Linkuri accesibilitate

Panică la pompă | Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste noapte


Un bărbat alimentează o mașină la benzinărie, în ziua în care s-a instalat isteria că prețul benzinei și motorinei ar putea depăși 10 lei pe litru, București, 9 martie 2022.
Un bărbat alimentează o mașină la benzinărie, în ziua în care s-a instalat isteria că prețul benzinei și motorinei ar putea depăși 10 lei pe litru, București, 9 martie 2022.

Mii de români au stat miercuri la coadă, în mai multe orașe din țară, de teama că benzina și motorina s-ar putea scumpi peste noapte și să depășească 10 lei litrul.

Guvernul a anunțat miercuri seară că dispus „începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant”, după apariția zvonurilor că benzina și motorina s-ar putea scumpi peste noapte.

„Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a precizat Executivul într-o postare pe Facebook.

„Nu există motive reale pentru creșteri accelerate de prețuri în România. Țara noastră are stocuri suficiente de carburant”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Joi dimineață, în majoritatea benzinăriilor din București litrul de benzină standard era sub 8 lei, potrivit aplicației Monitorul Prețurilor. Litrul de benzină premium pleca de la puțin peste 8 lei și ajungea până la 8,45 de lei.

Goana după combustibil. Imaginile unei seri în care românii s-au temut că rămân fără benzină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Anterior, ministrul Energiei a declarat, tot pe rețelele sociale, că România nu are probleme cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării: „Fac un nou apel la calm: nu stați la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. (...) NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României”.

Virgil Popescu i-a îndemnat pe oameni să nu se lase „angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate”.

Benzinăria din Beiuș

Ministrul Energiei a mai spus că panica a început după ce o benzinărie MOL din Beiuș, județul Bihor, a afișat prețuri de 11 lei pentru un litru de carburant.

„Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. Dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”, a spus Virgil Popescu, la Digi24.

El a adăugat că informația „a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină”.

„Este exclus ca să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă”, a mai spus ministrul la postul de televiziune.

Agerpres relatează că, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România, iar compania a scumpit, deja, combustibilii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu până la 17%, după informaţiile din presă potrivit cărora Emiratele Arabe Unite şi Irak, membre ale OPEC, au declarat că vor sprijini creşterea producţiei, compensând unele dintre întreruperile de aprovizionare cauzate de sancţiunile aplicate petrolului rusesc.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG