Linkuri accesibilitate

„Deja morți”: Azi om al străzii în Siberia, mâine soldat în Ucraina


Un om fără adăpost în regiunea rusă Saha-Iakutia.
Un om fără adăpost în regiunea rusă Saha-Iakutia.

Oameni fără adăpost din Siberia sunt printre cei aproximativ 190.000 de bărbați pe care Rusia spune că i-a recrutat anul acesta pentru a lupta în războiul din Ucraina. 

Unii o fac pentru bani. Alții, pentru patrie. Alții, pentru că pur și simplu nu au altceva de făcut. Activiștii se îndoiesc însă că lupta în Ucraina le va oferi o „viață normală”.

Indiferent de motivația lor, numeroși oameni ai străzii din Siberia au semnat contracte pentru a lupta în Ucraina.

Asta în timp ce Moscova, încercând să evite, din rațiuni politice, o nouă mobilizare, se străduiește să își satisfacă nevoile de „resurse umane” pe front – sporite și de incursiunea ucraineană de trei săptămâni din regiunea Kursk, în vestul Rusiei.

Ministerul Apărării rus a informat că aproximativ 190.000 de bărbați au semnat contracte pentru a se alătura armatei în acest an.

La începutul anului 2024, Rusia a adoptat o lege care facilitează suspendarea sau casarea dosarelor penale, dacă titularii merg voluntari la război.

În plus, au declarat surse pentru departamentul siberian al RFE/RL, oficialii au căutat în mod activ noi soldați în adăposturile pentru persoane fără adăpost din Siberia și Orientul Îndepărtat al Federației Ruse.

Această campanie de recrutare pare să aibă loc sporadic, au declarat pentru RFE/RL voluntarii și personalul unui refugiu pentru persoane fără adăpost.

În timpul mobilizării militare parțiale a Rusiei din septembrie 2022, mass-media rusești, internaționale și independente au relatat că poliția și armata au contactat bărbații din adăposturi pentru a-i recruta.

Asemenea eforturi au continuat de atunci.

O voluntară de la un adăpost din suburbiile Angarskului, oraș industrial din regiunea Irkuțk, a declarat că, în 2023, funcționarii centrului de recrutare „au venit la noi aproape în fiecare lună cu fluturași care îi îndemnau pe oameni să semneze contracte”.

Un fluturaș rusesc de recrutare prezintă avantajele, inclusiv legate de problemele locative și de angajare post-război.
Un fluturaș rusesc de recrutare prezintă avantajele, inclusiv legate de problemele locative și de angajare post-război.

„Desigur, acești naivi au fost seduși (de valoarea contractelor)”, a spus ea, referindu-se la rezidenții adăpostului. (RFE/RL ascunde identitatea surselor sale din Rusia, pentru protecția acestora.)

Un pliant postat pe site-ul administrației unui sat din regiunea Irkuțk oferă bărbaților adulți sănătoși o plată unică de 400.000 de ruble (4.388 dolari SUA) pentru a se înrola, precum și plăți lunare de 210.000 de ruble (2.304 dolari) și alte beneficii.

Prelungirea contractului după un an aduce un bonus suplimentar de 195.000 de ruble (2.139 de dolari).

Aceasta înseamnă că un contract de un an, dacă este onorat, ar putea genera peste 2,9 milioane de ruble (32.000 de dolari), ceea ce reprezintă de peste 72 de ori salariul mediu pe 2022 raportat de agenția oficială de statistică din Rusia, Rosstat.

În plus, oferta promite „posibilitatea de a rezolva problemele legate de locuință” și „un loc de muncă garantat după expirarea contractului”.

„Nimeni nu se întoarce viu”

Doi locatari frecvenți ai unui mare refugiu pentru persoane fără adăpost din regiunea Irkuțk i-au spus recent fondatorului organizației care-l gestionează că au semnat contracte fiindcă aveau nevoie de bani pentru a-și rezolva „problema locuinței”, după ce soțiile i-au dat afară pentru consum excesiv de alcool.

Ei sperau că participarea la război le va permite în cele din urmă să obțină ipoteci pentru case proprii, a mai declarat fondatorul.

O voluntară de la adăpostul din Angarsk a declarat însă că persoanele fără adăpost, care „de obicei sunt dependente” (de alcool și droguri), nu înțeleg pe deplin că își joacă viața.

„[Ei] cred că este posibil să se întoarcă din război”, a spus ea. „Și nu înțeleg că, în afară de primii băieți [care au semnat contracte de șase luni în 2022], nimeni nu s-a întors viu.”

Rusia nu și-a publicat cifrele privind victimele de război din septembrie 2022. Guvernul american a estimat la sfârșitul anului 2023 că peste 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți din februarie 2022, în timp ce Ucraina susține că aproape 579.500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți.

Ministerul rus al Apărării spune că doar anul acesta s-au înrolat 190.000 de oameni.
Ministerul rus al Apărării spune că doar anul acesta s-au înrolat 190.000 de oameni.

„Au risipit toți banii”

O voluntară de la un refugiu pentru oamenii străzii a declarat pentru RFE/RL că, din cei peste 50 de bărbați fără adăpost care au dispărut din centrul ei din vara anului 2022 – mulți fiind recruți, a presupus ea – doar doi s-au întors, ambii fără bani.

„Restul... în cel mai bun caz au rămas blocați undeva pe drum (spre luptă), consumându-și veniturile”, a spus voluntara. „Cel mai probabil, însă, sunt deja morți”.

Un voluntar de la alt adăpost din Angarsk a povestit că un fost client a sunat și a spus că doar el și încă un soldat au supraviețuit din compania lor de 50 de oameni.

După ce a refuzat să servească drept „carne de tun”, a spus bărbatul, a fost pus într-o „groapă de pedeapsă” – o închisoare improvizată pentru soldați, în pivnițe sau în găuri săpate în pământ.

El nu a mai răspuns atunci când personalul adăpostului l-a sunat înapoi, a spus voluntarul.

Niciunul dintre voluntarii care au vorbit cu RFE/RL nu cunoștea vreun caz de persoană fără adăpost care să se fi întors din Ucraina la o viață „normală” sau care să-și fi folosit veniturile militare pentru a-și cumpăra o locuință.

Fondatorul adăpostului din regiunea Irkuțk a povestit că un om fără adăpost, alcoolic, a semnat un contract în 2023, a luptat timp de șase luni, a primit o medalie pentru că a salvat un coleg soldat, dar s-a întors recent la adăpost.

Războiul l-a „schimbat” cu adevărat, dar fără a-i îmbunătăți pe termen lung situația în viață, a constatat fondatorul adăpostului.

„A băut mult și a risipit toți banii pe care i-a adus din război”, a spus el.

Deși organizațiile non-profit ajută veteranii care revin la viața civilă, nu există programe speciale pentru veteranii rămași fără adăpost și care se întorc din Ucraina.

Fondatorul adăpostului din regiunea Irkuțk crede că în primii doi ani de război bărbații fără adăpost semnau adesea contracte pentru a-și îmbunătăți poziția în societate. Unii au vrut să strângă bani, unii au plecat pentru a „apăra patria”, iar alții pentru că nu aveau un „scop în viață”, a spus el.

Dar acum, a adăugat el, ei înțeleg că a servi în Ucraina nu aduce nici un „respect deosebit” în societate.

Cum poți refuza?

Într-un videoclip postat pe canalul său oficial Telegram pe 9 iulie, primarul orașului Irkuțk, Pavel Berezovski, a negat că vreunul dintre oamenii fără adăpost din orașul său ar fi luptat în Ucraina.

„Unii se laudă că au luptat pentru ca oamenii să-i compătimească”, a explicat el.

La câteva mii de kilometri spre nord-est, în regiunea Saha-Iakutia, autoritățile au folosit recrutarea militară ca una dintre măsurile de îndepărtare a persoanelor fără adăpost de pe străzile Iakuțkului, înainte ca orașul să găzduiască turneul sportiv internațional „Copiii Asiei” la sfârșitul lunii iunie, a relatat site-ul local de știri SakhaDay.

La un eveniment caritabil organizat în luna mai pentru persoanele fără adăpost și defavorizate, mediatoarea din Saha-Iakutia Sardana Gurieva, al cărei birou a colaborat la înregistrarea persoanelor fără adăpost din Iakuțk, a îndemnat participanții să urmeze exemplul a 19 bărbați fără adăpost care s-au înscris pentru a lupta în Ucraina în 2023.

„Ești un patriot...”, a spus ea unui grup de persoane fără adăpost la evenimentul din luna mai intitulat „Schimbă-ți viața”, potrivit SakhaDay. „Cum poți refuza să îți ajuți țara la nevoie?”

Articol scris de Elizabeth Owen pe baza relatărilor departamentului RFE/RL Siberia.Realities și preluat de pe site-ul moldova.europalibera.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG