Linkuri accesibilitate

România își retrimite ambasadorul la Viena după o discuție a lui Iohannis cu omologul austriac


Emil Hurezeanu se întoarce la post, după o discuție avută joi de Klaus Iohannis cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, la inițiativa părții austriace.
Emil Hurezeanu se întoarce la post, după o discuție avută joi de Klaus Iohannis cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, la inițiativa părții austriace.

Klaus Iohannis a decis joi retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în țară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022, după ce a avut joi o discuție cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, la inițiativa celui din urmă.

Iohannis i-a transmis omologului austriac că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne privind aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români.

„Președintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații existente între cele două țări și cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, și nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migrația ilegală”, transmite Administrația Prezidențială.

Iohannis a spus că România este și va continua să fie un furnizor de securitate și va proteja în continuare frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetățenilor europeni, așa cum a făcut-o și până acum.

Președintele român i-a mulțumit omologului austriac pentru afirmarea publică a sprijinului pe care el îl acordă aderării României la Schengen și a spus că mesajele de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi găsită o soluție.

El a arătat că poziția actuală a Austriei trebuie să se schimbe cât mai curând posibil iar guvernul austriac să adopte o atitudine „constructivă și îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta.”

De asemenea, Iohannis a propus o cooperare bilaterală și europeană pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria.

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a discutat joi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, cu omologul austriac Alexander Schallenberg. El spune că oficialii de la Viena sunt deschiși pentru un plan de lucru privind intrarea României în spațiul de liberă circulație.

Totodată, ministrul Aurescu a vorbit despre necesitatea restabilirii „atmosferei de încredere” în relația româno-austriacă, după votul negativ primit de România în decembrie, transmite MAE.

Șeful diplomației române a spus că susține adoptarea și implementarea, la nivel european, a unor măsuri concrete de protecție a frontierelor externe ale Uniunii.

El a respins, însă, „conexiunea artificială” între aderarea la Schengen și evoluțiile la nivel european în materie de combatere a migrației ilegale, pentru că - spune el - România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest și nici sursă de mișcări secundare înspre Austria, după cum o arată în continuare foarte clar statisticile Frontex și ale altor agenții relevante.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG