Linkuri accesibilitate

562.772 de români au primit, până sâmbătă, ambele doze de vaccin COVID


Vaccinare împotriva COVID-19, la centrul de vaccinare de la spitalul Hîrșova.
Vaccinare împotriva COVID-19, la centrul de vaccinare de la spitalul Hîrșova.

Potrivit autorităților care gestionează campania de vaccinare COVID din România, până sâmbătă, 20 februarie, la ora 17:00, „numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19” era, în România, de 1.351.279.

225.736 de persoane fuseseră vaccinate cu 1 doză, iar 562.772 de persoane cu 2 doze.

Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020) era de 3.984 de reacții comune și minore (2,94/1000 doze administrate), din care:

  • 631 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
  • 3.353 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) menționează că 10 reacții adverse, din care una severă, sunt în curs de investigare.

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță este mulțumit de ritmul de vaccinare din România.
Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță este mulțumit de ritmul de vaccinare din România.

Anterior, Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, scria pe pagina de Facebook ROVaccinare că „este o zi importantă pentru România. Astăzi, la ora 13.00, numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul celor infectate și raportate cu virusul SARS-CoV-2. Ritmul în care se derulează campania de vaccinare până la acest moment ne confirmă atingerea obiectivului dorit, acela de a imuniza populația într-un timp cât mai scurt.”

România, la fel ca restul statelor membre ale Uniunii Europene, au înregistrat întârzieri în livrarea dozelor de vaccin COVID-19 comandate de Comisia Europeană. Politico.eu estimează că, dacă se menține ritmul actual, România ar atinge pragul de 70% din populație vaccinată abia în septembrie 2022.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG