Linkuri accesibilitate

63 de eurodeputați cer UE să retragă Ungariei dreptul de vot după vizitele lui Viktor Orbán în Rusia și China


Premierul ungar Viktor Orbán.
Premierul ungar Viktor Orbán.

Premierul ungar Viktor Orbán a făcut o vizită în Rusia și China și apoi s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump, la reședința sa din Florida.

El și-a intitulat turneul făcut din proprie inițiativă, la trei zile de la preluarea de către Ungaria a președinției rotative a UE (1 iulie), parte a unei „misiuni de pace".

Cei 63 de eurodeputați care au semnat scrisoarea, printre care niciunul român, spun că Orbán a lăsat să se înţeleagă deliberat că acţionează în numele blocului comunitar, deși nu a primit nicio autorizare în acest sens.

Ei spun că premierul ungar „a provocat deja daune semnificative prin exploatarea şi abuzarea rolului preşedinţiei Consiliului", se arată în scrisoarea care a fost publicată pe X.

În consecință, ei cer suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliu pe motiv că practica de până acum a arătat că simplele condamnări verbale „nu au niciun efect".

Purtătorii de cuvânt ai Reprezentanţei Ungariei pe lângă UE nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, menţionează Reuters.

Scrisoarea a fost semnată de eurodeputaţii de la Partidul Popular European de centru-dreapta, de socialiști, liberali, de naţionalişti, de verzi şi chiar de populişti din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor.

Printre aceștia nu se află niciun eurodeputat român.

Membrii Parlamentului European nu au puterea de a impune privarea Ungariei de dreptul său de vot în Consiliu, dar pot pune presiune asupra Bruxellesului pentru a lua măsuri mai dure împotriva Budapestei.

Comisia Europeană a anunţat luni că nu va mai trimite comisari la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară, limitându-şi participarea doar la trimiterea de funcţionari. Guvernul ungar a acuzat executivul european că „selectează" instituţiile şi ţările cu care cooperează.

Premierul ungar i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care afirmă că Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, este gata să acţioneze „imediat" ca mediator de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina dacă va fi ales în noiembrie.

El spune „cu certitudine” că imediat după victoria sa în alegeri, Trump nici măcar nu va aștepta învestirea în funcție și va acționa imediat ca mediator de pace, pentru care are „planuri detaliate şi bine fundamentate”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG