Linkuri accesibilitate

Lista oligarhilor ruși care au murit în condiții misterioase după invadarea Ucrainei


Desen al artistului leton Kriss Salmanis expus la București, la Ambasada Rusiei în România. 29 aprilie 2022.
Desen al artistului leton Kriss Salmanis expus la București, la Ambasada Rusiei în România. 29 aprilie 2022.

20 de morți suspecte, inclusiv ale unor oligarhi ruși sau apropiați ai Kremlinului, au avut loc din 25 februarie, la o zi de la invadarea Ucrainei, până în prezent.

Lista, realizată de contributorii enciclopediei online Wikipedia, include și două morți anterioare datei la care Ucraina a fost invadată din ordinul lui Vladimir Putin:

  • Leonid Șulman, director la Gazprom, găsit mort în baie pe 30 ianuarie (cu un bilet care i-ar explica motivele sinuciderii), potrivit Newsweek.com și
  • Igor Nosov, președinte al Corporației Ruse de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și a Arcticii (KRDV) – care ar fi suferit un accident vascular cerebral pe 8 februarie. (Un adjunct al său a murit în condiții neclare în septembrie, precizează The Hill).

Cea mai recentă moarte suspectă a unui magnat rus – parlamentar din partidul lui Vladimir Putin - e cea a lui Pavel Antov, care a avut loc în India.

Pavel Antov a căzut pe 24 decembrie de la o fereastră a hotelului în care era cazat, conform presei ruse citate de BBC.

Pavel Antov, milionar cu afaceri în domeniul alimentar, a fondat fabrica de procesare a cărnii Vladimir Standard în 2019. Forbes i-a estimat averea la 140 de milioane de dolari.
Pavel Antov, milionar cu afaceri în domeniul alimentar, a fondat fabrica de procesare a cărnii Vladimir Standard în 2019. Forbes i-a estimat averea la 140 de milioane de dolari.

Cu doar două zile înainte, un alt membru al grupului cu care Antov vizita India a murit la același hotel. Vladimir Budanov ar fi avut un atac cerebral.

Potrivit BBC, moartea lui Antov, care era și parlamentar din partea partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, este doar cea mai recentă dintr-un șir de morți suspecte ale unor ruși bogați petrecute după invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022. Unii dintre aceștia criticaseră invazia înainte de a fi găsiți morți.

În aceeași zi cu Antov, 24 decembrie, a murit subit, la Sankt Petersburg, Alexander Buzakov, director general al Admiralty Shipyards, o companie care produce nave de război și submarine pentru Ministerul rus al Apărării, potrivit The Daily Beast.

BBC amintește că mai mulți magnați ruși au murit în ultimele luni în împrejurări misterioase, cel mai recent caz fiind cel al președintelui Lukoil, Ravil Maganov, care ar fi căzut de la geamul spitalului Kremlinului, în Moscova, în luna septembrie.

Tot de la Lukoil (membru în conducere) era și Alexander Subbotin, mort în 8 mai, în pivnița unui șaman jamaican din Moscova. Oficial, Subbotin ar fi murit în timpul unui ritual în care a suferit un infarct indus de medicație.

Dacă Lukoil are doi morți de la începerea războiului, Gazprom are patru (cărora li se adaugă Șulman, în ianuarie).

Dincolo de oficialii Gazprom, morțile misterioase ale unor oligarhi sau magnați ruși de după invadarea Ucrainei includ diverși oameni de afaceri sau angajați ai unor companii de stat.

Pe lângă cei doi morți la finalul săptămânii trecute în India, sunt și două decese în Franța, una în Marea Britanie, una în Spania și una în SUA.

Viacheslav Taran, co-fondator al unei companii de schimb valutar, a murit după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit în Franța pe 29 noiembrie.

În apropiere, tot în Franța, a murit și Dmitri Zelenov, pe 9 decembrie, în urma unei căzături. Zelenov era co-fondatorul companiei ruse de construcții Don-Stroy.

În SUA a murit, pe 14 august, după ce a căzut de la fereastră, omul de afaceri Dan Rapoport, un susținător al lui Alexei Navalnîi, critic al liderului de la Kremlin.

La patru zile de la invadarea Ucrainei, pe 28 februarie murea în Marea Britanie omul de afaceri Mikhail Watford.

În Spania a murit, pe 19 aprilie, Serghei Protosenia, fost vice-președinte al producătorului de gaze Novatek. A fost găsit spânzurat, iar soția și fiica erau moarte în paturile lor, cu urme de înjunghiere. (Cu doar o zi înainte, Vladislav Avaiev de la Gazprom murise împreună cu întreaga familie).

Au „căzut” și au murit:

  • Pe 21 septembrie, Anatoli Gerașcenko, fost șef al Institutului Aviatic din Moscova. (A căzut pe niște scări, la institut).
  • Grigori Kochenov, directorul companiei IT Agima, care a căzut de la balcon pe 7 decembrie, în timp ce poliția i-ar fi percheziționat apartamentul.
  • Ivan Pechorin, director pentru securitatea aviație la Corporația Rusă de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și a Arcticii (KRDV), a murit după ce a căzut din barca sa în Marea Japoniei, pe 10 septembrie.

De la o companie a căilor ferate ruse a murit, pe 28 septembrie, Pavel Pchelnikov. S-ar fi împușcat pe balconul apartamentului lui.

Din rândul jurnaliștilor apropiați de Vladimir Putin, a murit, pe 14 septembrie, Vladimir Sungorkin. Ar fi avut un atac cerebral.

Vladimir Sungorkin, redactor-șef la publicația pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda în timpul unei vizite la Vladimir Putin, în 2015.
Vladimir Sungorkin, redactor-șef la publicația pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda în timpul unei vizite la Vladimir Putin, în 2015.

Potrivit listei „morților lui Putin” publicată de Wikipedia, cele mai multe decese suspecte au avut loc în lunile decembrie și septembrie, câte cinci.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG