Linkuri accesibilitate

Deficitul bugetar în primele patru luni ale lui 2024, dublu față de aceeași perioadă a lui 2023


Deficitul bugetar a crescut la 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului 2024, anunţă Ministerul Finanţelor (MF). Astfel, guvernul a cheltuit cu aproape 58 de miliarde de lei mai mult decât a încasat, un deficit dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde lei, respectiv 3,24% din PIB faţă de deficitul de 27,35 miliarde lei, respectiv 1,70% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023”, arată un raport al MF.

Ministerul precizează că deficitul pe primele patru luni a fost afectat de plata în avans a pensiilor și altor drepturi în luna aprilie, plăți în valoare de peste 9,3 miliarde de lei.

Pentru primele patru luni ale anului 2024, veniturile totale la bugetul general consolidat au fost de 182,7 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creștere de peste 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mărirea valorii veniturilor la buget s-a datorat încasărilor din contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii şi venituri nefiscale dar și intrărilor de fonduri europene.


Cea mai mare creștere de venituri bugetare a fost la impozitul pe profit, care a ajuns la 9,23 miliarde lei, o creștere de 44,7% față de aceeași perioadă din 2023.

De asemenea, au crescut veniturile bugetare care reprezintă încasări din impozitul pe salarii, +21,3%. Majorarea este pusă pe seama eliminării facilităților fiscale din construcții, agricultură, industrie alimentară și sector IT. De asemenea, au contribuit la creșterea taxelor pe muncă încasate de stat și majorările salariului minim brut pe ţară.

De cealaltă parte, cheltuielile bugetului de stat au crescut cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând pentru primele patru luni ale anului 2024 la aproape 240 de miliarde de lei.

Ca procent din PIB, cheltuielile pe primele luni ale anului 2024 au crescut cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 11,6% din PIB la 13,6% din PIB.


Cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns la peste 50 miliarde lei, în creştere cu aproape 21% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ca pondere în PIB, cheltuielile de personal au atins un nivel de 2,8% din PIB, cu 0,2% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii cumpărate la stat au crescut și ele la peste 30 de miliarde lei (+27,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent).

În 2023, România a avut un deficit bugetar de 5,68% din PIB. Pentru anul 2024, guvernul a transmis că își propune un deficit bugetar de 5%.

Însă cele mai recente prognoze ale Comisie Europene arată că România va avea în 2024 un deficit de peste 6,5% din PIB.

Prezentarea detaliată a veniturilor și cheltuielilor bugetare în primele patru luni ale anului 2024 - AICI.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG