Linkuri accesibilitate

La 17 ani de la aderare, Polonia spune „nu" Europei. CE: legislația comunitară primează


Demonstrație pro-europeană în fața Curții Constituționale a Poloniei, în 7 octombrie 2021, în ziua în care aceasta a decis că unele prevederi europene nu ar fi în acord cu Legea fundamentală a Poloniei.
Demonstrație pro-europeană în fața Curții Constituționale a Poloniei, în 7 octombrie 2021, în ziua în care aceasta a decis că unele prevederi europene nu ar fi în acord cu Legea fundamentală a Poloniei.

Decizia Curții Constituţionale din Polonia, care a stabilit că unele articole din tratatele Uniunii Europene sunt incompatibile cu legea fundamentală națională pune UE în poziția dificilă de a afla dacă poate impune legislația comunitară sau nu. CE își declară îngrijorarea.

„Eforturile Curții de Justiție a Uniunii Europene de a interveni în sistemul polonez de justiție încalcă principiul statului de drept, al primatului Constituției poloneze, precum și principiul păstrării suveranității în procesul de integrare europeană”, a stabilit, joi, Curtea Constituțională (Tribunalul Constituțional) din Polonia, în cea mai recentă evoluție a conflictului legal dintre UE și Varșovia.

„Comisia nu va ezita să facă uz de competențele care îi revin în temeiul tratatelor pentru a asigura aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii”, a răspuns Comisia Europeană într-o declarație de presă. CE își exprimă „îngrijorarea serioasă” cu privire la decizie și precizează că potrivit Tratatelor Europene:

  • dreptul UE are întâietate în fața dreptul național, inclusiv față de dispozițiile constituționale;
  • toate hotărârile adoptate de Curtea Europeană de Justiție sunt obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv pentru instanțele naționale.

În opinia Curții Constituţionale din Polonia, „organismele europene acţionează dincolo de competenţele lor'' iar purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller a scris pe Twitter că „supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii".

Potrivit Agerpres, criticii deciziei avertizează că punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE reprezintă un pericol nu doar pentru viitorul Poloniei în UE, dar și pentru stabilitatea pe termen lung a acesteia.

Curtea s-a pronunțat cu privire la o plângere înaintată de premierul Mateusz Morawiecki în martie, după ce Curtea Europeană de Justiție a stabilit că noul sistem de numire a judecătorilor polonezi încalcă dreptul european.

Cu o zi înainte de decizie, Curtea de Justiţie a UE decisese că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenţei justiţiei forţând transferul unui judecător care criticase guvernul.

Încălcarea independenței justiției de puterea din Polonia este una dintre principalele divergențe dintre cele două părți, dar acesteia i se adaugă acuzații de încălcare a drepturilor minorităților sexuale sau a independenței presei.

Verdictul de joi „nu poate rămâne fără consecinţe”, a scris preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, pe Twitter, adăugând că „întâietatea dreptului UE trebuie să poată fi contestată”. El a cerut comisiei Europene să „ia măsurile necesare”.

Comisia Europeană transmite că va analiza în detaliu hotărârea Curții Constituționale a Poloniei și va lua o decizie. „Comisia nu va ezita să facă uz de competențele care îi revin în temeiul tratatelor pentru a asigura aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii”, transmite executivul european.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG