Linkuri accesibilitate

Coaliția PSD-ALDE se subțiază pe fondul exodului la PRORomânia


ProRomânia adună parlamentari și primari de la PSD, declarându-i război lui Liviu Dragnea

Încă un deputat PSD părăsește partidul condus de Liviu Dragnea, în favoarea formațiunii înființate de victor Ponta, Pro-România. Este vorba despre deputatul Nicolae Georgescu, din Argeș, care a anunțat prin intermediul unui comunicat că „valorile de stânga au ajuns să fie reprezentate de un personaj precum Cătălin Rădulescu, supranumit ”deputatul mitralieră”.

”Am decis să mă alătur unei echipe pe care o cunosc și în care mă regăsesc în ceea ce privește respectarea principiilor social-democrate adevărate. Sunt dezamăgit că în județul Argeș am ajuns ca valorile de stânga să fie reprezentate de un personaj precum Cătălin Rădulescu – ”Mitralieră”. Voi susține lista PRO România pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, pentru că am încredere că oameni precum comisarul european Corina Crețu vor ști să se bată la Bruxelles pentru a aduce mai multe fonduri europene necesare inclusiv dezvoltării județul Argeș”, a declarat Nicolae Georgescu, potrivit unui comunicat de presă transmis de Pro România.

PRO România, formațiunea pe care a înființat-o anul trecut fostul premier PSD Victor Ponta, a preluat de la partidul aflat la guvernare 22 de deputați, astfel că în Camera Deputaților puterea și-a pierdut majoritatea. Pentru ca o lege organică să treacă, așa cum este Codul penal, care ar urma să fie adoptat miercuri, este nevoie de 165 de voturi. Or, prin plecarea lui Georgescu, majoritatea PSD-ALDE mai are, numeric, doar 162 de deputați. Pericolul apare în cazul în care grupul minorităților din Cameră refuză să susțină actualul Guvern sau dacă UDMR, de asemenea, nu votează o lege.

În cazul voturilor care se dau în camere reunite, cum este cazul moțiunilor de cenzură sau al preconizatei restructurări a Guvernului, coaliția PSD-ALDE are 239 de voturi, din cele 233 necesare.

Partidul lui Victor Ponta își testează popularitatea la vot pentru prima dată la 26 mai, în alegerile europene. Partidul este cotat în sondaje cu circa 10 procente, ceea ce ar însemna obținerea a aproximativ patru mandate, în cazul în care proiecțiile caselor de sondaje se adeveresc.

Din vara anului trecut, nu doar deputați, dar și numeroși senatori, dar mai ales un număr însemnat de primari (care nu a fost făcut public) au plecat de la PSD spre ProRomânia.

Liviu Dragnea a minimalizat în declarațiile publice exodul către ProRomânia, însă atacul la adresa noii formațiuni a fost unul consistent, care a inclus acuzații de apartenență la serviciile secrete a celor plecați.

De cealaltă parte, ProRomânia nu se declară un adversar al PSD, ci doar al lui Liviu Dragnea. De mai multe ori, ProRomânia a votat alături de PSD și a anunțat că în perspectiva formării unui nou guvern, va susține un prim-ministru de la PSD.

Cătălin Rădulescu, deputat cu limbaj agresiv, a fost promovat în sesiunea actuală în conducerea Camerei Deputaților și este considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea. Supranumit „mitralieră” în urma amenințărilor la care a recurs, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru corupție. Este autorul unor amendamente la legile penale care relaxează pedepsele pentru infracțiunile de corupție.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG