Linkuri accesibilitate

Negocieri | Declarații de avere pentru toți românii. PSD îl refuză pe Cîțu și ar accepta un premier tehnocrat


Noul Guvern PNL - PSD ar trebui să aibă un acord politic de colaborare, care să precizeze cine deține funcția de premier. Imagine cu liderii PSD (stânga) și PNL (dreapta)
Noul Guvern PNL - PSD ar trebui să aibă un acord politic de colaborare, care să precizeze cine deține funcția de premier. Imagine cu liderii PSD (stânga) și PNL (dreapta)

PSD a propus în negocierile cu PNL apariția unor declarații de avere pentru toți românii pentru a se stabili ce impozite ar trebui să plătească fiecare. Varianta Florin Cîțu premier este respinsă de PSD, care îl așteaptă pe Klaus Iohannis să se întoarcă de la Sibiu pentru a discuta despre premier.

Echipele de negociere au finalizat 95% din programul de guvernare, susțin liderii PSD și PNL. Formarea noului Cabinet este preconizată a se finaliza săptămâna viitoare, dar în dispută a rămas un element fundamental: cine va da premierul.

Marcel Ciolacu respinge varianta ca Florin Cîțu să rămână la Palatul Victoria și s-a arătat dispus să accepte și un premier tehnocrat, care să fie susținut de cele trei partide care vor forma viitoarea Coaliție de guvernare.

PSD și PNL așteaptă întâlnirea decisivă cu președintele Klaus Iohannis, care nu s-a aflat în Capitală în acest weekend, potrivit surselor citate. Până atunci, liberalii și social-democrații ar urma să aibă, duminică, o întâlnire în format extins cu reprezentanții UDMR și ai grupului minorităților naționale.

„Nu putem spune că l-am dat jos pe Cîțu prin moțiune de cenzură, iar acum îl acceptăm să conducă guvernul. Nu se poate”, a declarat un lider PSD pentru Europa Liberă. Conducerea din Kiseleff dorește ca Florin Cîțu să nu facă parte din Guvern și să accepte funcția de președinte al Senatului.

Variantele propuse de social-democrați sunt: premier tehnocrat, premier de la PNL, dar nu Cîțu, sau premier PSD.

Conducerea PNL insistă însă ca Florin Cîțu să aibă un rol relevant în viitoarea structură executivă, deoarece, în caz contrar, ar putea apărea noi poli de putere în partid. Liderul PNL este conștient că ar putea avea soarta lui Ludovic Orban dacă va pleca de la Palatul Victoria. De aceea, el a tergiversat negocierile pentru formarea noului guvern pentru a putea rămâne premier, chiar și demis.

Surse politice susțin că președintele Klaus Iohannis nu dorește să îl propună prim-ministru pe Florin Cîțu, mai ales că popularitatea acestuia este într-o scădere dramatică.

Dacă nu ajung la o înțelegere pe numele noului premier, PSD, PNL și UDMR vor merge cu câte o propunere de prim-ministru în fața președintelui Klaus Iohannis și îl vor lăsa pe acesta să facă nominalizarea, susțin surse politice.

PSD a propus declarații de avere pentru toți românii

În negocierile de la Palatul Parlamentului, PSD a venit cu ideea unor declarații de avere care să fie completate de toți românii. Soluția a fost agreată, de principiu, de PNL, dar ambele partide s-au blocat la modul în care s-ar putea implementa.

„Important este că trebuie să începem de la un T0. Nu ne-am gândit că proiectul se va putea implementa de săptămâna viitoare sau din 2022, dar trebuie să ne gândim serios la introducerea sa. Trebuie explicat foarte bine ca oamenii să nu se sperie”, au declarat surse prezente la negocieri.

Liderii PNL și PSD s-au blocat când s-a discutat cum va arăta noua declarație de avere și cum va fi completată.

„România are mulți oameni în mediul rural. Când completează declarația e foarte important, înainte să taie porcul sau după. Oamenii vor avea multe probleme cu astfel de chestiuni. O altă problemă este cu centralizarea acestor declarații de avere. Ele ar trebui să aibă un format standard, ca să poată fi ușor introdus”, au explicat sursele citate.

Ideea apariției unei declarații de avere pentru toți românii a fost în discuție și în timpul guvernării PSD, varianta fiind susținută de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici. Și atunci s-a renunțat la implementare, deoarece nu s-a găsit o soluție pentru aplicare.

„Discuția a existat, propunerea a fost bună, să vedem cum se poate implementa”, a fost concluzia unui lider participant la discuție.

Social-democrații au insistat și pe reducerea deductibilităților fiscale, mai ales pentru cei care achiziționează mașini scumpe pe firmă. Europarlamentarul Cristian Bușoi le-a spus că ar putea apărea probleme cu bunurile cumpărate în afara țării, dar social-democrații cred că orice bun cumpărat în mod legal poate fi urmărit.

În privința taxării luxului, PSD insistă că măsura va trebui aplicată de viitoarea guvernare.

„La discuții s-a pus problema dacă o mașină de 50.000 de euro este una de lux sau una de 100.000 de euro. De unde începe taxarea luxului? O casă de 120 de mp este de lux sau nu. De la ce prag un venit este considerat a fi în zona luxului”, a spus un membru din delegația PNL prezent la negocieri.

Florin Cîțu a susținut că nu este de acord cu introducerea unei astfel de măsuri. Președintele PNL a spus că impozitarea proprietății ține de administrațiile locale. În acest context, el a propus ca primăriile care nu colectează venituri proprii pentru plata salariilor să se taie masiv din cheltuieli.

Ordonanța pregătită pentru o primă modificare PNRR

Liderii PSD și PNL au discutat și despre introducerea Agențiilor de Dezvoltare Regională printre autoritățile contractante în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Solicitarea a venit din teritoriu, șefii de Consilii Județene de la PSD cerând acest lucru conducerii din Kiseleff. Ei susțin că în acest mod s-ar atrage mai ușor banii europeni, la fel cum s-a întâmplat prin Programul Operațional Regional. Ministerul Dezvoltării a susținut ideea ca Agențiile de Dezvoltare Regională să se transforme în Autorități de Management pentru POR 2021 – 2027.

Surse din PNL și PSD susțin că se pregătește o Ordonanță de Urgență pentru includerea ADR în PNRR, dar totul se poate face doar după instalarea unui guvern plin.

„Nu putem guverna cu PNRR-ul lui Ghinea. Ordonanța e deja scrisă”, a fost mesajul transmis de liderii PSD.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, cel care a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență cu Comisia Europeană, susține că decizia în acest caz este la Ministerul Dezvoltării și nu la oficialii europeni.

„Le-am explicat celor de la PSD când au venit să citească PNRR înainte de depunere: dacă vrea Ministerul Dezvoltării se poate, nu e în PNRR nici că da, nici că nu”, le-a transmis Cristian Ghinea (USR).

Vouchere de vacanță, pensii mărite

Un alt capitol la care s-a ajuns la acord este reluarea distribuirii voucherelor de vacanță către bugetari. Propunerea a venit din partea PSD și a fost acceptată de PNL. Liberalii au decis în 2021 să blocheze distribuirea a noi vouchere de vacanță, motivând că au rămas astfel de tichete nefolosite din 2020, an în care pandemia a blocat multe concedii.

PNL și PSD sunt de acord și cu majorarea pensiilor, singura discuție fiind procentul. PSD propune o majorare cu 11% a pensiilor, în timp ce liberalii vor să existe o justificare economică pentru acest procent.

Liderul PNL a susținut că creștere a pensiilor și alocațiilor trebuie să vină la pachet cu reformă în domeniul administrației.

Discuții despre Justiție, Finanțe și Muncă

Delegațiile PNL și PSD se vor întâlni din nou duminică pentru a discuta despre programul de guvernare în zona de justiție, finanțe și muncă.

Social-democrații nu sunt de acord cu desființarea Secției Speciale, în timp ce liberalii vor ca acest lucru să se întâmple cât mai repede posibil.

La finalul discuțiilor, PNL, PSD și UDMR vor trebui să aibă o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG