneca a ajuns în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:25 0:00

Transportul cu cele 81.600 de doze de vaccin AstraZeneca a ajuns în România

81.600 de doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge duminică dimineață la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul, asigurat de firma producătoare pe cale terestră, a ajuns sâmbătă în România.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, transmmite Grupul de comunicare al CNCAV Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a dat acordul pe 29 ianuarie pentru ca vaccinul produs de AstraZeneca să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele care au peste 18 ani.

EMA a avertizat că nu există suficiente rezultate pentru categoria de vârstă peste 55 ani pentru a calcula eficacitatea vaccinul pentru aceste persoane.

„Totuşi, o protecţie este aşteptată'' întrucât a fost identificat un răspuns imunitar.

„Întrucât există informaţii fiabile privind siguranţa'' pentru persoanele cu vârste peste 55 de ani, '„experţii ştiinţifici ai EMA au estimat că vaccinul ar putea fi utilizat la persoanele în vârstă. Mai multe informaţii sunt aşteptate de la studiile în desfăşurare, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă'', a explicat agenţia europeană.

Este al treilea vaccin care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Studiile au demonstrat că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolii severe și a deceselor provocate de coronavirus.

De asemenea, vaccinul dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat.

Au existat, însă, temeri cu privire la eficacitatea sa pentru persoanele în vârstă, în lipsa datelor suficiente, fie și pentru că mai puțin de 10% dintre voluntari au avut peste 65 de ani.

Cu doar câteva ore în urmă, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, aflată într-o dispută cu producătorul britanico-suedez, care a decis reducerea cantității de vaccinuri livrate pentru UE, a publicat contractul semnat cu compania, arătând că acesta „conţinea dispoziţii obligatorii şi este foarte clar”.

Compania a fost suspectată că ar fi redirecționat mai multe doze către Regatul Unit, după ce a anunțat că va livra mai puține doze pentru UE din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia.

Acordul din august prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobare, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane.

Reproșurile UE, venite prin comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, erau legate tocmai de faptul că UE a prefinanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford pe bază de virus ameliorat, a fost aprobat de câteva săptămâni deja în Marea Britanie, milioane de oameni fiind deja vaccinați.

Au fost probleme și cu vaccinul de la Pfizer/BioNTech.

Pfizer a anunțat că își va reduce temporar livrările de vaccin anti-Covid în Europa, ca să-și poată îmbunătăți capacitatea de producție.

Reducerea livrărilor se datorează faptului că Pfizer limitează producția, astfel încât să poată actualiza capacitatea de producție la 2 miliarde de doze de vaccin pe an, de la 1,3 miliarde cât are în prezent, a spus FHI.

Pe de altă parte, compania a anunțat că va putea furniza SUA dozele de vaccin contractate mult mai repede decât se anticipase anterior

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG