Linkuri accesibilitate

Vaccinul AstraZeneca aprobat pentru folosire în Uniunea Europeană


Imagine generică
Imagine generică

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a dat vineri acordul pentru ca vaccinul produs de AstraZeneca să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele care au peste 18 ani.

Potrivit unui comunicat de presă al EMA, nu există suficiente rezultate pentru categoria de vârstă peste 55 ani pentru a calcula eficacitatea vaccinul pentru aceste persoane. „Totuşi, o protecţie este aşteptată'' întrucât a fost identificat un răspuns imunitar.

„Întrucât există informaţii fiabile privind siguranţa'' pentru persoanele cu vârste peste 55 de ani, '„experţii ştiinţifici ai EMA au estimat că vaccinul ar putea fi utilizat la persoanele în vârstă. Mai multe informaţii sunt aşteptate de la studiile în desfăşurare, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă'', a explicat agenţia europeană.

Este al treilea vaccin care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Studiile au demonstrat că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolii severe și a deceselor provocate de coronavirus.

De asemenea, vaccinul dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat.

Au existat, însă, temeri cu privire la eficacitatea sa pentru persoanele în vârstă, în lipsa datelor suficiente, fie și pentru că mai puțin de 10% dintre voluntari au avut peste 65 de ani.

Cu doar câteva ore în urmă, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, aflată într-o dispută cu producătorul britanico-suedez, care a decis reducerea cantității de vaccinuri livrate pentru UE, a publicat contractul semnat cu compania, arătând că acesta „conţinea dispoziţii obligatorii şi este foarte clar”.

Compania a fost suspectată că ar fi redirecționat mai multe doze către Regatul Unit, după ce a anunțat că va livra mai puține doze pentru UE din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia.

Acordul din august prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobare, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane.

Reproșurile UE, venite prin comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, erau legate tocmai de faptul că UE a prefinanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford pe bază de virus ameliorat, a fost aprobat de câteva săptămâni deja în Marea Britanie, milioane de oameni fiind deja vaccinați.

Au fost probleme și cu vaccinul de la Pfizer/BioNTech.

Pfizer a anunțat că își va reduce temporar livrările de vaccin anti-Covid în Europa, ca să-și poată îmbunătăți capacitatea de producție.

Reducerea livrărilor se datorează faptului că Pfizer limitează producția, astfel încât să poată actualiza capacitatea de producție la 2 miliarde de doze de vaccin pe an, de la 1,3 miliarde cât are în prezent, a spus FHI.

Pe de altă parte, compania a anunțat că va putea furniza SUA dozele de vaccin contractate mult mai repede decât se anticipase anterior.

XS
SM
MD
LG