Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, într-o conferință de presă, că săptămâna viitoare va avea concluzia auditului de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), condus de Raed Arafat. Acesta a fost răspunsul ministrului de Interne la întrebarea referitoare la evaluarea lui Raed Arafat.
Vela a precizat că evaluarea privește partea tehnică, fonduri, licitații desfășurate la IGSU. Însă, noul ministru de interne a avut și câteva precizări la efectele pe care le-au avut eșecurile IGSU în perioada în care la conducerea instituției s-a aflat Raed Arafat.
„Ca ministru, am perceput că de-a lungul timpului că IGSU a avut și părți bune și mai puțin bune, cum ar fi prăbușirea elicopterului în Apuseni, cazul Colectiv, cazul Caracal. Au demisionat Radu Stroe (din funcția de ministru n.r.), după tragedia din Apuseni. După Colectiv a demisionat Ponta (din funcția de prim-jministru n.r.), după Caracal, ministrul Moga, dar la IGSU este în continuare atmosferă pozitivă și un spectacol de imagine extraordinar, fără ca cineva să încerce să afle cauzele, pentru a schimba ceva", a declarat Marcel Vela.
El a spus că la IGSU nimeni nu s-a preocupat să afle problemele, astfel încât să nu mai existe „asemenea nenorociri și evenimente dramatice produse prin incompetența unora și altora".
„Dacă se întâmplă o dată, de 5 ori, ceva e putred în Danemarca și eu sunt preocupat să găsesc elemente ca pe viitor să nu se mai întample astfel de evenimente nefaste pentru România", a adăugat ministrul de Interne.
Raed Arafat a revenit în centrul controverselor la comemorarea a patru ani de la tragedia Colectiv, în care au murit 65 de tineri, dintre care doar 26 în noaptea sinistrului eveniment. La comemorarea tragediei, ziarul Libertatea a difuzat un film realizat de IGSU în noaptea tragediei, în care apare Raed Arafat vorbind calm la telefon, printre cadavre și supraviețuitorii arși, pe fondul unei dezorganizări vădite a echipelor de intervenție.
Problema acestui film este că nu a fost făcut public vreme de patru ani și nici nu a fost predat anchetatorilor. Parchetul General a deschis dosar in rem (în care sunt cercetate fapte, nu persoane) pentru ascunderea de probe.
Raed Arafat a reacționat la două luni distanță față de imaginile care au stârnit emoție din noaptea de incendiului de la Colectiv. El a declarat, la o emisune a postului de radio Europa FM, că „relevanța filmului este aproape zero" și că ar fi fost „o situație care s-a creat artificial", fiind vorba despre „un subiect în timpul campaniei electorale". Șeful ISU a spus că „s-a dorit capul lui Arafat” la momentul comemorării tragediei de la Colectiv.
Rudele celor 65 de morți și supraviețuitorii incendiului din 30 octombrie 2015 au cerut în stradă demisia lui Arafat, la marșul de comemorare desfășurat luna trecută. Asociația victimelor de la Colectiv a cerut ca Parchetul să ancheteze și intervenția ISU, precum și deciziile autorităților de a-i ține în țară pe supraviețuitori.
Dosarul Colectiv se află în instanță, ajungând în etapa finală. Sunt anchetați doi inspectori IGSU, acuzați că au permis funcționarea unui club în condiții improprii. Și cei trei patroni ai clubului, precum și reprezentanții firmei de artificii de la care a luat foc clubul sunt acuzați în acest dosar. De asemenea, mai este acuzat în instanță și fostul primar al sectorului IV, pe raza căruia s-a aflat clubul Colectiv, Popescu Cristian Piedone.
Facebook Forum