Linkuri accesibilitate

Judecătorii au amânat verdictul în dosarul Colectiv


Mars comemorare Colectiv 4 ani, octombrie 2019

Potrivit anunțului făcut de judecătorii Tribunalului București la ședința de luni, la care se aștepta o decizie în dosarul Colectiv, instanța se va pronunța pe 16 decembrie.

Dezbaterile în dosar au fost finalizate săptămâna trecută, procurorii solicitând pedepse orientate spre maximum pentru fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, pentru patronii clubului Colectiv și pentru doi pompieri.

Astfel, procurorii au cerut condamnarea fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 15 ani de închisoare, fiind acuzat de abuz în serviciu la eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. O pedeapsă similară a fost cerută și pentru trei funcționari din primărie.

De asemenea, procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu - la câte 12 ani și 10 luni închisoare, fiind acuzați de ucidere din culpa în formă agravantă, vătămare corporală din culpa în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Pentru patroana firmei de artificii, Daniela Niță, pedeapsa solicitată de procurori a fost de 14 ani și 6 luni închisoare, iar pentru pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise, de câte 12 ani și 10 luni închisoare.

Procurorii au cerut ca cei doi pompieri, Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzaţi că au permis funcţionarea clubului, deşi ştiau că localul nu deţine aviz de securitate la incendiu, să fie condamnați pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și uzurpare de calități oficiale, pedeapsa maximă fiind de 15 ani.

Dosarul Colectiv a fost trimis în instanță în aprilie 2016.

Rechizitoriul Parchetului General - filmul incendiului din clubul Colectiv

  • Spectacolul a debutat la ora 22:00:00, iar primele artificii au fost lansate concomitent cu prima melodie interpretată de artiști. Cea de-a doua tranșă de artificii a fost lansată la ora 22:31:59, la sfârșitul interpretării unei melodii. Particulele incandescente ale articolelor pirotehnice au depășit cu mult limita scenei, lovind același stâlp din structura clubului, tapetat cu spumă poliuretanică, neignifugată, cofrată piramidal, situat în stânga scenei, precum și persoanele aflate în primele rânduri, chiar dincolo de aliniamentul stâlpilor din beton. Datorită configuraţiei tavanului şi a dispunerii buretelui, temperatura la tavan a crescut, generând degajarea de materii volatile. (…)
  • Izbucnirea incendiului şi mai ales dezvoltarea sa cu rapiditate la nivelul tavanului au surprins toate persoanele aflate în club. Solistul vocal al trupei rock a remarcat, folosind sistemul de sonorizare, izbucnirea unui incendiu. O singură persoană aflată în proximitatea scenei a aruncat cu lichidul dintr-o sticlă spre focul ce se dezvolta pe stâlp.
  • La aproximativ 18 secunde de la primele pâlpâiri ale incendiului, observabile pe imaginile stocate de sistemul de supraveghere video, o mare parte a publicului s-a orientat către unica ieşire, fiind surprins la alte 10 secunde de proiecţiile de material incendiar şi căderile de bucăţi mari de spumă poliuretanică aprinsă.
  • Din cauza deficitului de oxigen, incendiul a intrat în regresie la 113 secunde de la iniţierea artificiilor, dar procesul de ardere a continuat în deficit de oxigen cu degajare mare de fum negru, evacuând gaze şi flăcări prin holul de acces supraaglomerat, unde se crease o busculadă.
  • La aproximativ 153 de secunde de la aprinderea elementelor pirotehnice şi la circa 139 secunde de la momentul estimat al iniţierii incendiului, acesta a intrat în auto-extincţie, datorită atât consumării materialului combustibil suport, cât şi reducerii concentraţiei de oxigen la valori specifice întreruperii reacţiei de oxidare“.

În total, 65 de persoane și-au pierdut viața în sau în urma incendiului din clubul Colectiv.

Pe lângă dosarul Colectiv, la sfârșitul lunii octombrie, Parchetul Militar a început cercetările in rem în cazul Colectiv, după apariția unei înregistrări de 20 de minute care surprinde primele momente ale intervenției pompierilor. Se fac cercetări inclusiv pentru profanare de cadavre, după ce șeful intervenției, Orlando Șchiopu, a fost filmat folosind o înjurătură la adresa persoanelor decedate la clubul Colectiv.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG