Linkuri accesibilitate

Raed Arafat: relevanța filmului cu intervenția ISU la Colectiv „este aproape zero”


 Arafat spune că dezvăluirile din filmul cu pompierii ISU din noaptea intervenției de la Colectiv urmăreau „capul lui Arafat”
Arafat spune că dezvăluirile din filmul cu pompierii ISU din noaptea intervenției de la Colectiv urmăreau „capul lui Arafat”

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a comentat, joi, într-o emisiune la Europa FM, filmul intervenției din seara incendiului din clubul Colectiv, publicat de Libertatea la momentul comemorării tragediei. Raed Arafat susține că „relevanța filmului este aproape zero" și că ar fi fost vorba despre „o situație care s-a creat artificial", fiind vorba despre „un subiect în timpul campaniei electorale".

Șeful ISU a spus că „s-a dorit capul lui Arafat” la momentul comemorării tragediei de la Colectiv.

IMAGINI CU IMPACT EMOȚIONAL

Filmul dezvăluit de ziarul Libertatea arată imagini cu Arafat vorbind la telefon, printre cadavre sau arși de vii care aveau nevoie de ajutor, echipe dezorganizate și neglijente în noaptea tragediei.

Declarația lui Arafat nu a cuprins comentarii față de dosarul deschis in rem (fără suspecți) al Parchetului General, care a anunțat că va deschide o anchetă privind absența filmului realizat de un ofițer ISU în noaptea tragediei de la Colectiv.

Rudele celor 65 de morți și supraviețuitorii incendiului din 30 octombrie 2015 au cerut în stradă demisia lui Arafat, la marșul de comemorare desfășurat luna trecută. Asociația victimelor de la Colectiv a cerut ca Parchetul să ancheteze și intervenția ISU, precum și deciziile autorităților de a-i ține în țară pe supraviețuitori. 65 de tineri au murit în urma incendiului, dintre care 26 pe loc. Restul au murit în spitale din cauza infecțiilor.

Raed Arafat susține că scopul apariției filmului ar fi fost „să fie terfeliți (cei de la ISU) în timpul unei campanii electorale".

Raed Arafat susține și că imaginile publicate de Libertatea surprind doar zona de la intrarea în club, iar întreaga intervenție nu poate fi judecată, în opinia sa, doar după ce se vede pe imaginile de la intrare: "Relevanța filmului este aproape zero."

El a adăugat că „a refuzat să iasă la dezbateri și la conferințe de presă, toți au ieșit să ceară capul lui Arafat, a devenit subiect de ping-pong în campanie electorală. Domnul Cioloș, doamna Clotilde Armand. Nici măcar să aștepte o secundă despre ce este vorba. Au judecat extrem de emoțional niște imagini. Trebuie judecat tot contextul, cu capul, nu cu emoțiile."

La conferința de presă invocată de Raed Arafat, reprezentanții ISU au spus că nu au prezentat imaginile Parchetului General pentru că nu au fost cerute de procurori.

Arafat a spus că la momentul la care a fost organizată conferința de presă nu a participat pentru că „nu era în țară sau, dacă era, nu era la București”

"Acest film devenea un subiect în timpul unei campanii. Acum e mult mai ușor să vorbesc despre asta, a dispărut această miză, a campaniei", a adăugat Arafat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG