Linkuri accesibilitate

Polonia | Demonstrație pro Europa cu zeci de mii de oameni: „Rămânem!”


Protestele au avut loc în peste 100 de oraşe şi localităţi din Polonia şi în câteva oraşe din străinătate
Protestele au avut loc în peste 100 de oraşe şi localităţi din Polonia şi în câteva oraşe din străinătate

Zeci de mii de polonezi au demonstrat duminică pentru a sprijini apartenenţa la Uniunea Europeană, după ce o decizie judecătorească potrivit căreia părţi din legislaţia Uniunii Europene este incompatibilă cu Constituţia a provocat îngrijorări că ţara ar putea să iasă din blocul comunitar, transmite Reuters.

Politicieni europeni şi-au exprimat îngrijorarrea legată de decizia de joi a Tribunalului Constituţional al Poloniei, pe care o consideră că subminează pilonul juridic pe care se bazează UE.

Potivit organizatorilor, protestele au avut loc în peste 100 de oraşe şi localităţi din Polonia şi în câteva oraşe din străinătate. La Varşovia, protestatarii au fluturat steaguri poloneze şi ale UE şi au scandat „Rămânem”.

Donald Tusk, fost şef al Consiliului European şi acum lider al principalului partid de opoziţie, Platforma Civică, a declarat că politicile partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) pun în pericol viitorul Poloniei în Europa.

„Ştim de ce vor să plece (din UE) ... pentru a putea încălca regulile democratice", a spus el, vorbind în faţa Castelului Regal din Varşovia, înconjurat de mii de protestatari flancaţi de dube de poliţie.

PiS afirmă că nu are planuri pentru un ”Polexit”.

Dar guvernele populiste de dreapta din Polonia şi Ungaria s-au confruntat din ce în ce mai mult cu Comisia Europeană cu privire la chestiuni care variază de la drepturile LGBT la independenţa judiciară.

Televiziunea de stat TVP, despre care criticii spun că se concentrează în mare măsură pe prezentarea punctului de vedere al guvernului, a afişat o burtieră pe care scria „protest împotriva constituţiei” în timpul acoperirii evenimentelor de duminică.

Între vorbitorii de la demonstraţie s-au aflat politicieni din toată opoziţia, artişti şi activişti.

„Aceasta este Europa noastră şi nimeni nu ne va scoate din ea”, a spus Wanda Traczyk-Stawska, un veteran în vârstă de 94 de ani al Revoltei de la Varşovia din 1944 împotriva ocupanţilor germani nazişti.

Joia trecută, Curtea Constituţională din Polonia a luat decizia prin care a stabilit că unele articole din tratatele Uniunii Europene sunt incompatibile cu legea fundamentală națională pune UE în poziția dificilă de a afla dacă poate impune legislația comunitară sau nu.

„Eforturile Curții de Justiție a Uniunii Europene de a interveni în sistemul polonez de justiție încalcă principiul statului de drept, al primatului Constituției poloneze, precum și principiul păstrării suveranității în procesul de integrare europeană”, se arată în decizia curții.

Salutând joi decizia instanţei, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că fiecare stat membru trebuie tratat cu respect, iar UE nu ar trebui să fie doar „un grup al celor care sunt egali şi mai egali”.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG